Trimbos Instituut

Nieuwsflits

5|01 Nummer 5, 9 mei 2001

Allochtone druggebruikers mijden reguliere hulpverlening Programma's in de GGZ
Operatie Tegengif onderzocht
No Deal!!
Ziekteverzuim om psychische redenen is hanteerbaar Openbare ggz in ontwikkeling
Omgang met antipsychotica
Transmurale samenwerking
Distributie videobanden Trimbos-instituut Colofon

Homepage

Allochtone druggebruikers mijden reguliere hulpverlening Allochtone druggebruikers maken relatief weinig gebruik van het aanbod van de verslavingszorg. Dat komt niet omdat een hulpvraag ontbreekt, maar omdat zij een aantal belemmeringen tegenkomen bij het zoeken naar hulp. Zo heeft de verslavingszorg onder veel allochtone druggebruikers een slecht imago, waardoor velen de stap er naar toe niet eens overwegen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut onder allochtone druggebruikers in Amsterdam en Utrecht. Voor het onderzoek zijn bijna tachtig Surinaamse, Marokkaanse en Turkse druggebruikers op straat, op gebruiksplekken en in dealpanden opgezocht en ondervraagd naar hun redenen om geen contact met de verslavingszorg te zoeken. Het is voor het eerst dat deze groep allochtone verslaafden zonder hulpverleningscontacten in beeld wordt gebracht. Ook is het voor het eerst dat iets bekend wordt over de `verborgen' groep Turkse druggebruikers.
Op 8 mei zijn in de Driehoek te Utrecht de resultaten van het onderzoek gepresenteerd op de studiedag Verslaafd, allochtoon en dan...?
Het feit dat deze veelal zware gebruikers van meerdere drugs niet in behandeling zijn, wil niet zeggen dat zij geen behoefte aan hulp hebben. Maar soms weten ze niet waar ze naar toe moeten of wat de hulp inhoudt. Daarnaast is er een groep die een dusdanig negatief beeld van de verslavingszorg heeft dat ze menen dat zij daar niets te zoeken hebben. Voor een groot deel is dat beeld bepaald door gebruikers die wel ooit in behandeling zijn geweest, maar die daarmee voortijdig zijn gestopt of die na de behandeling opnieuw zijn gaan gebruiken. Veel allochtone druggebruikers weten ook buiten de verslavingszorg te blijven met hulp van familie en vrienden. De meeste hulp bestaat uit voedsel, geld en het bieden van een plaats om te slapen, douchen en de was te doen. Deze hulp behoedt ze voor verder afglijden maar houdt ze buiten het zicht van de reguliere hulpverlening.

A. van Wamel, A. Eland: Buiten bereik. Allochtone druggebruikers buiten de hulpverlening. Uitgave Trimbos-reeks 2001-3, prijs f 32,50. Te bestellen bij de telefoniste van het Trimbos-instituut tel. (030) 297 11 00.

* Anneke van Wamel (030) 297 11 00

Programma's in de GGZ
In de publicatie Programma's in de GGZ - een recente uitgave van GGZ Nederland en Trimbos-instituut - wordt op systematische wijze beschreven wat zorgprogramma's zijn. Daarbij wordt het concept van programma's onderscheiden naar drie niveaus: programma's als theoretische constructie, programma's als onderhandelingskader voor het individueel zorgplan en programma's als richtsnoer voor de organisatie en financiering van de zorg. Aan de orde komen begrippen als: programma, doelgroep, doelen, hulpvraag, diagnose, onderzoek en advisering, indicatiestelling en zorgtoewijzing, zorgplan, hulpaanbod, modulen en activiteiten, circuit.
Het boekje is bedoeld als een landelijke handreiking voor zorgprogrammering in de regio's. Het is geschreven door Nico de Boer in opdracht van het Landelijk project Programma's in de GGZ, een project van GGZ Nederland en het Trimbos-instituut dat zich richt op ondersteuning in brede zin van de ontwikkeling en invoering van programma's in de GGZ en verslavingszorg. Het boekje is het eerste product van dit landelijk project. Andere activiteiten richten zich op: het opzetten van een databank van GGZ-programma's, het versterken van het cliëntenperspectief in zorgprogramma's, het verzamelen en analyseren van de ervaringen die in een aantal vooroplopende regio's inmiddels zijn opgedaan, programma's in de forensische psychiatrie en het voorbereiden van onderzoek op dit terrein.

Programma's in de GGZ is een uitgave van GGZ Nederland en het Trimbos-instituut en kost f 15,00. Exemplaren kunnen besteld worden bij GGZ Nederland (030) 287 33 33). Het publicatienummer is: 2001-123L

* Henk Verburg (030) 297 11 00
Eugenie van Rest (030) 287 33 33

Operatie Tegengif onderzocht
Roken is een belangrijke oorzaak van een groot aantal gezondheidsproblemen. De meeste rokers beginnen ermee in hun middelbare schooljaren. Daarom werd in het schooljaar 1998-1999 een campagne op middelbare scholen uitgevoerd (Operatie Tegengif), met als doel jongeren zoveel mogelijk van het roken af te houden. Het programma richtte zich specifiek op brugklassers van het IVBO, VBO en MAVO. Leerlingen van deze schooltypen hebben gemiddeld een lage sociaal economische status (SES). De SES is, zo blijkt uit onderzoek, een belangrijke indicatie voor grote verschillen in rookgedrag. De leerlingen kregen drie lessen uit het Trimbos-materiaal Wat je kunt verwachten van roken aangeboden en deden mee aan een klassikale niet-roken wedstrijd van het Trimbos-instituut en Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). TNO-PG in Leiden voerde een evaluatie uit gebaseerd op de nulmeting en twee nametingen. Het project bleek effect te sorteren. In de controlegroep was tussen de nulmeting en de eerste nameting 8% (weer) gaan roken, in de Operatie Tegengif-groep slechts 3%. Bij meisjes viel het verschil nog groter uit. Verder bleek Operatie Tegengif de sociale druk in een klas om te gaan roken te kunnen doorbreken. De evaluatie laat verder zien dat het effect van het programma geleidelijk afneemt als er geen vervolgactiviteiten worden ondernomen.

Operatie Tegengif is ook in het schooljaar 2000-2001 aangeboden aan de scholen en richt zich dit jaar naast de brugklassers ook op tweedeklassers. Dit schooljaar hebben, vanaf 1 november tot 1 maart jl. 850 klassen het volgehouden om niet te roken. Dit zijn zo'n 25.000 leerlingen. Door alle drie de registratieformulieren en een originele foto in te sturen maken de deelnemende klassen kans op een prijs: op 31 mei, `Wereld-niet-roken-dag', worden 12 provinciale- en een landelijke prijs uitgereikt en een Europese prijs: een reis naar Athene.

* Rudi Loof (030) 297 11 00

No Deal!!
Het dealen in drugs op en rond scholen is iets waar iedere school voor voortgezet onderwijs mee te maken heeft. Vaak onttrekt het zich aan het zicht van de schoolleiding, soms leidt het tot excessen en veel negatieve publiciteit, maar in alle gevallen verdient het de aandacht. Medewerkers van GGD-en en Instellingen voor Verslavingszorg die participeren in het project De Gezonde School en Genotmiddelen, krijgen dan ook steeds vaker de vraag of ze een school kunnen ondersteunen bij het opzetten van beleid ten aanzien van dealen op en rond school. Daarom is nu door het Trimbos-instituut (productgroep Cannabis) in samenwerking met Stichting CAD te Zwolle en de GGD Regio IJssel Vecht te Zwolle het project No Deal!! ontwikkeld. Het doel van No Deal!! is voorkomen dat op scholen incidenten met dealen ad hoc worden aangepakt. Het is wenselijk dat scholen van tevoren bedenken hoe zij het (preventief) beleid rond dealen willen vormgeven en welke acties ze daarbij kunnen ondernemen. Daarbij is met name samenwerking tussen school, politie, gemeente en andere instellingen van belang.
Het project bestaat uit:

1. De Handleiding No Deal!! voor scholen. In deze handleiding is informatie opgenomen over: wetgeving en strafbare feiten, beleid en regelgeving op school, preventieve maatregelen, samenwerkingspartners, signaleren van dealen en het opstellen van een plan van aanpak. In de bijlagen zijn een aantal praktische zaken verder uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld: een voorbeeldreglement, een voorlichtingsles, een brief voor ouders/verzorgers en een voorbeeldconvenant.
2. De Handleiding No Deal!! voor GGD en instelling voor verslavingszorg. Deze handleiding is bestemd voor medewerkers van GGD-en en instellingen voor verslavingszorg die meer willen weten over de mogelijkheden om scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid ten aanzien van dealen op en rond de school.

Op dit moment zijn de handleidingen als pilotversie beschikbaar. Twee, nog te selecteren, regio's fungeren als pilotregio. In deze regio's zal No Deal!! intensief worden onderzocht. Nadat het pilottraject is afgerond zal de definitieve versie van No Deal!! in de nieuwe vormgeving van de materialen van De Gezonde School en Genotmiddelen op de markt komen.

* Rudi Loof (030) 297 11 00

Ziekteverzuim om psychische redenen is hanteerbaar Ziekteverzuim om psychische redenen is hanteerbaar. Dat is de belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit de recent verschenen studie naar actuele feiten en cijfers over preventie en aanpak van psychische arbeidsongeschiktheid. De studie is door Bureau As/tri en het Trimbos-instituut uitgevoerd in opdracht van de commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid (de zogenaamde Commissie Donner I).
De volgende bevindingen uit de studie ondersteunen deze conclusie. Zo blijkt dat psychische klachten en verzuim lang niet altijd samengaan. Eén op de vijf werkenden blijkt psychische klachten te hebben zonder dat dit gepaard gaat met verzuim. Zelfs als de psychische klachten ernstig zijn, zijn ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid niet vanzelfsprekend. Andersom geldt ook, dat herstel van psychische klachten niet automatisch leidt tot werkhervatting. Ook de duur van het verzuim blijkt maar voor een klein deel afhankelijk te zijn van het herstel van klachten. Uit deze bevindingen kan afgeleid worden dat een aanpak van verzuim niet hoeft te wachten op herstel van klachten. Dat sluit aan bij het streven van de commissie om door middel van een leidraad voor de aanpak van ziekteverzuim om psychische redenen aan werkgever en werknemer een concreet handvat te bieden voor het hanteerbaar maken van dat ziekteverzuim.
Uit de studie blijkt bovendien dat de behandeling van diverse soorten psychische en psychiatrische klachten zoals stress, burnout, depressie en angststoornissen aantoonbaar effectief is. Over het effect van allerlei preventieve, begeleidende en reïntegratiemaatregelen op verzuim en werkhervatting is minder bekend. Vooral uit voorbeelden van individuele bedrijven die succesvol zijn in verzuimbestrijding blijkt dat een effectieve aanpak mogelijk is. Daarnaast blijkt dat er verschillende persoons- en werkgebonden oorzaken zijn van psychische klachten, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Hoge werkdruk en slechte werksfeer worden aangeduid als de twee belangrijkste oorzaken van psychische arbeidsongeschiktheid.
De studie dient ter ondersteuning van een nadere analyse van de commissie naar het huidige functioneren van het stelsel van ondernemingen, gezondheidszorg, arbodienstverlening en sociale zekerheid bij de aanpak van psychische problematiek. De commissie streeft ernaar om op basis van de analyse nog dit jaar samen met betrokken partijen (werkgevers, werknemers/patiënten, beroepsgroepen en instellingen) afspraken te maken over een verbetering van de aanpak van psychische arbeidsongeschiktheid. Na vaststelling van de afspraken zal de commissie de praktische invulling daarvan begeleiden, monitoren, en zo nodig verder stimuleren.

T.J. Veerman, C.G. Schoemaker, B. Cuelenaere, R.V. Bijl: Psychische arbeidsongeschiktheid. Een overzicht van actuele feiten en cijfers. Uitgave: Elsevier bedrijfsinformatie bv., tel. (0314) 358 358.
* Casper Schoemaker (030) 297 11 00

Openbare ggz in ontwikkeling
Het Trimbos-instituut (programma Opvang en Maatschappelijke Zorg) voert sinds september 2000 in opdracht van GGZ Nederland een onderzoek uit naar de praktijk van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland. De aandacht voor mensen in de marge van de samenleving is de laatste jaren toegenomen. Veel van deze mensen bevinden zich in een sociaal kwetsbare situatie. Zij zijn niet of niet voldoende in staat om in de eigen bestaansvoorwaarden te voorzien en hebben meerdere sociale en gezondheidsproblemen tegelijk. Kenmerkend voor deze mensen is dat zij geen hulpvraag stellen waar de reguliere hulpverlening op kan inspelen. Vaak vragen familie, buren en omstanders om hulp, waardoor er dikwijls sprake is van ongevraagde bemoeienis of hulpverlening.
Gemeenten en instellingen hebben allerlei initiatieven genomen om deze mensen te bereiken en van de noodzakelijke zorg te voorzien. De verzamelterm voor deze initiatieven is Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Op het moment is niet duidelijk wat dit OGGZ-aanbod in de praktijk precies inhoudt en hoe dit aanbod tussen instellingen op elkaar is afgestemd.
Onderzoekers van het Trimbos-instituut zijn inmiddels begonnen met de ontwikkeling van een voorlopig referentiekader waarin OGGZ preciezer wordt afgebakend en geoperationaliseerd. Daarnaast is de afgelopen maanden gewerkt aan het vaststellen van een lijst van OGGZ-taken. Dit gebeurde met behulp van schriftelijke bronnen, gesprekken met sleutelfiguren en een panel van deskundigen die de praktijk van de OGGZ goed kennen. In het panel waren hulpverleners, cliënten en familie vertegenwoordigd.
De OGGZ-taken vormen de basis voor een enquête onder ruim 150 voorzieningen en gespecialiseerde teams op het terrein van geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, maatschappelijke opvang en GGD/GG&GD in de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Groningen, Deventer, Almelo, Gouda en het gewest Noord-Limburg. Voorzieningen en teams zijn in nauw overleg met lokale sleutelfiguren in beeld gebracht. Naar verwachting geven ze met elkaar een representatief beeld van de OGGZ in Nederland. Doel van de enquête is inzicht te krijgen in de uitvoering van OGGZ-taken: welke voorzieningen/ sectoren voeren welke taken uit? Waar zitten hiaten en overlap? Tevens komen zaken aan de orde als: bereikte cliëntengroepen, ervaringen met samenwerking en afstemming, en daarnaast behoeften aan deskundigheidsbevordering. Tijdens een landelijke werkconferentie op 5 juli 2001 bespreken onderzoekers, betrokkenen uit de gemeenten en vertegenwoordigers van relevante landelijke organisaties de resultaten van de inventarisatie en staat ook het voorlopige referentiekader ter discussie. Vervolgens vinden verspreiding van referentiekader en enquêtegegevens plaats door middel van een nieuwsbrief voor instellingen en lokale OGGZ-platforms.
Het Trimbos-instituut voert het onderzoek uit in samenwerking met het Landelijk Platform OGGZ. Dit platform is ingesteld om de totstandkoming van een basisaanbod OGGZ te faciliteren.
* Els Bransen, Judith Wolf (030) 297 10 00
Omgang met antipsychotica
Welke betekenis geven cliënten met psychotische stoornissen aan antipsychotica? Wat voor (onbewuste) normen en waarden over het gebruik van medicatie kunnen in het geding zijn en hoe maken deze cliënten afwegingen tussen voor- en nadelen van antipsychoticagebruik? Onlangs is het Trimbos-instituut, in samenwerking met het Instituut voor Gezondheidsethiek te Maastricht, gestart met een onderzoek naar de omgang met antipsychotica. Het doel is om te achterhalen wat voor cliënten zoal een rol speelt als het gaat om antipsychotica en hoe cliënten en hulpverleners daarover met elkaar in gesprek gaan. Het onderzoek naar betekenis van antipsychotica moet inzicht verschaffen in overwegingen van cliënten om wel, af en toe, of geen antipsychotica te gebruiken. Die overwegingen zullen verwerkt worden in een folder die cliënten kunnen gebruiken om voor zichzelf meer greep te krijgen op het medicijngebruik. Voor hulpverleners wordt een folder ontwikkeld waarin vanuit het perspectief van cliënten de elementen staan opgesomd die kunnen helpen om te komen tot een verbetering van de communicatie met cliënten over antipsychotica.
In het onderzoek wordt gewerkt met zogeheten focusgroepen die bestaan uit cliënten die antipsychotica gebruiken of daarmee gestopt zijn. Ook zal een focusgroep van hulpverleners worden samengesteld. De bijeenkomsten van de focusgroepen vinden deze zomer en in het najaar plaats. In de laatste fase van het onderzoek worden de resultaten van de gesprekken in de focusgroepen voorgelegd aan een vertegenwoordiging van alle deelnemers aan het onderzoek. Het doel is dan om de resultaten verder bij te stellen en te verwerken tot bruikbare en heldere folders over betekenis van antipsychotica voor cliënten.
* Dorea Ketelaars,
Dorine Bauduin (030) 297 11 00

Transmurale samenwerking
Op 6 juli wordt in Utrecht door het Steunpunt Tussen de Lijnen van het Trimbos-instituut een conferentie georganiseerd onder de titel: Effectiveness of mental health consultation in primary care. Het doel van de conferentie is een antwoord te vinden op de vraag: Wat is de gewenste aanpak van transmurale samenwerking tussen de eerste- en de tweedelijn? Over dit thema spreken prominente buitenlandse gasten als L. Gask van het National Primary Care Research and Development Center in Manchester, N. Gates uit Hamelton Ontario en uit eigen land G. Schulpen van Huisartsgeneeskunde Maastricht. Ook wordt een overzicht gegeven van de projecten die in ons land worden uitgevoerd. Van de deelnemers wordt in het middaggedeelte een actieve bijdrage verwacht. Zij kunnen hun expertise inzetten binnen groepsdiscussies om prioriteiten vast te stellen over de aanpak van de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn.

Plaats: Domus Medica Utrecht. Kosten: f 250,-; Informatie over de inhoud bij P.Verhaak (030) 272 97 35 of p.verhaak@nivel.nl. Voor aanmeldingen kunt u terecht bij E. Zoer, NSPH tel. (030) 291 32 27.
* Wim de Vries (030) 297 11 00

Distributie videobanden Trimbos-instituut
Sinds 1 januari 2001 is de bibliotheek van het Trimbos-instituut gesloten voor het externe gebruikers. Ook de mediatheek is per die datum gesloten. De reden hiervoor is dat het Trimbos-instituut er niet meer in slaagde uit eigen middelen (basissubsidie) een `publieksbibliotheek' te bekostigen. Inmiddels worden er door het ministerie van VWS plannen ontwikkeld voor een Landelijke Bibliotheek Zorg en Welzijn, een samenwerkingsproject tussen het Trimbos-instituut en andere landelijke kennisinstituten.
Voor de distributie van videobanden uit de collectie van de mediatheek van het Trimbos-instituut is inmiddels een tijdelijke oplossing gevonden. Per 1 mei 2001 wordt een deel van de collectie gedistribueerd door de VVGG, de Vlaamse zustervereniging van het Trimbos-instituut. Ook bestellingen vanuit Nederland zijn hier mogelijk.

Adres
: VVGG Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg, Tenderstraat 14, 9000 GENT, België. Tel. (00-32) 92 21 44 34, Fax (00-32) 92 21 77 25,
E-mail: vvgg@xs4all.be
Contact: Karin Vercauteren.

Een uitzondering vormen de videobanden die door het Trimbos-instituut zelf zijn geproduceerd in het kader van het project De gezonde school en genotmiddelen. Het gaat daarbij om de volgende titels: Alcohol weet wat je doet, Blowen weet wat je doet, Gokken weet wat je doet, Dat doet mijn kind toch niet, In de wolken, Slik, Onder invloed onderweg, Drugs geestverruimende programma's, en De gezonde school en genotmiddelen.
Deze banden zijn nog steeds te bestellen bij het secretariaat van het programma Middelengebruik Jongeren van het Trimbos-instituut. Tel. (030) 297 11 00 tst. 600 of 137.

* Henk Maurits (030) 297 11 00

5|01

Nummer 5, 9 mei 2001

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie

Henk Maurits,
email: hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg,
e-mail: hverburg@trimbos.nl

Opmaak

Heidie Wisselo

Adreswijzigingen

Peter Stark,
e-mail: pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 00
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Informatie Lijn 0900-1995

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2001 Trimbos-instituut All rights reserved.