Gemeente Leeuwarden


* Projecten

Gemeentearchief wordt Historisch Centrum Leeuwarden

Het Gemeentearchief van Leeuwarden heet vanaf vandaag Historisch Centrum Leeuwarden/ Histoarysk Sintrum Ljouwert. Het lijkt alsof het oudste gemeentearchief van Nederland (sinds 1838) meedoet aan de waan van de dag, maar er is een goede reden voor deze naamsverandering.

Ook voor een instelling die tot taak heeft het verleden vast te leggen, staat de tijd niet stil. Het Gemeentearchief is behalve wettelijke archiefbewaarplaats ook steeds meer een centrum voor historische activiteiten. Een centrum waar de stadsgeschiedenis van Leeuwarden tot leven komt en waar iedereen historische informatie kan krijgen. Met de nieuwe naam Historisch Centrum Leeuwarden wordt deze verandering tot uitdrukking gebracht.

Een greep uit de vele activiteiten die het Historisch Centrum Leeuwarden de komende tijd (in veel gevallen samen met anderen) onderneemt:

* Open monumentendag 2001 in september a.s. over kroegen en bordelen, met expositie in het HCL.
* Digitalisering van het fotobestand (te beginnen met de 5000 foto's van Leeuwarden van voor 1925), en beschikbaarstelling op internet (in de loop van 2001 en 2002).

* Activiteiten rond 50 jaar Kneppelfreed, waaronder een tentoonstelling in het Paleis van Justitie (november)
* Lezing, rondleidingen en digitale expositie rond het restauratieproject Kelders/Nauw (oktober)
* Het HCL gaat meer educatieve projecten organiseren en streeft naar een flinke toename van het fysieke en digitale bezoek

Aan de vernieuwing van de website wordt nog hard gewerkt. Binnen enkele maanden wordt de nieuwe site van het HCL gepresenteerd, tot die tijd blijft de huidige gewoon actief: www.gemeentearchief.nl.

Een deel van het gebouw heeft een flinke opknapbeurt ondergaan. Daarbij kon onder meer onze tentoonstellingsruimte worden uitgebreid. Vanaf 15 mei kunt u daar de expositie 'Veranderend stadsbeeld Leeuwarden 2000' zien.

Vanaf nu is ook een nieuwe tweetalige folder beschikbaar. Bij o.a. de balies van het Stadskantoor en het HCL ligt voor iedereen een gratis exemplaar.

U bent natuurlijk van harte welkom om eens een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Leeuwarden aan de Grote Kerkstraat 29 in Leeuwarden. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op donderdag van 8.30 uur tot 21.00 uur.