activiteiten, natuurhistorisch genootschap, museumcafe, onderwijs, kindermuseum, maatwerk, bibliotheek, mergel, mosasaurus, limburg, grotten, biologie, geologie, paleontologie

Krijtboek
Extra aandacht voor de zoetwatervissen
Vakantie KomPas
Op 9 mei werd in het museum het eerste exemplaar van het boek "Krijt van Zuid-Limburg" overhandigd aan mevrouw O. Wolfs, Gedeputeerde voor Natuur en Landschap van de Provincie Limburg.

Het boek geeft een overzicht van de in de loop van tientallen jaren verzamelde kennis van de voor Zuid-Limburg zo kenmerkende mergellagen. De internationaal erkende lithostratigrafische indeling van Werner Felder uit 1975 vormt de basis van het boek. Rijk geïllustreerd door tabellen, kaarten foto's komen alle aspecten van het Krijt in Zuid-Limburg aan bod: typelocaties, laagpakketten, profielen en de kenmerkende fossielen en vuursteenlagen. Ook worden de economische betekenis en de winning van mergel en vuursteen aan de orde gesteld.

Het 192 pagina's dikke boek voorziet in een grote behoefte bij zowel hen die beroepsmatig met het Zuid-Limburgse Krijt te maken hebben als en vooral bij de vele amateurpaleontologen uit heel Nederland. Voor hen is het onmisbaar bij de juiste stratigrafische documentatie van hun vondsten.

Het boek kost 35,00 en is verkrijgbaar bij de receptie van het museum.

Inhoudsopgave:

1. Inleiding

2. Beknopt overzicht van de afzettingsgeschiedenis
3. Lithostratigrafische indeling: typelocaties en typeprofielen
4. Het profiel van enkele belangrijke groeven en ontsluitingen
5. Samenstelling en economische betekenis van de kalkstenen
6. Stratigrafische positie van de ondergrondse bouwsteengroeven
7. Vuursteen

8. Prehistorische vuursteenmijnen bij Rijckholt
9. Bouwstenen uit het Boven-Krijt van Zuid-Limburg en omgeving: zandsteen, kalksteen en vuursteen

10. Literatuur

Uitgebreidere informatie over het boek "Krijt van Zuid-Limburg" in pdf-formaat. (downloaden 76,2 Kb)

Bestellen (uitsluitend voor verzending naar een adres in Nederland) kan ook.
Het boek wordt dan toegezonden met een acceptgiro van 35,00 plus 12,50 administratie- en verzendkosten.

Krijt van Zuid-Limburg
W.M. Felder en P.W. Bosch
Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (TNO-NITG) ISBN 90-6743-710-7

De expositie was na Maastricht te zien in Hunedoara (Roemenië), Trenton (New Jersey, USA) en Muscat (Sultanaat Oman). Tot eind augustus is de expositie in Kazimierz Dolny (Polen) te bewonderen. Natuurlijk is de expositie over het Maastrichtien ook on-line te zien in het Nederlands, Engels, Roemeens en Pools.

Meer informatie over deze tournee.


terug naar de beginpagina back



Zoetwatervissen
Wie iets meer wil weten over vissen die in de Limburgse rivieren en beekjes voorkomen, is op woensdagmiddag 12 september van harte welkom. Deskundige medewerkers geven dan om 14, 15 en 16 uur informatie over de verschillende soorten en hun leefgewoonten. Natuurlijk staan daarbij de aquaria in het museum centraal.

terug naar de beginpagina back



Vakantie KomPas
Houdertjes van een Maastrichtse Vakantie Kompas (en houders van soortgelijke passen uit andere gemeenten) kunnen de hele vakantie extra goedkoop naar het museum. Maar op de volgende dagen is een bezoek extra de moeite waard. Dan zijn er extra activiteiten en wordt om 15 uur een groepsfoto gemaakt van alle kinderen met een Kompas. Die kun je 's avonds vanaf 19 uur hier bekijken. Kan iedereen je op het internet zien!

Dinsdag 17 juli kun je meehelpen met het honing slingeren. De bijen in de bijenstal hebben weer vreselijk hun best gedaan om honing te maken. Je kunt niet alleen zien hoe de honing wordt geoogst: je kunt zelf meehelpen en natuurlijk ook proeven. Vanaf 14.00 uur, maar van te voren even reserveren!

Dinsdag 24 juli gaan we op zoek naar alles wat klein is. Er staan verschillende microscopen klaar om te kijken wat er in een druppel water zit. Of wat er onder je nagels vandaan komt! Vanaf 14.00 uur maar je moet van te voren wel even reserveren.

Dinsdag 31 juli staat helemaal in het teken van de mergel. We hebben films en rondleidingen. Maar je kunt zelf ook aan de slag in ons mergelpracticum. Vanaf 14.00 uur maar reserveren is verplicht.

Donderdag 7 augustus kun je met al je vakantievondsten naar het museum komen. We helpen je graag vertellen wat voor bijzondere stenen, schelpen, veren of andere dingen je gevonden hebt. Je kunt zonder reserveren langs komen tussen 14.00 en 16.00 uur.

kinderen onder 11 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene

Kom-pas-tarief 3,00
(zonder pas 4,50)
volwassenen 6,00

BUSHALTE Papenstraat / Tongersestraat
LIJN 3, 4, 9, 12, 21, 28 en 29