GAK

Gak geeft prostitutiebranche als eerste voorlichting

Persbericht
Amsterdam, 9 mei 2001

Vanaf 1 oktober 2000 is de prostitutiebranche een normale bedrijfstak in Nederland. Dat houdt in dat werkgevers en werknemers ook vallen onder de wetten van de sociale verzekeringen.
In dat verband is het Gak is de eerste organisatie in Nederland die sinds de opheffing van het bordeelverbod op 1 oktober 2000 op grote schaal voorlichting geeft aan prostituees en exploitanten. De uitvoerder sociale verzekeringswetten doet dit in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de branche.

Ruim vóór de opheffing van het bordeelverbod, is Gak Nederland in samenwerking met enkele organisaties uit de branche, zoals Rode Draad, Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Mr. De Graafstichting en de Vereniging van Exploitanten nagegaan hoe zij prostituees en exploitanten het beste kan benaderen over sociale verzekeringen. Ook heeft het Gak informatie gegeven op bijeenkomsten voor mensen werkzaam in de prostitutiebranche.
Dit alles heeft geleid tot een twee specifiek op de branche toegespitste brochures.

Inhoud
Voor mensen die altijd in legale branches gewerkt hebben, zijn rechten en plichten rond werken vanzelfsprekend. Omdat de prostitutiebranche lang in de illegaliteit heeft geleefd, moeten ze eigenlijk vanaf nul beginnen. Daarom beperkt Gak Nederland zich in de brochures niet tot de sociale verzekeringen. Het Gak probeert de prostituees bijvoorbeeld te helpen bij hun keuze werken voor een baas of eigen baas zijn. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke stappen moeten ze ondernemen, wat moeten ze regelen? Wat ook een lastige is: wanneer ben je eigenlijk in loondienst? En als je dan in loondienst bent, wat regelt dan je baas en wat moet je zelf nog regelen? Wat zijn je rechten en plichten? In de brochure voor de exploitanten probeert Gak Nederland hen te wijzen op de keuzes die ze in hun bedrijfsvoering kunnen maken. En wat zijn dan hun rechten en plichten, vooral ten aanzien van de mensen die bij hen werken.

Verspreiding
De brochures worden verspreid via alle organisaties die achter in deze brochure staan vermeld. Verder gaan de brochures bijvoorbeeld naar de politie, de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Kamers van Koophandel. Op deze manier hoopt Gak Nederland zoveel mogelijk prostituees en exploitanten te bereiken.

Vormgeving
Hoewel de tekst vlot is geschreven, blijft de inhoud lastig. Daarom staan de brochures vol tekeningen, praktijkvoorbeelden en uitspringende tekstkaders, zodat de lezers al doorbladerend de informatie kunnen vinden. Tevens is het boekwerkje geschikt als naslagwerk.



Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend. © 2001 Gak Nederland.

Stel uw vraag aan het Gak en u krijgt direct zo gericht mogelijk antwoord.