Politie betreurt campagne Panorama
De indruk dat politiemensen een strafblad zouden hebben is onjuist

De Nederlandse politie wordt onnodig in een kwaad daglicht gesteld als gevolg van een reclamecampagne van het Weekblad Panorama. Op billboards en in advertenties is sinds gisteren de tekst te lezen: 234 agenten hebben een strafblad, u bent gewaarschuwd. Panorama maakt daarmee reclame voor een artikel over integriteit bij de Nederlandse politie. Ten onrechte wordt in de reclamecampagne de indruk gewekt dat het mogelijk is om met een strafblad bij de Nederlandse politie te werken. Deze indruk is voor de politie volstrekt onaanvaardbaar.

De schrijver van het artikel baseert zich op een onderzoek van Vrije Universiteit Amsterdam dat vorig najaar al uitgebreid in het nieuws is geweest. Het gaat om oude gegevens, die feitelijk in het artikel voor een deel onjuist worden weergegeven. In de jaren 1997, 1998 en 1999 zijn bij de Nederlandse politie 1707 onderzoeken gedaan naar niet-integer gedrag van politiemensen. Naar aanleiding daarvan zijn zelfs 344 mensen ontslagen en niet 234 zoals het artikel meldt. Het is dus onjuist om zelfs te suggereren dat politiemensen met een strafblad aan het werk kunnen blijven in de korpsen. In Nederland werken ruim 44.000 politiemensen. Het onderzoek meldt ook dat Nederland een van de meest integere politiekorpsen ter wereld heeft.

De Nederlandse politie besteedt veel aandacht aan de integriteit van haar personeel. Begin april van dit jaar werd nog een rapportage naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezonden waarin melding wordt gemaakt van de voortgang binnen de 26 politiekorpsen. Naar buiten toe wordt hierover al vele jaren open en helder feitelijke voorlichting gegeven. Inmiddels heeft elk korps een eigen Bureau Interne Onderzoeken, die misdragingen van politiemensen onderzoeken. Strafrechtelijke onderzoeken worden door de Rijksrecherche uitgevoerd.

Een integere politie is zeer belangrijk voor de samenleving. De Nederlandse politie heeft geen enkele moeite als dit onderwerp door journalisten aan de orde wordt gesteld. Dat past in een democratische rechtsstaat. De reclamecampagne doet echter de politieorganisatie tekort en dat wordt uitermate betreurd. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om via een kort geding de campagne onmiddellijk te verbieden.

Den Haag, 9 mei 2001.