Meer informatie:
Roger Kellerman
iPlanet e-commerce solutions
00 31 (30) 601 51 51
roger@iplanet.com

Piet van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
00 31 (20) 421 05 65
piet@l-dj.nl

Sun, iPlanet en i2 sluiten belangrijke alliantie
Strategische samenwerking voor sneller winstgevende CRM-oplossingen

Nieuwegein, 9 mei 2001 -- Sun Microsystems, iPlanet E-Commerce Solutions (een gezamenlijke onderneming van Sun en Netscape) en i2 Technologies hebben een samenwerkings-overeenkomst gesloten om de ontwikkeling en acceptatie van CRM-oplossingen te versnellen.

De alliantie houdt in: samenwerking bij technologie, marketing, verkoop en ondersteuning. Als gevolg van de overeenkomst zal software van iPlanet en van i2 met elkaar kunnen samenwerken op het Sun-platform. De pakketten zullen zelfs een sleutelcomponent van de Sun Open Net Environment (Sun ONE)-architectuur vormen. De gezamenlijke technologieën zullen ondernemingen en dienstenaanbieders helpen bij het snel in de markt brengen van verschaalbare en krachtige oplossingen, die zorgen voor waardecreatie en marktdifferentiatie.

Het eerste product, dat later dit jaar beschikbaar komt, bestaat uit een reeks services, die interoperabiliteit biedt tussen CRM-oplossingen van i2 en de iPlanet e-business oplossingen voor het Sun-platform. De i2 CRM-oplossing bestaat uit een serie toepassingen, die kernfuncties vervullen in planning en uitvoering van klantcontacten en orderverwerking. SellerXpert en BillerXpert van iPlanet zijn software-oplossingen voor respectievelijk verkoop en facturering/betaling via Internet.

Het aanbod van producten en diensten van de alliantie wordt ondersteund door de Sun- en i2-organisatie. Daarvoor heeft Sun het iForce Ready Center (dat praktijkproeven doet) en heeft i2 het Center of Excellence (COE). Voor ondersteuning kan bovendien een beroep worden gedaan op het wereldwijde iForce Partner Network voor Application Service Providers (ASP's), dienstenaanbieders, e-Integrators en systeemintegrators van Sun.

De toepassing van elektronische markten in het handelsverkeer wordt voor meer en meer bedrijven dagelijks interessanter en belangrijker. De drie partners hebben stuk voor stuk veel ervaring in het ontwerpen en implementeren van B2B-oplossingen. Integratie van deze oplossingen zal door de toevoeging van intelligente functies de kracht en bruikbaarheid ervan nog verder doen toenemen. Alle betrokkenen, klanten, dienstverleners en platformleveranciers kunnen snel voordeel halen uit de nieuwe technologische mogelijkheden.

PricewaterhouseCoopers en Sun Enterprise Services deelnemers in het iForce Partner Network Als voorkeurs-integratiepartner is PricewaterhouseCoopers toegetreden tot iForce. PricewaterhouseCoopers, wereldwijd erkend als toonaangevende CRM en Supply Chain Management-specialist, zal de alliantie ondersteunen met deskundige consultants, die ervaring hebben met handelsprocessen en de industrie. Sun, iPlanet, i2 en PricewaterhouseCoopers zullen gezamenlijk een marktbenaderingsstrategie ontwikkelen, gericht op de belangrijkste bedrijfstakken. Laatstgenoemde legt zich daarbij vooral toe op klantdemonstraties en snelstartende projecten vanuit zijn Global Technology Centers.

De alliantie gaat samen werken met een netwerk van integratiepartners. Sun Professional Services ondersteunt de activiteiten van de alliantie met een nieuw e-marktconcept. Daarnaast wordt de samenwerking ondersteund door het Sun Vendor Integration Program (SunVIP), dat een aanspreekpunt biedt voor i2- en Sun-klanten en garant staat voor dienstverlening op het niveau van bedrijfskritische toepassingen. Voor i2-klanten is het Sun Vendor Integration Program beschikbaar vanaf juli 2001.

Voor de financiering van totale invoeringstrajecten heeft Sun Microsystems Finance flexibele leasing-aanbiedingen.

Sun ONE
Sun Open Environment (Sun ONE) omvat een uitgebreid software-assortiment voor het bouwen van slimme web-diensten. Slimme webdiensten zijn gebruiksvriendelijke diensten die daartoe gebruik maken van contextgevoelige informatie en die veelsoortige netwerken over het web met elkaar verbinden. De architectuur en het groeipad zijn uitsluitend gebaseerd op open standaarden als Java en XML. Sun ONE vereenvoudigt de ontwikkeling, bouw en exploitatie van webtoepassingen en slimme webdiensten. Ondernemingen profiteren van de productiviteitswinst, ontwikkelaars van de kortere doorlooptijd en eindgebruikers ervaren groter gebruiksgemak. Meer informatie biedt www.sun.com/software/sunone.

Sun Microsystems
Sinds de oprichting in 1982 heeft Sun's eigenzinnige visie 'Het netwerk is de computer' de onderneming opgestuwd naar haar huidige positie als de belangrijkste leverancier van bedrijfshardware, software en services, waar Internet op draait en die over de gehele wereld bedrijven tot '.com' maakt. Met een jaaromzet van 19,2 miljard dollar is Sun vertegenwoordigd in meer dan 170 landen en op Internet onder www.sun.com.

iPlanet e-commerce solutions
iPlanet e-commerce solutions, een samenwerking tussen Sun en Netscape, is opgericht in maart 1999 door America Online en Sun Microsystems, met als doel de drijvende kracht achter de interneteconomie te zijn, dankzij inventiviteit, expertise en de grootste klanttevredenheid. Het iPlanet Deployment Platform is de toonaangevende software-omgeving voor het snel samenstellen van uitbreidbare Internet-diensten. Het platform is gebaseerd op open, bewezen technologieën en omvat Messaging, Directory, Web en Application Servers: stuk voor stuk de beste in hun marktsegment. Meer informatie is te vinden op www.iplanet.com.

i2
Software-ontwikkelaar i2 wil zijn klanten over de gehele wereld in staat stellen besloten en openbare elektronische markten te ontwerpen, die toegevoegde waarde bieden en de doelmatigheid verbeteren van alle betrokkenen. De onderneming heeft daartoe een reeks oplossingen, onder de naam TradeMatrix, op de markt gebracht, waarin functies voor inhoud, beslissingsoptimalisatie en transactieverwerking verenigd zijn, zowel voor beginnende samenwerkingsprojecten als voor e-business van de volgende generatie. De onderneming is opgericht in 1988 en heeft zich ten doel gesteld voor zijn klanten in 2005 een gezamenlijke omzet te creëren van 75 miljard dollar. Het hoofdkantoor van i2 staat in Dallas, Texas (VS). Er zijn vestigingen over de gehele wereld. In totaal zijn meer dan 5900 medewerkers in dienst van i2. Meer informatie is te vinden op de website www.i2.com.

###