Provincie Noord-Holland

Persbericht, 9 mei 2001 Gezamenlijk persbericht provincie en waterleidingbedrijf PWN

Provincie en PWN spenderen f6 miljoen in aanpak grondwater De provincie Noord-Holland en het waterleidingbedrijf PWN dragen gezamenlijk 6 miljoen gulden bij aan de aanpak van grondwaterproblemen in Zuid-Kennemerland. Dit als onderdeel van een veel groter pakket van maatregelen die de betrokken gemeenten gaan nemen vanwege de problemen in de afgelopen jaren door overvloedige regenval. Nadat de benodigde maatregelen op de belangrijkste plaatsen zijn uitgevoerd, zal PWN de waterwinning in de Kennemerduinen op 1 mei 2002 definitief beëindigen.

Beëindiging waterwinning
De huidige waterwinning in de Kennemerduinen is niet meer rendabel. De zuiveringsinstallaties bij Overveen zijn verouderd. Daarom levert PWN sinds vorig jaar onthard drinkwater vanuit een nieuwe waterfabriek in Heemskerk. Het opgepompte grondwater uit de Kennemerduinen wordt sindsdien niet meer gebruikt voor de drinkwatervoorziening, maar na zuivering geloosd op de Brouwersvaart die het duingebied met Haarlem verbindt. De kosten voor het onnodig winnen en zuiveren van dit grondwater bedragen 750.000 gulden per jaar. Die kosten worden doorberekend in de drinkwaterprijs.

Reeds genomen maatregelen
De beëindiging van drinkwaterwinning volgt op de vermindering die enkele jaren geleden al in gang is gezet. Met deze maatregel wordt tevens de verdroging van de duinen verder aangepakt. Er ontstaan weer natte en vochtige duinvalleien met bijzondere planten- en diersoorten. Voor de natuurontwikkeling is dat een goede zaak. Daar staat tegenover dat er meer grondwater naar de oostelijke duinrand zal stromen. Zonder maatregelen kunnen daar waterproblemen ontstaan. Om dit te voorkomen werden in 1998 al drainagesystemen aangelegd in Bloemendaal, Overveen en Santpoort-Zuid. Ook zijn toen terreinen in de duinen opgehoogd, zoals een camping en manege. Door de provincie is destijds, met steun van het rijk, al voor 5 miljoen gulden geïnvesteerd. De maatregelen die nu worden getroffen sluiten daar voor een deel op aan.

Velsen, Bloemendaal en Zandvoort
Maar er zijn ook nieuwe gebieden waar maatregelen nodig zijn voordat de pompen helemaal uitgaan. De weg naar IJmuiderslag, camping Bloemendaal en het volkstuinencomplex ten noorden van Zandvoort zijn het meest urgent. Op deze plaatsen stijgt het grondwater met meer dan 50 centimeter. Bij de weg naar IJmuiderslag zal drainage worden aangelegd, evenals op camping Bloemendaal. En het volkstuincomplex wordt in oktober met ruim een halve meter opgehoogd.
De provincie en PWN dragen 3 miljoen gulden bij aan uitvoering van concrete projecten in Velsen, Bloemendaal en Zandvoort.

Haarlem en Heemstede
In Haarlem en Heemstede heeft het stopzetten van de waterwinning geringe gevolgen. Hier zal de grondwaterstand vrijwel overal met minder dan 5 centimeter stijgen. In periodes met veel regenval doen zich in deze gemeenten nu echter al problemen voor. Daarom hebben PWN en provincie hier een bijdrage toegezegd van 2 miljoen gulden voor de extra inspanningen die nodig zijn

Klimaatverandering, extreme regenval en natte kelders Deskundigen, waaronder het KNMI, signaleren een structurele klimaatsverandering. Verwacht wordt dat in de (nabije) toekomst het vooral 's winters vaker en heftiger zal regenen. Deze prognose spoort met de overvloedige regenval de afgelopen drie jaar in Nederland. Het wordt van groot belang het (grond)waterbeheer aan te passen aan zich wijzigende omstandigheden. Naast waterberging zullen ook bouwkundige maatregelen nodig zijn. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de woningeigenaar zelf. Wél bekijken de provincie en PWN samen met gemeenten en het hoogheemraadschap of het mogelijk is particulieren een stimuleringsbijdrage te geven, bijvoorbeeld voor het waterdicht maken van kelders. Hiermee lopen zij vooruit op ideeën die ook bij de rijksoverheid leven voor de vorming van een fonds. Niet alleen in Zuid-Kennemerland maar overal in Nederland zijn er regelmatig grondwaterproblemen door een gebrekkige ontwatering én overvloedige regenval. De stimuleringsbijdrage voor burgers wordt daarom
-vooruitlopend op een landelijke regeling- als proefproject voor heel Zuid-Kennemerland opgezet. Provincie en PWN dragen 1 miljoen bij aan dit proefproject.

Ook voor extra groenbeheer als gevolg van grondwaterstijging wordt geld beschikbaar gesteld. Het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond. Er kunnen wellicht risico's ontstaan voor oudere eiken en beuken. Ter voorkoming kan worden gedacht aan lokale drainage en aanpassing van het groenbeheer, bijvoorbeeld door snoeien of verjongen.