Den Haag, 9 mei 2001

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft bij de OPTA een klacht ingediend over het opheffen van de gratis voicemaildienst door KPN. Volgens Van Bommel is de per morgen ingaande betaling voor het afluisteren van voicemail in strijd met Europese richtlijnen voor telecommunicatie.

Voicemailgebruikers gaan volgens Van Bommel vanaf morgen meebetalen aan het ontwikkelen van nieuwe voicemaildiensten zoals het doorsturen van spraakberichten naar e-mail en fax, waar vele Nederlanders nooit gebruik van zullen maken. Dit is in strijd met artikel 17.4 van Europese Richtlijn 98/10/EG, waarin is geregeld dat van de gebruiker geen betalingen mogen worden verlangd voor faciliteiten die voor de gevraagde dienst niet nodig zijn. Ook meent Van Bommel dat de tariefsverhoging veel te laat is aangekondigd. Dat is in strijd met artikel 17.5 van dezelfde richtlijn, waarin wordt geregeld dat een voldoende lange aankondigingsperiode voor een tariefsverhoging in acht moet worden genomen. Van Bommel kan zich niet voorstellen dat acht dagen voldoende lang is.

KPN heeft zich de laatste tijd diep in de schulden gestoken om het Duitse E-plus voor 23 miljard gulden over te nemen en in onder andere Duitsland voor 14,3 miljard gulden een UMTS-frequentie te bemachtigen. Van Bommel: "KPN heeft dus veel geld nodig. De Nederlandse beller helpt nu via KPN mee de Duitse staatsschuld af te lossen."

Volgens het Kamerlid heeft de OPTA nooit bezwaar gemaakt tegen de 'kostengeoriënteerde' gratis voicemail van KPN. Dat is logisch, omdat voicemail veel extra telefoonverkeer genereert van mensen die een voicemailbericht beantwoorden. Van Bommel: "Het zou zeer vreemd zijn als voicemail nu plotseling niet meer 'kostengeoriënteerd' kan worden aangeboden. KPN leidt de consument gewoon om de tuin."

Ook vindt Van Bommel dat KPN code #61#, waarmee de voicemaildienst ongedaan gemaakt kan worden, actief naar buiten had moeten brengen. Veel mensen, die hun voicemail standaard aan hebben staan, zullen die code inmiddels zijn vergeten. Van Bommel hoopt gezien het grote maatschappelijke belang van 1,5 miljoen voicemailgebruikers op een snelle reactie van de OPTA.

Voor nadere inlichtingen:

Harry van Bommel (06) 22 78 80 43

Ewout Irrgang (070) 318 38 12 of (020) 670 31 77