PERSBERICHT

Sybase Enterprise Portal 2.0: de keten geïntegreerd

Sybase EP 2.0 neemt taalbarrières weg en integreert bestaande ICT-omgevingen van toeleveranciers, producenten, afnemers en (mobiele) consumenten

Maarssen, 9 mei 2001 - Met Enterprise Portal 2.0 biedt Sybase bedrijven de mogelijkheid hun bestaande ICT-omgevingen mondiaal te integreren met die van consumenten, afnemers, toeleveranciers en andere bedrijfspartners. In het systeem kan ook draadloze mobiele apparatuur worden opgenomen, zoals 'handheld' Personal Digital Assistants (PDA's), palmtops, notebook PC's en mobiele telefoons. Omdat Enterprise Portal 2.0 beschikt over de 'Always Available'-technologie van iAnywhere Solutions (een Sybase-dochter) kan op de mobiele apparatuur altijd worden doorgewerkt, óók als die tijdelijk buiten het bereik van het GSM-net is.

E-business -de integratie van de ICT-omgevingen van partners in een logistiek economische keten- biedt veel voordelen. De diversiteit van de bestaande ICT-omgevingen van de verschillende bedrijfspartners staat échte integratie echter danig in de weg. De separate systemen voldoen immers in het algemeen uitstekend en er is al veel in geïnvesteerd. De koppeling tot één keten voor Supply Chain Management brengt daardoor veel kosten en afschrijvingen met zich mee. Juist daarin ligt de kern van de filosofie achter Enterprise Portal (EP) 2.0: houd in stand wat bestaat, en voeg daaraan e-business toe als logische component. Naadloos, zodat bestaande gegevensbronnen als vanouds gebruikt kunnen worden terwijl ze óók dienen als voedingsbodem voor de contacten naar buiten. EP 2.0 nestelt zich daartoe tussen de uiteenlopende systemen en voorziet gebruikers van de juiste informatie en applicaties, ongeacht in welke systemen die zich waar ook ter wereld bevinden. Het transport van gegevens en applicaties geschiedt via internet, intranetten of draadloze communicatienetwerken, zoals GSM. De verzamelde informatie kan door geautoriseerde gebruikers vervolgens met een webbrowser, WAP-telefoon of PDA worden bekeken, gewijzigd of aangevuld. EP 2.0 legt ook directe links tussen de systemen van bedrijfspartners, zodat traditionele papierstromen verdwijnen en de onderling uitgewisselde informatie automatisch kan worden verwerkt.

Marktanalisten verwachten dat de omvang van de internationale markt voor enterprise portals in 2003 zal toenemen tot circa $ 2 miljard. Het onderzoeksbureau META Group verwacht dat op lange termijn alleen portal-platforms die een beveiligde en schaalbare toegang tot applicaties en informatie combineren met het leveren van gepersonaliseerde 'content' in de juiste talen -zoals Enterprise Portal 2.0 dat doet- op deze markt zullen overleven.

Business-to-business
Enterprise Portal 2.0 beschikt over uitgebreide faciliteiten voor de integratie én synchronisatie van bedrijfsprocessen en bedrijfskritische applicaties - zoals Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM)- met die van de bedrijfspartners. Zo worden complete systemen voor Supply Chain Management gerealiseerd zónder de afzonderlijke -bestaande- systemen aan te tasten. Dezelfde faciliteiten kunnen worden gebruikt voor deelname aan e-marketplaces en het uitwisselen van informatie met administratieve partners zoals banken, verzekeraars en bijvoorbeeld Arbodiensten. Deze koppelingen zijn mogelijk tussen systemen die op verschillende technologie zijn gebaseerd en vinden plaats zonder de noodzaak daarvoor gespecialiseerd personeel aan te stellen. De koppeling tussen bedrijfskritische applicaties over internet of intranetten geschiedt op basis van de Extensible Markup Language (XML). Dankzij XML kunnen in EP 2.0 streng beveiligde inlogprocedures worden gehanteerd die toch automatisch en voor de geautoriseerde partners ongemerkt verlopen. EP 2.0 biedt bovendien de mogelijkheid bestaande systemen voor Electronic Data Interchange (EDI) te combineren met naar berichtenuitwisseling op basis van XML, zodat ook applicaties met de meest uiteenlopende datastructuren zonder aanpassingen in de samenwerking kunnen worden opgenomen.

Mobiel
De 'Always Available'-technologie van Sybase Enterprise Portal 2.0 zorgt er voor dat ook mobiele werkers altijd kunnen doorwerken. Als in
-bijvoorbeeld- een metrotunnel of kelder de verbinding met het draadloze netwerk tijdelijk wegvalt, blijft de gebruiker de beschikking houden over de meest actuele informatie en kan die wijzigen of aanvullen. Zodra het contact is hersteld, worden de gegevens in het mobiele en het centrale computersysteem over en weer automatisch gesynchroniseerd.

Instrumenten
EP 2.0 beschikt over 'portal services' waarmee bedrijfsprocessen worden ingepast in een gestructureerd e-business model. De services omvatten ook faciliteiten om de beschikbare data voor iedere individuele gebruiker te transformeren naar relevante, vérgaand gepersonaliseerde informatie waarbij de gebruiker zelf bepaalt op welke wijze en in welke vorm de informatie wordt gepresenteerd. De mondiale kwaliteiten van Enterprise Portal 2.0 worden onderstreept door de faciliteiten voor het vertalen van 'content', de ondersteuning van uiteenlopende karaktersets en het omrekenen van valuta's, zodat iedere gebruiker ook op dat gebied conform zijn persoonlijke voorkeuren wordt behandeld.

Meer informatie over Sybase Enterprise Portal is te vinden op http://www.sybase.com/ep

iAnywhere Solutions
iAnywhere Solutions -een dochteronderneming van Sybase- is een vooraanstaand leverancier van oplossingen voor draadloze en mobiele oplossingen voor m-business die bedrijfsinformatie op iedere plaats en op ieder moment toegankelijk maken. Deze toepassingen zijn bij circa 10.000 klanten actief op meer dan zes miljoen -vaste en mobiele- werkplekken. Door de 'hosting'-faciliteiten en Professional Services is iAnywhere Solutions een 'one-stop-shop' voor zowel het ontwikkelen als het exploiteren van m-business applicaties. Meer informatie over iAnywhere Solutions is te vinden op http://www.ianywhere.com.

Sybase
Sybase ontwikkelt hoogwaardige software-oplossingen die gebruikers op ieder moment en overal ter wereld toegang geven tot alle relevante bedrijfsinformatie. E-Business speelt in de oplossingen een essentiële rol. Met het toonaangevende Sybase Enterprise Portal, de oplossingen voor mobiele en draadloze toepasssingen en de oplossingen voor verschillende verticale markten, behoort Sybase tot de grootste onafhankelijke softwarebedrijven ter wereld.