Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Verschijningsdatum: 10 mei 2001

Lees in Psy 6 over de volgende onderwerpen:

'Wij willen ook naar buiten'
Leven buiten de inrichting leek voor hen een ondenkbaar ideaal. Maar na een tijdelijke verhuizing wilde een groep van twaalf langdurig opgenomen patiënten niet meer terug naar hun oude afdeling. Ze wensten ook te vermaatschappelijken. Sinds een jaar wonen ze in een gewoon huis in een gewone straat. Het zijn totaal andere mensen geworden. Met een eigen sleutel, een eigen broodtrommel en een eigen kater als ze te veel hebben gedronken. Sommigen hebben betaald werk, anderen doen vrijwilligerserk. Een enkeling kookt voor zichzelf. Apathie heeft plaats gemaakt voor activiteit. 'Voor mijn vrienden in Venray ben ik niet meer iemand die in een inrichting woont, dat stempel ben ik kwijt', zegt Donné die twaalf jaar in de kliniek verbleef.

Eenzame bruggenbouwers
Horende kinderen van dove ouders krijgen vaak verantwoordelijkheden die niet bij hun leeftijd passen. Ze vormen de brug naar de horende wereld. Gevolg is dat ze losmakings- en identiteitsproblemen krijgen, zich schuldig en eenzaam voelen en niet zelden depressieve gevoelens ontwikkelen. Psychotherapeut Ankie Wessels Beljaars heeft als eerste in Nederland therapiegroepen opgezet voor deze kinderen. Inmiddels loopt er ook een parallelgroep voor de dove ouders. 'Zonder kennis van de dovencultuur kun je deze kinderen niet begrijpen.'

Werkzame drang voor verslaafden
Laat ex-gedetineerde verslaafden zien dat een normaal leven zonder drugs en misdaad ook voor hen is weggelegd en je boekt succes. Het zeer praktische 'drang'programma Triple-Ex in Den Haag krijgt een respectabel deel van deze groep niet alleen van de drugs af, maar ook aan het werk.

Jeugdzorg kan het niet aan
Binnen de geestelijke gezondheidszorg is de jeugd-ggz er het slechtst aan toe: 14.000 jeugdigen staan op een wachtlijst. Omdat de nieuwe Bureaus Jeugdzorg door de grote toeloop nu al aan het dichtslibben zijn, verlopen de doorverwijzingen soms chaotisch. Maar ook de intramurale voorzieningen zijn verstopt. Jongeren blijven langer dan nodig is in de kliniek omdat er geen geschikte vervolghulp geboden kan worden.

Digital Angel
Niet iedereen is gecharmeerd van het idee om pedoseksuelen te voorzien van een chip die lichaamsfuncties meet en onthult waar iemand zich bevindt. Is een chip erger dan levenslang opgesloten te zijn? Een rondgang langs deskundigen.

Vriendendiensten raken ingeburgerd
Maatjesprojecten die vrijwilligers koppelen aan psychiatrische patiënten verwerven een vaste plaats binnen de geestelijke gezondheidszorg. De financiering is echter een terugkerend probleem. Ook het vinden van vrijwilligers is niet eenvoudig. Opvallend is dat zich steeds vaker studenten melden die leuke dingen willen doen met cliënten.

Verder in deze Psy:

Minister Borst is tegen gedwongen proefopname

Wachtlijstcijfers zijn te optimistisch

Opinie: Het valt reuze mee met de claim- en klaagcultuur

Actuele berichten

Recensies

Bijeenkomsten en nieuwe uitgaven

Nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie Telefoon: 030 / 2874020
E-mail: redactie@psy.nl