Informatie Beheer Groep

Opleidingen met een numerus fixus studiejaar 2000-2001

9 mei 2000

De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) informeert in de eerste week van mei circa 80.000 aanstaande studenten voor welke opleidingen en bij welke instellingen een beperkte inschrijving voor eerstejaars geldt. Tot uiterlijk 15 mei kunnen aanstaande eerstejaars zich voor deze zogenaamde fixus-opleidingen aanmelden bij de IB-Groep. Tot begin mei hebben ongeveer 15.000 aanstaande eerstejaars zich aangemeld voor een fixus-opleiding. Zij moeten meedoen aan de selectieprocedure. Deze aanstaande eerstejaars ontvangen bij het bericht van de IB-Groep over de fixus-opleidingen een brochure met informatie over de selectieprocedure, de inzendtermijnen voor een kopie van hun cijferlijst en/of diploma. Tot begin mei hebben ongeveer 65.000 aanstaande eerstejaars aangemeld voor een opleiding met een vrije instroom. Hiervoor geldt geen inschrijvingsbeperking. Deze aanstaande studenten ontvangen binnenkort een inschrijvingspakket van de instelling waarvoor zij zich hebben aangemeld. Drie soorten numerus fixus Het hoger onderwijs kent drie soorten opleidingen met een numerus fixus. De drie soorten zijn:

Opleidingsfixus Hierbij is het gezamenlijke aantal plaatsen van alle instellingen, die de opleiding verzorgen, onvoldoende om alle studenten in te schrijven. Er wordt een numerus fixus vastgesteld voor de opleiding. Als de kandidaat wordt toegelaten tot de opleiding en de opleiding wordt maar aan één instelling verzorgd, dan kan hij de opleiding aan die instelling gaan volgen. Als de opleiding aan meerdere instellingen wordt verzorgd, dan kan hij, als hij op grond van het gemiddeld eindexamencijfer rechtstreeks kan worden toegelaten, de opleiding gaan volgen aan de instelling van eerste voorkeur. Komt hij niet in aanmerking voor rechtstreekse toelating, maar loot hij wel in voor de opleiding, dan verdeelt de IB-Groep de ingelotenen over de instellingen door middel van een vervolgloting. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening met de opgegeven volgorde van voorkeur voor een instelling. Bij zowel de loting voor de opleiding als ook de loting voor de instelling houdt de kandidaat hetzelfde lotnummer en dezelfde indeling in de lotingsklasse.

Arbeidsmarktfixus Hierbij overtreft het aanbod van afgestudeerden voor een bepaalde opleiding de behoefte daaraan op de arbeidsmarkt. Als dit het geval is of dit dreigt te gebeuren (en dit zal naar verwachting gedurende een reeks van jaren het geval zijn) dan kan bij ministeriële regeling een arbeidsmarktfixus worden vastgesteld. De procedure is gelijk aan die van een opleidingsfixus.

Instellingsfixus Hierbij is het aantal plaatsen van een opleiding aan één of meer instellingen onvoldoende om alle studenten in te schrijven. Er wordt een numerus fixus vastgesteld voor die instelling(en). Is het gezamenlijke aantal plaatsen van alle instellingen echter voldoende om alle studenten in te schrijven, dan kan de kandidaat als hij niet geselecteerd wordt voor de instelling van eerste voorkeur, dezelfde opleiding volgen aan één van de andere opgegeven instellingen waarvoor geen instellingsfixus is vastgesteld. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening met de opgegeven volgorde van voorkeur voor een instelling.

Deelname aan de selectieprocedure

Iedereen die als eerste voorkeur een opleiding met een numerus fixus heeft doorgegeven, moet deelnemen aan de selectieprocedure. Deelname aan deze selectie voor meer dan één opleiding is niet mogelijk.

images/corporate/img07/IBO-07_NB_con.gif