Nieuwe editor maakt directe wijzigen website mogelijk

Persbericht, 10-05-2001

Een nieuwe, eenvoudige tekstverwerker maakt directe wijzigingen aan een website mogelijk, los van het systeem waarmee de site gemaakt is. Q42 is de maker van deze nieuwe, universele editor voor sites, genaamd Lime: de Less Is More Editor.

Lime wordt geïntroduceerd op de eerste studiedag over CMSsen in Nederland op 16 mei in Diemen, georganiseerd door FP Media in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Dan tonen de makers een eerste werkende demoversie aan de aanwezige journalisten en andere professionele medewerkers van sites.

Lime bevrijdt de inhoud van sites uit de soms dwingende of beperkende greep van een specifiek systeem, en geeft de redacteuren er meer greep op. Voor niet-technische redacteuren of medewerkers van sites maakt Lime het werken veel eenvoudiger. Zij kunnen met een browser over hun website surfen en op elk moment besluiten een pagina aan te passen, zoals ze in Word gewend zijn: knippen, plakken (met behoud van vormgeving) enzovoorts. Bij het redigeren van teksten behoudt Lime de oorspronkelijke vormgeving. Lime ziet bovendien geen verschil in statische en dynamische pagina's: beide kunnen op dezelfde manier gewijzigd worden.

Lon Boonen van Q42, één van de ontwikkelaars van Lime: 'We hopen dat het ontwikkelen en onderhouden van een website door Lime zo eenvoudig wordt als het altijd had moeten zijn. Lime heeft wel enkele beperkingen en is daarom zeker niet geschikt voor alle websites. Maar het is 100% geschikt voor 80% van de sites. Behalve teksten aanpassen kan Lime ook blokken HTML manipuleren. Gebruikers kunnen eenvoudig blokken kopiëren, verwijderen of verplaatsen. Zo maakt Lime het mogelijk onmiddellijk bijvoorbeeld een nieuwe vacature of persbericht aan een pagina toe te voegen. '

Volgens Boonen is Lime een eerste stap naar een nieuwe generatie CMSsen. Deze generatie zal zich concentreren op eenvoud en gebruikersgemak. Moderne Internet Content Managament Systemen verzamelen steeds meer functies in een uiterste poging om elke soort website te ondersteunen. Termen als distributed workflow, personalization, targeted delivery, multi channel publication en branded user experience zijn daarbij vaak gemeengoed. Om dit voor elkaar te krijgen heeft elk CMS zijn eigen database-structuur en eigen sjablonen voor de opmaak.

Daardoor kan het extreem moeilijk en kostbaar worden om zo'n CMS te installeren en misschien nog wel moeilijker om er weer vanaf te komen. Het CMS sluit de content op in een technische kooi waaruit maar moeilijk te ontsnappen valt.

Journalist Arthur Graaff van FP Media, dagvoorzitter van de studiedag CMSsen op 16 mei in Diemen: 'CMSsen zijn voor iedereen die de inhoud van sites moet bewerken een groot gemak en een zegen. Maar de grotere, duurdere systemen bieden soms bijvoorbeeld degene die alleen de vacatures op de site plaatst, teveel mogelijkheden. Voor zulke mensen vult Lime een groot gat, en het is een absolute primeur in Nederland, net als de studiedag overigens. Er blijkt uit dat Nederland zijn goede positie op de markt van CMSsen ook echt verdient.'

Volgens de makers van Lime hoeft in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij het invoeren van content management systemen tijdens de bouw van een website geen rekening te worden gehouden met Lime. Alle delen van de site kunnen later gewijzigd worden met behulp van Lime. De editor legt geen enkele beperking op aan de ontwerpers en ontwikkelaars van een website. Lime maakt zelfs geen gebruik van een database: de website is de database.

Begin juni zal Q42 Lime op de markt brengen. Een enigszins beperkte versie zal als shareware beschikbaar komen om Lime bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie over Lime:
Lon Boonen, Q42
http://q42.nl
lon@q42.nl
demo: http://q42.nl/lime

Voor meer informatie over de studiedag Simpeler websitebeheer: www.contentman.org, of FP Media, 020 69 44 727 - 06 2704 7728. Op de site staat ook een inschrijformulier voor de studiedag.