Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht
Utrecht, 9 mei 2001.

SP: vrijwillige autoloze zaterdag is vragen om ongelukken

De SP gemeenteraadsfractie vindt de keuze van burgemeester en wethouders van Utrecht voor een vrijwillige autoloze zaterdag op 22 september een slappe keuze. Een keuze waarmee bovendien het risico gelopen wordt dat er ongelukken gebeuren, omdat aan de ene kant mensen erop rekenen dat de stad autovrij is, terwijl te verwachten valt dat verstokte automobilisten de oproep op grote schaal aan hun laars zullen lappen.

Al eerder werd, tijdens een debat in de gemeenteraad, duidelijk dat B&W de feitelijke doorgang van een autoloze zaterdag saboteren, terwijl een meerderheid van de collegepartijen dit initiatief juist zegt te steunen. Verkeer-wethouder Yet van den Berg (Leefbaar Utrecht) schilderde bij die gelegenheid een draconisch beeld van de kosten die met de autoloze zaterdag gepaard zouden gaan. Daar komt nu, blijkens de toelichting bij het definieve besluit, nog een hoog bedrag aan gevreesde claims van winkeliers bovenop.

De SP is van mening dat de handhavingskosten zeer beperkt blijven als op 22 mei slechts bij de invalswegen aan de gemeentegrens borden geplaatst worden en politie aanwezig is in verband met handhaving. Binnen de gemeentegrens zou dan door de normale surveillancediensten opgetreden kunnen worden tegen geconstateerde overtredingen van het rijverbod. Bij een permanente aanwezigheid van 2 agenten bij iedere invalsweg gedurende 24 uur zou de extra politieinzet neerkomen op een kostenpost van ca. f 90.000, een schijntje in vergelijking met de miljoenen die het college opvoert. Ook zou een algeheel rijverbod voor de hele gemeente veel rechtvaardiger zijn dan een selectief rijverbod in de binnenstad, want de SP-fractie is van mening dat hierdoor een deel van de inwoners van de stad onevenredig zwaar getroffen zou worden.

Voor wat betreft de inkomstenderving bij middenstanders wijst de SP-fractie erop dat bij eerdere gelegenheden gebleken is dat een autovrije binnenstad voor een aantal bedrijven juist méér omzet oplevert. Zo is bekend dat de horeca bij dergelijke gelegenheden vaak een topomzet draait. Voor de winkels zijn er de afgelopen jaren vele koopzondagen en avonden bijgekomen, waardoor de verstokte automobilist ruimschoots de kans heeft om de de autoloze zaterdag te mijden.

Tenslotte blijkt uit landelijk onderzoek dat één autoloze dag per jaar op een groot draagvlak onder de bevolking mag rekenen. De SP-fractie zal het college bij de raadsvergadering van 31 mei a.s. over haar keuze aan de tand voelen.

Inlichtingen:
Leo Lambo, tel. (030) 2522322

P.Jansen, (06) 51844755.