Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over de inzet van de politie in verband met de MKZ-crisis

Een parlementair stuk bij het onderwerp Politie 9 mei 2001
In mijn brief van 23 april jl. heb ik u geïnformeerd over de inzet van politie en defensie in verband met de MKZ. In het vervolg daarop kan ik u melden dat in samenspraak met het ministerie van Defensie is besloten de politiebijstand aan de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland in het kader van de MKZ-crisis met ingang van 2 mei terug te brengen, onder gelijktijdige uitbreiding van het aantal in te zetten militairen. Wat betreft de inzet van defensiepersoneel blijft het uitgangspunt dat per controlepost permanent één politiefunctionaris aanwezig is naast één, twee of drie militairen.
Op 23 april jl. heeft de Europese Commissie voor het zuiden en westen van het land de ingestelde beschermende maatregelen met betrekking tot de export van vers vlees en vleesprodukten, melk en melkprodukten en andere producten van evenhoevigen opgeheven. Het ministerie van LNV heeft hiertoe de "Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 II" gewijzigd. De politie is verzocht intensief te controleren op de uitvoering van deze regeling daar dit als voorwaarde is gesteld door de Europese Commissie voor het versoepelen van de exportregeling. Deze controle geschiedt door intensieve inzet van rijdend toezicht. Inmiddels is het ook mogelijk dat andere functionarissen dan die van politie, defensie en Koninklijke marechaussee voor het toezicht bij de MKZ-crisis in te zetten. Het gaat om personen werkzaam als radarwaarnemer of verkeerassistent binnen het team verkeershandhaving van een regionaal politiekorps. Deze zijn aangewezen als toezichthoudende ambtenaren in het kader van de bestrijding van de mond- en klauwzeer. Daarnaast kunnen de personen werkzaam bij de Divisie mobiliteit van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in het kader van het project "samen werken aan bereikbaarheid" de zogenaamde SWAB-teams - ongeveer 80 personen - ingezet worden bij de controle van het vervoersverbod. De inzet van bovengenoemde functionarissen geschiedt onder regie van de politie.
Tevens kan ik u mededelen dat ten behoeve van de bijstand van de politie - en overigens ook van het defensiepersoneel - eveneens met ingang van 2 mei de inzet is teruggebracht van 12-uurs naar 8-uurs dienstverbanden. Dit sluit aan bij hetgeen ik u reeds meldde in mijn brief van 23 april j.l. (27 622, nr 34). Tot slot een opmerking over de te verwachten inzet van politie en defensie op basis van de huidige stand van zaken. De laatste constatering van MKZ dateert van 22 april jl. op een boerderij in Wijhe. Tot de datum van de laatste ruiming van alle geënte dieren in Kootwijkerbroek en het entgebied Noord-Veluwe blijft de door het ministerie van LNV gevraagde inzet van politie en defensie nagenoeg gelijk. Indien geen nieuwe gevallen van MKZ worden aangetroffen, vindt na de laatste ruiming een controle, de zogenaamde eindscreening, plaats. Na deze periode wordt het gebied vrijgegeven. Het ministerie van LNV beziet op dit moment wat het hierboven geschetste scenario betekent voor de te vragen inzet van politie en defensie vanaf de laatste ruiming.
DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

K.G. de Vries