Provincie Friesland

Agenda

9 mei 2001 17.00 uur Statencommissie Ruimtelijke Ordening

Plaats: Provinciehuis, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden Secretaris: C.G.Venema, tel. 058 292 54 29 e-mail c.venema@sis.fryslân.nl


-Verrassend Fryslân, gastvrij voor toerist en recreant. Beleidsnota Recreatie en Toerisme 2001-2010
Deze nota heeft tot doel te dienen als leidraad het evalueren van nieuwe ontwikkelingen op het
gebied van recreatie en toerisme. Tegelijkertijd zal de nota dienen als provinciaal actieprogramma.
De beleidsdoelen in de nota zullen verder behulpzaam zijn bij het stellen van prioriteiten in de werkzaamheden van de afdeling Economie en Infrastructuur, dienst Recreatie en Toerisme van de provincie Fryslân. De notitie wordt aan de commissie voorgelegd met de vraag deze inspraakrijp te verklaren. Dat houdt in dat in deze vergadering bij dit agendapunt niet door belanghebbenden kan worden ingesproken. Voor dit punt worden de leden van de commissie Algemene en Economische Zaken ook uitgenodigd.

-Friese Reactie Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening De Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, die op 22 februari 23001 is verschenen, is een Rijksnota waarop nu door een ieder kan worden ingesproken. Inspraakreacties kunnen tot 15 mei worden ingediend bij de minister. In de statenvergadering van 18 april 2001 hebben Provinciale Staten uitgesproken dat er een integrale Friese reactie op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening dient te komen waarin de in die vergadering besproken reactie ten aanzien van de positie van Leeuwarden is verwerkt. Deze notitie wordt nu aan de commissie voorgelegd.

-Nieuw sturingsmodel gebiedsgerichte inrichting landelijk gebied De ministeries van LNV en VROM hebben met het IPO en de gezamenlijke provincies reeds in 1999 afspraken gemaakt over een sturingsmodel voor gebiedsgericht beleid in het landelijk gebied. Dat sturingsmodel is inmiddels verder uitgewerkt en er is een bestuursovereenkomst ondertekend voor de periode 2001-2004. In de nu voorliggende notitie wordt de inhoud en aanpak van de sturing beschre-ven. In het bijbehorende statenvoorstel wordt gevraagd om Gedeputeerde Staten te machtigen jaarlijks het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Gebiedsgerichte inrichting Landelijk Gebied vast te stellen en jaarlijks, in IPO-verband, met het rijk te onderhandelen over de inhoud en de uitkomsten van de bestuursovereenkomst en het uitvoeringscontract

-Provinciale verordening Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing Met het van kracht worden van de in november 2000 vastgestelde Wet Stedelijke Vernieuwing is de provincie budgethouder geworden voor het verdelen van de middelen van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) over de gemeenten. Voor de uitvoering van die taak dienst de provincie over een subsidieverordening te kunnen beschikken. Deze verordening wordt nu aan de kommissie voor advies voorgelegd waarna de verordening in Provinciale Staten zal worden vastgesteld.
-Begrotingswijzigingen
Aan de commissie worden twee technische begrotingswijzigingen voorgelegd die verband houden met doeluitkeringen voor de nationale parken Schiermonnikoog en Alde Feanen.
Omdat het in beide gevallen gaat om doeluitkeringen met een specifieke bestemming wordt tegelijkertijd voorgesteld om een bestemmingsreserve Nationaal Park Schiermonnikoog en een bestemmingsreserve Nationaal Park Alde Feanen te vormen.

Belangstellenden zijn welkom op de publieke tribune In vergaderingen van Statencommissies hebben burgers de gelegenheid om, maximaal 5 minuten, over een punt van de agenda mee te praten. Verzoeken daartoe moeten voor het begin van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter ingediend worden met opgave van de punten waarover men wat wil zeggen.

Voor informatie over de openbare vergaderingen kunt u terecht bij het Informatiecentrum provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52 Leeuwarden. Tel. 058- 292 55 24 e-mail info@fryslan.nl

U kunt de stukken raadplegen op deze site. Wilt u van ons bericht, als er nieuwe stukken beschikbaar zijn op internet? Geef uw e-mailadres dan even door via (provincie@fryslan.nl).