CFO

CNV solidair met actievoerende werknemers in ziekenhuizen

Het CNV is solidair met de actievoerende werknemers in de ziekenhuizen. Het CNV heeft kritiek op de werkgevers (NVZ) die hun verantwoordelijkheid uit de weg gaan door niet in te gaan op de eisen van de bonden om een goede CAO voor de 170.000 werknemers in de ziekenhuizen te bereiken. In een open brief steken voorzitter Doekle Terpstra en CAO-coördinator Rienk van Splunder de leden van de CFO en de andere bonden (ABVAKABO FNV, FHZ, NU'91 en de Unie Zorg en Welzijn) een hart onder de riem.
Het CNV schrijft het volgende:

'Actie voeren voor een nieuwe CAO doe je niet zomaar en zeker als je in een dienstverlenende sector werkt. Laat staan in de zorgsector. Ook werkgevers weten dat. Vanuit die kennis is in de afgelopen jaren menigmaal misbruik gemaakt van de (beroeps-)opvatting van de werkneemsters en de werknemers in de zorg.

Maar er zijn grenzen. Die grenzen hebben de NVZ-werkgevers overschreden. Men neemt zelf geen verantwoordelijkheid, maar vraagt tegelijkertijd aan de werknemers en werkneemsters in de sector wel hun verantwoordelijkheid te nemen door af te zien van acties en genoegen te nemen met een CAO-bod, waaruit weinig of geen waardering blijkt voor het werk wat door u wordt verricht. Laat staan dat er enige waardering in doorklinkt voor de omstandigheden, waarin het werk soms verricht moet worden.

Werknemers in de ziekenhuissector hebben hun verantwoordelijkheid genomen daar waar werkgevers, die verantwoordelijkheid hebben laten liggen. Werknemers in de sector hebben op hun eerste actiedag getoond dat het mogelijk is actie te voeren en tegelijkertijd oog te hebben voor de belangen van de patiënten.

Wij spreken waardering uit voor uw acties, waardering voor de wijze waarop de actietoon werd ingezet en wensen u allen sterkte toe in deze ook door u ongewenste, overbodige maar o zo noodzakelijke actie'.

Namens het Dagelijks Bestuur van de Vakcentrale CNV, Doekle Terpstra, voorzitter en Rienk van Splunder, CAO-coördinator


09 mei 01 12:21