CDA

CDA wil keurmerk voor voedingssupplementen na dopingcontroles voetballers

Het CDA heeft staatssecretaris Vliegenthart van VWS gevraagd om een keurmerk te introduceren voor voedingssupplementen. Begin dit jaar heeft woordvoerder Joop Atsma tijdens een debat over de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening al gewezen op de risico's van verboden ("dopinggeduide") stoffen in voedingssupplementen.

De kwestie is door de positieve dopingtesten van de topvoetballers De Boer en Davids actueel geworden. Bij dopingcontroles werden bij de voetballers sporen van het verboden spierversterkende middel Nandrolon gevonden.

Atsma: "Middels schriftelijke vragen wil ik van Vliegenthart weten of het mogelijk is dat via voedingssupplementen sporters "gedrogeerd" kunnen worden zonder dat ze er zelf erg in hebben. Er zal nader onderzoek moeten worden gedaan. Verder is etikettering van supplementen noodzakelijk, zodat voor gebruikers van het middel zonneklaar is wat er in zit. Uiteraard moet een en ander met name ook in internationaal verband worden aangepakt. Wij hebben Vliegenthart gevraagd zich daar hard voor te maken."