Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 9 mei 2001

... B & W-nieuws week 19

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stelt de raad voor een krediet van 1.200.000,-- ( euro 544.536,25) beschikbaar te stellen voor de uitbreiding/renovatie van het sportcomplex van hockeyclub De Reigers. Het raadsvoorstel wordt behandeld in de raadscommissie Sport, Recreatie en Floriade.

Het college gaat akkoord met het toekennen van een eenmalige subsidie van maximaal 60.000,-- ( euro 27.226,80) aan de initiatiefgroep Architectuurcentrum Haarlemmermeer. De initiatiefgroep onderzoekt de mogelijkheden voor de vestiging van een architectuurcentrum in de gemeente Haarlemmermeer. In dat kader heeft men een uitbreid architectuurprogramma voor de periode maart 2001 t/m juli 2002 samengesteld. De resultaten van de in deze periode te ondernemen activiteiten zullen duidelijk moeten maken of de belangstelling die in (30) gemeenten voor het fenomeen 'architectuurcentrum' bestaat, ook in Haarlemmermeer aanwezige is. Het verzoek om een structurele subsidie van 100.000,-- ( euro 45.378,--) per jaar wordt betrokken bij de integrale afweging van nieuw beleid in het kader van de voorjaarsnota. De eenmalige subsidie is bedoeld voor de activiteiten die in 2001 zijn gepland, waaronder een in Haarlemmermeer te organiseren Dag van de Architectuur, en het aantrekken van een professionele kracht op parttime basis. De raadscommissie CMW ontvangt het voorstel ter kennisname.

Het college stelt de raad voor aanvullende subsidies, in totaal fl. 508.200,- ( euro 230.611,10), te verlenen aan Artquake, St. Meerwaarde, St. Meer Jazz, St. Centrum Kunst en Cultuur De Meerse en St. Schouwburg de Meerse voor de uitvoering van het Programma Actieplan Cultuurbereik voor het jaar 2001. Het gemeentelijk programma richt zich vooral op jongeren tot ca. 24 jaar om deze groep actief te betrekken bij kunst en cultuur. Het programma bestaat uit drie onderdelen: Culturele diversiteit en versterking van de programmering (Artquake, Culturele werkgroepen, Jongeren en Jazz), Cultuur en School (kunsteducatie in het primair en voortgezet onderwijs) en Beeldende kunst en vormgeving (kunstwedstrijd, kunstuitleen). De commissie CMW behandelt het voorstel.

Het college stemt in met de aankoop van roerende kunstwerken in het jaar 2001 voor een bedrag van fl. 100.000,- ( euro 45.378,--) . Met de aankoop wil de gemeente de belangstelling voor beeldende kunst stimuleren. Het college adviseert de raadscommissie CMW voor de kunstaankoop 2001 het thema "jeugd" vast te stellen en de rol van curator op te dragen aan Mw. van Krimpen uit Rotterdam.

Het college verleent een subsidie van maximaal fl. 5000,- ( euro 2.268,90) aan de Kunstenaars Organisatie Haarlemmermeer (KOH) voor de inrichting van een expositie van beeldende kunst in de maand mei. De door de KOH te organiseren tentoonstelling aan de Markthof 172 te Hoofddorp is een promotionele activiteit van lokale kunstenaars en kan een positieve bijdrage leveren aan het cultureel klimaat van de gemeente. De raadscommissie CMW ontvangt het collegebesluit ter kennisname.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college neemt kennis van de uitspraak van de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State over de afwijzing van het schorsingsverzoek van de Inspectie Ruimtelijke Ordening tegen de bouwvergunning voor een hotel aan de Kruisweg bij nr. 1405 (Claus).

Het college neemt kennis van de uitspraak van de rechtbank te Haarlem van 6 april 2001 over het ongegrond verklaren van het ingestelde beroep over de bouw van een woontoren (17 gestapelde koopappartementen) in deelplan 1 Getsewoud-zuid.

Bestuursdienst
Het college neemt kennis van de wijziging in de methode en regelgeving voor de kostenvergoedingen voor bestuurders n.a.v. de Belastingherziening 2001. De gemeente en bestuurders kunnen er voor kiezen wel of niet een fictieve dienstbetrekking aan te gaan, de zogenaamde 'dienstbetrekking op verzoek'.

Het college verleent een subsidie van fl. 20.500 ( euro 9.302,50) aan het bestuur van de Stichting Artquake als bijdrage aan de organisatie van een festival in het Haarlemmermeerse bos in 2001. De raadscommissie ABZ ontvangt het voorstel ter kennisname.

Het college neemt kennis van de voortgangsrapportage van de Stichting Haarlemmermeer 2002 die sinds januari van dit jaar actief is. Het programma bestaat onder andere uit een evenementenkalender 2002, een plan van aanpak voor de selectie van evenementen, en een begroting 2001 en 2002. De raadscommissie ABZ ontvangt de rapportage ter kennisname.

Het college neemt kennis van het jaarverslag 200 en het jaarplan 2001 van de Vereniging Haarlemmermeer - Cebu en de Vereniging Oost-West kontakten Haarlemmermeer en van het beleidsplan van de Vereniging Haarlemmermeer - Cebu. De speerpunten van de Vereniging Haarlemmermeer - Cebu voor het nieuwe jaar liggen op het terrein van sport, publieke sector, overheidssamenwerking, cultuur en maatschappelijke organisaties. De Vereniging Oost-West kontakten Haarlemmermeer richt zich op stagiaires, sport, schooluitwisseling, kerkelijke contacten, economisch/ agrarische contacten, gezondsheidszorg en PR. Het college stelt de jaarlijkse subsidie van fl. 23.200,- ( euro 10.527,70) per vereniging vast. De raadscommissie ABZ ontvangt de rapporten ter kennisname.

Het college neemt kennis van de begroting 2001 en het activiteitenverslag 1999/2000 van het Anti Discriminatie Bureau (ADB) te Haarlem. Het college stelt de raad voor opnieuw een subsidie van fl. 26.600,- ( euro 12.070,55) te verlenen. De raadscommissie ABZ behandelt het voorstel.

Het college neemt kennis van de nota 'Stand van zaken automatisering en informatisering'. De sector POI krijgt de opdracht binnen 3 maanden een rapport Informatiebeleid (I-beleid) uit te brengen. De volgende activiteiten worden daartoe genomen: Inventariseren huidige stand van zaken informatiebeleid en informatieplan; Bepalen met welke gemeenschappelijke paraplu de aandachtsgebieden 'dienstverlening aan de burger', 'informatie over politiek en bestuur' en 'interne bedrijfsvoering' bestempeld worden; Aangeven knelpunten; Onderzoeken welke activiteiten ondernomen moeten worden en welke randvoorwaarden gelden om een vervolg te geven aan het gemeentelijk informatiebeleid (inclusief informatiemanagement). De raadscommissie Middelen behandelt de nota.

Grondbedrijf
Het college stemt in met het onteigeningsplan voor de reconstructie van de Spieringweg (verbreding) te Cruquius met bijkomende werken in Haarlemmermeer. Voor de realisering van de nieuwe ontsluitingsstructuur voor het bedrijventerrein Cruquius is het noodzakelijk dat de gemeente Haarlemmermeer diverse percelen grond ter beschikking krijgt. Met de nieuwe ontsluitingsstructuur vermindert de verkeersproblematiek in Cruquius, met name door vermindering van het aantal verkeersbewegingen op de Bennebroekerdijk. De raadscommissie EZ en Grondbedrijf ontvangt het besluit ter kennisname.

Facilitaire dienst
Het college stelt de 10 nieuwe straatnamen en 4 fietspadnamen vast voor het bedrijvenpark Nieuw-Vennep. De straatnamen verwijzen naar de Europese munteenheden die gaan verdwijnen als gevolg van de komst van de Euro per 1 januari 2002, bijvoorbeeld Guldenweg, Pesetaweg, Lireweg of het Schillingpad. De verbindingsweg tussen de Hoofdweg Oostzijde en de N207 (de Leimuiderweg) krijgt de naam Valutaweg. De raadscommissie ABZ neemt kennis van het besluit.

Openbare Werken
Het college stemt ermee in om met ingang van 14 mei a.s. tijdelijk een blauwe zone in te stellen voor het eerste blok van 42 parkeerplaatsen bij de ingang van het zwembad de Meerval in Nieuw Vennep. Dit betekent dat van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur in dat blok een auto maximaal 4 uur geparkeerd mag staan met gebruik van een parkeerschijf. Daarnaast stemt het college in met een nieuw tarief van 0,25 ( euro 0,10) per uur voor parkeren in de C-zone Nieuw-Vennep-Station NS (stationsabonnement op 209,00 ( euro 94,80) per halfjaar). Deze maatregelen treft de gemeente Haarlemmermeer tijdelijk gedurende het openluchtzwemseizoen. Reden hiervoor is de toename van langparkeerders op de parkeerterreinen en woonbuurten langs de Oostdreef sinds de invoering van betaald parkeren bij het station Nieuw-Vennep waardoor voor bezoekers aan het zwembad de Meerval geen parkeerruimte meer beschikbaar is. De dorpsraad Nieuw-Vennep heeft enige tijd geleden aan de gemeente laten weten bezorgd te zijn over de parkeermogelijkheid voor bezoekers aan het zwembad. Het plan om een nieuwe blauwe zone en een nieuw parkeertarief door te voeren in Nieuw-Vennep is dan ook voorgelegd aan de Dorpsraad Nieuw-Vennep. De tijdelijke maatregel geldt tot na de definitieve evaluatie van het betaald parkeren waarbij gekeken wordt hoe aan de vraag naar parkeerruimte bij het NS-station Nieuw-Vennep kan worden voldaan.

Het college stelt de raad voor een krediet van fl. 6.100.000,- ( euro 2.768.059,30) beschikbaar te stellen voor de voorbereiding en uitvoer van diverse projecten uit het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP). De raadscommissie OWM ontvangt de nota en het raadsvoorstel en -besluit ter advisering.

Het college stemt in de structurele formatie-uitbreiding en
-wijziging van de afdeling milieuhandhaving.
Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen