Cebeco Nederland

OMZET CEBECO GROEP STIJGT, RESULTAAT DAALT

De omzet van Cebeco Groep steeg over 2000 met 14% van 6.635 naar een recordomzet van 7.543 miljoen gulden. De resultaatontwikkeling was teleurstellend: het bedrijfsresultaat daalde met 5% tot 108 miljoen gulden. Dat resulteerde uiteindelijk in een daling van het nettoresultaat van 36 miljoen naar 21 miljoen gulden. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door sterke stijging van de grondstofprijzen in de voedingsmiddelengroep die niet konden worden doorberekend aan afnemers. Ook de overcapaciteit bij productie van vleeswaren en eiproducten had een sterk negatief effect op het resultaat.

Deze omzettoename van 14 procent is voor een groot deel te danken aan de toename van de geldomzetten bij de commodity-activiteiten in de hoofdgroep Feed, zoals de verkopen van mengvoedergrondstoffen. Daarnaast hebben de in 2000 aangekochte ondernemingen (onder meer La Royale Holding) een bijdrage aan deze stijging geleverd. Het bedrijfsresultaat daalde in 2000 met 6 miljoen gulden tot 108 miljoen gulden. Dit is een daling van 5 procent. De resultaattoenames bij Seed en Feed konden de lagere resultaten bij Food voor een belangrijk deel compenseren.

Door de toename van de rentelasten en lagere resultaten uit deelnemingen daalde het concernresultaat met 19 miljoen gulden tot 50 miljoen gulden. Het nettoresultaat over 2000 kwam uit op 21 miljoen gulden. Dit is 15 miljoen gulden lager dan het resultaat in 1999. Over het algemeen lieten de werkmaatschappijen een nettoresultaat op of boven budget zien. Een uitzondering vormde een aantal werkmaatschappijen in de hoofdgroep Food. De hoge grondstofprijzen voor varkensvlees waren daar vooral debet aan. Ook de overcapaciteit in de vlees- en eiverwerkende sector speelde daarbij een belangrijke rol.

Omzetverdeling
De omzet van ondernemingen die Cebeco Groep consolideert, kan op de volgende manier worden uitgesplitst over de hoofdgroepen:
* Seed: 539 miljoen gulden (stijging met 32 miljoen gulden) (+ 6%)
* Feed: 4.224 miljoen gulden (stijging met 594 miljoen gulden) (+16%)

* Food: 2.684 miljoen gulden (stijging met 210 miljoen gulden) (+ 8%)

* Projecten: 96 miljoen gulden (stijging met 72 miljoen gulden)
Het balanstotaal bedroeg aan het eind van 2000 2.397 miljoen gulden. Dit is een toename van 228 miljoen gulden vergeleken met eind 1999. De solvabiliteit handhaafde zich op 36% op basis van het garantievermogen. Het gemiddeld aantal personeelsleden steeg in 2000 van 7.482 naar 8.066.

Verwachting voor 2001
De mond- en klauwzeerepidemie grijpt diep in in de agrarische sector. De gevolgen voor agrariërs en hun gezinnen lijken soms bijna ondraaglijk. Ook een groep van ondernemingen die zo nauw verweven is met de primaire agrarische sector als Cebeco Groep, merkt de gevolgen van de MKZ-epidemie in de bedrijfsvoering. Hoe groot die gevolgen zullen zijn, is momenteel nog niet in te schatten. Cebeco Groep wil dan ook geen resultaatverwachting uitspreken over het nu lopende boekjaar.