Gemeente Breda

08-05-2001

Bewoners noordoost kiezen ideeën 2001

Bewoners van Breda noordoost kiezen op woensdag 9 mei de beste ideeën met het doel de woon- en leefomgeving in hun buurt op korte termijn te verbeteren. De ideeronde 2001 leverde 171 inzendingen. Het merendeel hiervan, 131 ideeën, maakt deel uit van de verkiezing. Alle inzenders hebben stemrecht en kiezen voor de beste 18: drie ideeën voor ieder van de vijf buurten en drie voor noordoost. Na de zomervakantie kan de uitvoering starten. Het verder verbeteren van de leefbaarheid in de vijf buurten van noordoost is een aanvulling op het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost'. In januari 2001 stelde de gemeenteraad voor de korte termijnaanpak 500.000 gulden beschikbaar.

Verkiezingsbijeenkomst
Ook dit jaar kunnen de bewoners van Linie/Doornbos, Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Wisselaar en Biesdonk weer aan de slag om hun buurten te verbeteren. Woensdagavond 9 mei is bekend welke ideeën de inzenders zelf als beste hebben gekozen. Deze avond vindt in het Newmancollege een verkiezingsbijeenkomst plaats. Alle bewoners van noordoost en organisaties die in deze wijk werken, zijn welkom om de presentaties van de idee-inzenders te zien en hun mening te geven. In totaal worden 131 ideeën die verkiesbaar zijn met fotos, maquettes, teksten of op een andere creatieve manier verduidelijkt. De 118 inzenders (enkele van hen presenteren meer dan een idee) ondernemen zelf de nodige activiteiten om hun idee als het beste aan te prijzen. Alleen de idee-inzenders hebben stemrecht. De uitslag van de verkiezing is tussen 21.00 en 22.00 uur bekend. De inzenders van de 18 gekozen ideeën kunnen daarna meteen aan de slag. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht. Bewoners werken hun idee zelf uit en zijn verantwoordelijk voor het overleg in de buurt en met organisaties. De uitwerking wordt concreet gemaakt in een werkplan. De bewoners zijn zelf actief bij de uitvoering. De organisaties die actief zijn in noordoost leveren de nodige ondersteuning als de bewoners aangeven hier behoefte aan te hebben.

De ideeronde 2001 voor Breda noordoost leverde in totaal 171 inzendingen op. Veertig inzendingen zijn niet verkiesbaar. Reden hiervan kan zijn dat het idee niet snel is uit te voeren, dat het gaat om een flinke investering of dat het idee op een andere manier bijvoorbeeld door regulier onderhoud is uit te voeren.

Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost De aanpak die tot doel heeft op korte termijn de woon- en leefomgeving in Breda te verbeteren, hangt samen met het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost'. Vanuit dit project werken de woningbouwcorporaties, de Stedelijke WoonconsumentenOrganisatie Breda en de gemeente aan een toekomstvisie tot 2015 voor dit noordelijk deel van de stad. De korte termijnaanpak in noordoost is vorig jaar gestart. Van de 18 gekozen ideeën zijn er op dit moment zeven uitgevoerd, de overige zijn in voorbereiding. Nog voor de zomervakantie staat de afronding van enkele ideeën ingepland zoals de midgetgolfbaan.

Samenwerking
Ook heeft het project als doel nieuwe vormen van samenwerking tot stand te brengen. In januari is door prof. P. Tops en drs. R. Weterings een tussentijdse evaluatie gepresenteerd. Volgens de wetenschappers leiden de korte termijnactiviteiten tot grotere betrokkenheid van de gemeente Breda, de woningbouwcorporaties en het opbouwwerk bij de bewoners. Bewoners geven aan dat ze nieuwe contacten hebben gemaakt met buurtgenoten en de medewerkers van organisaties die in noordoost actief zijn. Door de wijk te laten beschikken over een budget komt er een nieuwe werkwijze binnen het bestuur en de gemeentelijke organisatie.

Breda, 8 mei 2001

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer L. van Gerven, projectleider Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost, telefoon (076) 529 36 83 of met mevrouw M. Noordegraaf, communicatiemedewerker voor het project, telefoon (076) 529 37 18.

U bent van harte welkom bij de verkiezingsavond op 9 mei. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur in het Newmancollege, Verviersstraat 4 in Breda. De bewoners starten met de presentatie van hun ideeën. Daarna kiezen bewoners die een idee inzonden de beste ideeën voor hun buurt en daarnaast voor heel Breda noordoost.