NVPI

SONGBIRD helpt atiesten

SONGBIRD informeert en helpt artiesten
Met Songbird kunnen rechthebbenden van muziek (auteurs, componisten, ar-tiesten, platenmaatschappijen) vanaf vandaag eenvoudig zien of hun werk via Napster wordt gebruikt. De software, ontwikkeld door een 20jarige muzikant en internet entrepreneur, wordt gratis ter beschikking gesteld via www.iapu.org. Indien rechthebbenden dit willen, kunnen ze met de verkregen informatie stap-pen tegen Napster ondernemen om dit gebruik tegen te gaan. Songbird helpt rechthebbenden een bewuste keus te maken hoe ze willen dat hun materiaal gebruikt wordt.

De 20jarige Travis Hill, afkomstig uit Utah USA, ontwikkelde met zijn bedrijf Media Enforcer LLC de benodigde software voor Songbird en andere technologieën die files op het Internet kunnen traceren. Na jarenlange training als klassiek pianist, verlegde Hill zijn focus naar online muziektechnologieën.

Songbird is met name zeer bruikbaar voor artiesten en independent platen-maatschappijen wiens werk niet vertegenwoordigd wordt door maatschappijen die in Amerika betrokken zijn bij de Napster-rechtszaak. In die uitspraak is bepaald dat Napster werk van rechthebbenden ontoegankelijk moet maken indien rechthebbenden dat aangeven. Songbird stelt iedereen in staat om sneller en beter te zien wat er met hun werk gebeurt en, desgewenst, de vereiste informatie bij Napster aan te leve-ren om hun werk ontoegankelijk te maken.

De IFPI, de wereldwijde branche-organisatie van de muziekindustrie, initieert deze website en wordt daarbij ondersteund door tal van andere organisaties, zoals BIEM (vertegenwoordiger van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers), de MMF (Music Managers Forum) en AURA (Association of United Recording Artists).

Songbird kan eenvoudig worden gedownload en geïnstalleerd. De gebruiker kan ver-volgens de naam van een lied en/of artiest invoeren en krijgt dan, binnen enkele mi-nuten, een overzicht van al die files op Napster.com. Songbird doorzoekt alle servers van Napster, is niet gelimiteerd in het aantal files en is in staat fout gespelde namen (het zogenaamde Pig Latin) te herkennen. Songbird zoekt files maar onthult niet de identiteit van individuele gebruikers. Op dit moment is Songbird alleen te gebruiken voor Napster, in de toekomst waarschijnlijk ook voor andere peer-to-peer software.

Travis Hill: Everyone from the hobbyist to the professional has the right to choose how their music is distributed. That right is vital to ensuring the creation of new music for all of us to enjoy. We wrote this software to protect our own work, and help others to do the same.

Voor meer informatie kunt u bellen met de NVPI (de Nederlandse branche-organisatie voor de entertainmentindustrie): Jonne Boesjes, T
035 6254418


09 mei 01 12:30