Gemeente Capelle a/d IJssel

Aanleg stadsverwarming Fascinatio begonnen

Eind april is Eneco begonnen met de aanleg van stadsverwarming in Fascinatio. De nieuwbouwlocatie Fascinatio en het toekomstige kantorenpark Brainpark III worden voor de levering van warmte aangesloten op het bestaande stadsverwarmingsnet van ENECO-energie. Om dit te realiseren is de aannemer gestart met de aanleg van een nieuwe hoofdleiding van het warmteverdeelstation bij Kralingse Zoom naar Fascinatio. De lengte van deze buis is ruim 2 km. Om het hele gebied wordt een ringleiding aangelegd. Een distributienet van vele tientallen buizen, verdeelstations en regelkamers zorgen er straks voor dat woningen en kantoren op een milieuvriendelijk wijze van warmte worden voorzien.

Door de aansluiting op het stadsverwarmingsnet wordt de omzetting van aardgas in warmte, zoals dat bij ruimteverwarming gebeurt, vermeden. Dankzij het gebruik van de (rest)warmte van een elektriciteitscentrale, zoals hier het geval is, wordt brandstof veel beter benut, dan in het geval de verbranding van fossiele brandstof direct aangewend wordt voor ruimteverwarming, bijvoorbeeld bij een CV-installatie in huis. Het aansluiten op stadsverwarming heeft dan ook een aanzienlijke CO2-reductie tot gevolg.

De redenen waarom de gemeente heeft gekozen voor stadsverwarming in Fascinatio zijn:


- Stadsverwarming leidt tot een lagere uitstoot van CO2 en is dus minder schadelijk voor het milieu. Er wordt een verlaging in CO2 uitstoot bereikt van ongeveer 30%;

- Voor de woningen wil de gemeente een
energie-prestatie-coëfficiënt (epc) bereiken van 0.8. Dit in tegenstelling tot de landelijke norm van 1.0. Een epc zegt iets over de mate waarin een woning geïsoleerd is en over bijvoorbeeld de hoeveelheid energie die nodig is om kamers op 20 graden te houden. Bij woningen met een lage epc is goed nagedacht over isolatie, materiaalgebruik en grootte en plaats van de ramen. Een groot raam op het noorden komt dan ook meestal niet voor. Dankzij de toepassing van stadsverwarming kan de epc van 0.8 in Fascinatio makkelijker worden gehaald.

Naast deze belangrijke milieuvoordelen kleven aan stadsverwarming ook enkele nadelen. Eén hiervan is bijvoorbeeld het net aan buizen dat moet worden aangelegd. De aanlegkosten zijn daarom relatief hoog. Deze (extra) kosten neemt de gemeente voor een deel voor haar rekening. In totaal investeert de gemeente ruim 2 miljoen gulden vanuit de grondexploitatie in de aanleg van stadsverwarming. Samen met de bijdrage van de projectontwikkelaars is de investering per woning ongeveer 7.000 gulden.