PERSBERICHT

EUROPADAG TOONT ECONOMISCHE KANSEN UITBREIDING
Kok pleit voor meer politieke unie

Breda, 9 mei 2001 - Vandaag is in Breda onder grote belangstelling Europadag 2001 gevierd. Tijdens de discussies tussen bestuurders en ondernemers draaide het met name om een verkenning van de economische kansen voor Nederland in samenwerking met de Visegrad-landen (Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen). Wel gaven de verschillende partijen aan dat er nog de nodige obstakels uit de weg geruimd moeten worden.

Vrij verkeer van personen tussen de EU en de kandidaat-lidstaten moet zo snel mogelijk geregeld worden. Een overgangsregeling van zeven jaar is te lang. Dat bleek uit een virtuele conferentie tussen Staatssecretaris Benschop, Minister Jorritsma en bewindslieden van de Visegrad-landen. Ook het bedrijfsleven ziet liefst zo snel mogelijk vrije uitwisseling van arbeidskrachten, om optimaal van de Europese samenwerking te kunnen profiteren. In aansluiting daarop pleitte Premier Kok voor een individueel ontslagrecht van Eurocommissarissen. Daarnaast zou hij graag zien dat de voorzitter van de Europese Commissie in de toekomst gekozen wordt.

Stedenbanden
Stedenbanden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de eenwording van Europa. Voorwaarde is dan wel dat het meer moet zijn dan culturele samenwerking alleen. Uitwisseling van kennis en mensen maakt wederzijds economisch gewin mogelijk. Dat bleek uit de praktijkverhalen van diverse burgemeesters met een stedenband in het Visegrad-gebied. Zij concludeerden bovendien dat de stedenband niet alleen gedragen moet worden door de overheid, maar vooral door de burgers. Staatssecretaris De Vries stemde hier volledig mee in: "Tot voor kort was het Europese beleid voornamelijk iets van nationale overheden. Maar we zien in Europese contacten duidelijk een emancipatie van gemeentes."

Feestdag
Naast de inhoudelijke debatten was er ook plaats voor festiviteiten met een Europees tintje. De Hongaarse loungeband Yonderboi verzorgde een optreden en kinderen uit Breda mochten werken aan het grootste vingerverfschilderij ter wereld. Hiermee behaalden zij een vermelding in het Guinness Book of Records. Minister-president Kok sprak zijn lof uit over deze prestatie.

Meer informatie:

www.europaportaal.nl (vandaag gelanceerd)
Projectteam Uitbreiding Europese Unie
Friso Fennema / Ingrid Mooij
Telefoon 020 487 40 00

Woordvoerder Staatssecretaris Benschop
Floris van Hövell
Telefoon 070 348 54 17 / 06 512 89 656