N I E U W S U I T D O E L

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 9 mei 2001 - nr. 3-4/01


I N H O U D :


. Editoriaal: Operatie beschadiging

. Van Mechelen kondigt nieuw milieu-effectenrapport aan
. Antwerpse haven wil 'nooddecreet' voor Deurganckdok
. Onteigeningen gaan gewoon door

. Verdieping Westerschelde bedreigt Antwerpen

. Provincieraad wil fietspad van Doel naar Kieldrecht
. Moerdijk en Doel knopen vriendschapsbanden aan
. Doelse kogge moet weer naar Doel komen

. Dorpscentrum De Doolen feestelijk geopend

. Beveren wil betoncentrale aan rand van natuurgebied De Putten

EDITORIAAL : OPERATIE BESCHADIGING

Herhaaldelijk hebben wij onderstreept dat er voor Doel dringende leef- baarheidsmaatregelen nodig zijn. De aanstelling van een dorpsopbouw- werker kon het begin van een ommekeer betekenen voor het dorp. Kon, want al van bij de aanvang van zijn job waren de man zijn vleugels ge- knipt. Heel de discussie over het studentenverleden van dorpsopbouw- werker Van Acker leek daarbij vooral de bedoeling te hebben de aan- dacht af te leiden van datgene waar het werkelijk om gaat in Doel.

Het startsein werd gegeven door het Antwerps Gemeentelijk Haven- bedrijf, na het arrest van de Raad Van State. Dhr. Restiau schold toen de Doelenaars die de vordering hadden ingesteld en de Bond Beter Leef- milieu, uit voor 'ecofascisten'. Dat een welbepaalde pers dat soort termi- nologie kritiekloos overnam, is veelzeggend. Dat het ontslag van de dorpsopbouwwerker hierop werd gebaseerd, is op zijn minst beden- kelijk.

De regeringsbeslissing van 19 mei 2000 over Doel vormt een geheel. Als de bevoegde minister de taak en opdracht van de dorpsopbouwwerker in het kader van de bevordering van de leefbaarheid laat vallen of uithollen, vervalt ook de rest van het akkoord. Het is onduldbaar de uitvoering van de beslissing over de leefbaarheid van Doel, te laten afhangen van een bepaalde pers of diensten die nauwelijks lijken te begrijpen waar het om gaat.

Als de Vlaamse Regering echt en oprecht iets wil doen voor de leefbaar- heid van Doel, dan heeft zij daartoe de middelen. Iets doen voor Doel betekent echter dat men ophoudt de Doelenaars te betuttelen en over hun hoofden heen te beslissen. Het betekent dat men de moed opbrengt om eindelijk de ivoren torens in Brussel te verlaten en de stap naar de mensen te zetten.

De bal in plaats van de man spelen, is daarbij onze boodschap. Terzake blijft Doel 2020, als meest representatieve bewonersgroep van 'blijvers' en 'vertrekkers' in Doel, ter beschikking voor een gesprek.

Doel 2020


N A D E G R O T E K L A P . . .

VAN MECHELEN KONDIGT NIEUW MILIEU-
EFFECTENRAPPORT AAN

Na de schorsing van de tweede bouwvergunning voor het Deurganckdok, zei Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen dat "het er nu op aankomt de goede procedure te volgen om een rechts- geldige bouwvergunning aan te vragen.'' Hij gaf het Antwerpse Haven- bedrijf opdracht een volledig nieuw milieu-effecten-rapport te maken. Dat moet rekening houden met alle al bestaande studies, waaronder de leefbaarheidsstudie en de vogelstand-nota van het Instituut voor Natuur- behoud. Daarmee ligt de bouw van het Deurganckdok zeker tot oktober stil. Het kan nog langer als de Raad van State ook de tweede Wase gewest-planwijziging schorst. De uitspraak wordt in mei of juni verwacht.

ANTWERPSE HAVENGEMEENSCHAP WIL 'NOODDECREET'
VOOR DEURGANCKDOK

In een eerste opwelling drongen de Antwerpse havenwerkgevers (AGHA) er bij het Vlaams parlement op aan om snel een "nooddecreet" te stemmen. Dat zou een einde moeten maken aan de "procedurestrijd". De havenwerkgevers vonden inspiratie in Nederland, waar het parlement een speciale 'vergunningwet' goedkeurde die het mogelijk maakte een vergunningsprocedure op te schorten of voorlopig opzij te zetten.

Zo'n nooddecreet zou niet onderworpen zijn aan de goedkeuring van de Raad van State, en zou het mogelijk maken werken van groot openbaar nut snel door het parlement te jagen. De Antwerpse haven wil met andere woorden de rechtsstaat en ? de democratie even buiten werking zetten voor het Deurganckdok.

Volgens Bart Martens (Bond Beter Leefmilieu) zou een nooddecreet niets oplossen omdat het "in strijd blijft met de Europese richtlijnen, zodat we het met hetzelfde succes kunnen aanvechten bij de Raad van State."

AGHA: OPONTHOUD KAN TOT 12 MILJARD KOSTEN

De havenwerkgeversorganisatie waarschuwde dat een langdurige onder- breking van de werken het Deurganckdok dramatische gevolgen zal hebben voor de toekomst van de Antwerpse haven. Buitenlandse reders zouden met hun containerschepen uitwijken naar buurhavens.

Ook mogen de Vlaamse regering en het Antwerpse havenbestuur een gepeperde rekening verwachten als er niet snel duidelijkheid komt over de voortzetting van de bouwwerken. Het in stand houden van de bouw- werf, en de mogelijke claims van aannemers, havenbedrijven en rederijen zouden 300 tot 500 miljoen frank per maand kosten. Bij een onderbre- king van twee jaar zou dat kunnen oplopen tot 12 miljard frank, aldus Agha.

PATRICK DEWAEL: ANTWERPEN EN ZEEBRUGGE MOETEN
SAMENWERKEN

Bij zijn afscheid zei de Zeebrugse havenbaas Fernand Traen dat de geplande uitbouw van Zeebrugge voor schepen tot 55 voet, slechts tussen 300 en 450 miljoen kost. "Een peulschil vergeleken met de baggerkosten van de Scheldeverdieping. Wij hebben nu al zes aanlegplaatsen voor de grootste containerschepen", aldus Traen.
Minister-president De Wael liet bij deze gelegdenheid weten dat er dit jaar een toekomstplan komt, waarin de complementariteit van de havens 'afgelijnd' zal worden. Het is samenwerken of verzanden, aldus De Wael.


SOCIALISTEN PLEITEN VOOR 'GROENE HAVEN'


-- Als antwoord op de paniek van de havenautoriteiten, lanceerden de Antwerpse SP-er Robert Voorhamme en Europarlementslid Kathleen Van Bremt een reeks voorstellen om Europa te verzoenen met de haven- uitbreiding. Maar in hun natuurijver plannen ze nog meer vernielingen in de regio. ---

Voorhamme en Van Bremt vragen dat de Vlaamse overheid haar verbintenissen uit het verleden voor natuurcompensatie nakomt. Zo willen zij dat de ontpoldering in Kruibeke-Bazel-Rupelmonde er eindelijk komt. "Op fietsafstand van Antwerpen kan zich daar een prachtig en toegankelijk natuurgebied ontwikkelen met een oppervlakte van bijna 600 hectare, vier keer groter dan Het Zwin in Knokke."

De SP'ers vinden ook dat het havenbedrijf een natuurfonds moet oprichten en willen de natuurverenigingen uitnodigen om de middelen van dat fonds samen met het Havenbedrijf te beheren. "Dat fonds kan terreinen aankopen ten behoeve van natuurontwikkeling. De Putten (60 ha) en Prosperpolder (500 ha) moeten een groene bestemming krijgen. De Prosperpolder wordt de groene noordgrens aan de haven en kan de aanzet vormen tot een grensoverschrijdend natuurgebied met het Land van Saeftinghe."

Dat er mensen in de Prosperpolder wonen en werken, is aan Voorhamme en Van Bremt vermoedelijk ontsnapt.


ONTEIGENINGEN VOOR DEURGANCKDOK GAAN GEWOON DOOR


-- Ondanks de aankondiging dat alle lopende dossiers i.v.m. het Deur- ganckdok opgeschort worden, gaan de onteigeningscommissarissen in het gebied Doel 3 (Arenbergpolder en Doelpolder) gewoon door met onteigeningen. Doel 2020 vindt dit onaanvaardbaar en stapt ook hiervoor naar de Raad Van State. ---

Het onteigeningsbesluit Doel 3 werd door Johan Sauwens ondertekend op de dag dat de Raad Van State besliste om de bouwvergunning voor het Deurganckdok te schorsen. Door die schorsing moest minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen de bouwaanvraag voor de baggerwerken in het Deurganckdok terugtrekken. Het onteigenings- besluit is nu zonder voorwerp, maar dat belet de onteigeningscommis- sarissen niet gewoon door te gaan alsof er niets aan de hand is.

Doel 2020 vindt dat dit van weinig respect getuigt van de kant van Johan Sauwens voor de beslissing van zijn collega Van Mechelen. De samen- hang in het beleid vraagt dat ook het onteigeningsbesluit wordt terug- getrokken. Doel 2020 zal de getroffen landbouwers steunen en gaf haar advocaten opdracht een nieuwe procedure voor te bereiden om het ont- eigeningsbesluit door de Raad Van State te laten schorsen.


D E V E R D I E P I N G V A N D E W E S T E R S C H E L D E

SCHELDE UITGEDIEPT TOT 13 METER?

Het Vlaams parlement keurde begin mei een resolutie goed om de toegang tot de Antwerpse haven uit te diepen tot 12,8 meter. Daarmee krijgt de haven haar zin. De baggerwerken in de Westerschelde zullen vele tientallen miljarden kosten. Volgens Johan Malcorps (Agalev) moet een grensoverschrijdend MER eerst aantonen dat er geen negatieve effecten zijn die niet kunnen gecompenseerd worden.

POTPOLDER KRUIBEKE: NIET VOOR 2003

Volgens minister Van Mechelen zal het zeker nog twee jaar duren voor er een bouwvergunning komt voor de potpolder in Kruibeke-Bazel-Rupel- monde. De aanleg van dit overstromingsgebied moet gerealiseerd zijn voor de Westerschelde verder uitgediept wordt.

SCHELDE-UITDIEPING BEDREIGT VEILIGHEID VAN
ANTWERPEN

De verdieping van de Westerschelde verandert de waterhuishouding van het Scheldebekken drastisch. Tot voor enkele maanden voorzag de Vlaamse regering de bouw van een stormvloedkering ten noorden van Antwerpen. Maar onlangs is dit project opgegeven ten voordele van een reeks potpolders, samen 4000 ha groot.

Ondertussen waarschuwen gezaghebbende stemmen voor een nieuwe overstromingsramp. Eerder schreef waterbouwdeskundige Ludo Dirks dat verdere uitdieping zoals gepland door de Vlaamse regering, in Vlaanderen tot een ramp kan leiden die vergelijkbaar is met de over- stroming van 1953 in Zeeland (zie 'Nieuws uit Doel' van 31.12.00). Nu liet ook ir. Johan De Moen, ere-adjunct-kabinetschef van Openbare Werken, weten dat de geplande potpolders het waterpeil in Antwerpen- stad slechts met 11 cm zullen verlagen. In de gebieden ten zuiden van Antwerpen loopt de winst op tot 1 m. Volgens De Moen kan alleen een stormvloedkering Antwerpen afdoende beveiligen.

De studie "Over Stromen en Overstromen" van Ludo Dirks (75 blz.) is te bestellen op het faxnummer 03-366 07 80 (1100 fr, port inbegrepen), en zal binnenkort helemaal te zien zijn op www.doel2020.org.

"REGIO HAMME-DENDERMONDE KAN OVERSTROMEN"

"Een combinatie van zware noordwesterstorm en springtij zou in de regio Grembergen-Moerzeke-Zele, tussen Hamme en Dendermonde, opnieuw tot overstromingen kunnen leiden vergelijkbaar met die van 1953". Dat zegt Michel Dierick, griffier en ontvanger van het Grembergse polder- bestuur in GVA van 19 maart.

Volgens Dierick steeg het peil van de Schelde de jongste 30 jaar met zowat 1 m, ondermeer door verzanding van de zijrivieren als de Durme en doordat natuurlijke overstromingsgebieden ingepalmd werden door de landbouw. Maar de dijken zijn de jongste 20 jaar niet meer verhoogd.


LOCKEFEER PLEIT VOOR FIETSPAD VAN DOEL NAAR
KIELDRECHT


-- De Oost-Vlaamse provincieraad wil, in het kader van de leefbaarheid van Doel, onderzoeken of er een fietspad kan aangelegd worden in de oude bedding van de vroegere tramlijn Kieldrecht-Doel. ---

Agalev-provincieraadslid Sylvain Lockefeer diende het voorstel op 14 maart in: "Het verdere bestaansrecht van het dorp Doel als woonkern wordt langzaam maar zeker een feit, ondanks alle politieke spelletjes en loze beweringen via de media", aldus Lockefeer. "Op 1 maart werd in Doel een opbouwwerker voorgesteld, wat meteen een verdere stap betekende in het verzekeren van de leefbaarheid voor hen die wensen te blijven. En dat is tot nog toe de overgrote meerderheid."

Volgens gedeputeerde Ivan Verleyen (SP) past het fietspad in het provin- ciaal netwerk van langeafstandfietspaden. De gemeente Beveren moet instaan voor de verwerving van de gronden en het onderhoud van het fietspad. De provincie kan de werkzaamheden voor vijftig procent betoe- lagen.


ANTWOORD VLAAMSE REGERING AAN EUROPESE
COMMISSIE UITGESTELD

Op 18 januari ontving minister Dua van Leefmilieu en Landbouw de ingebrekestelling van de Europese Commissie t.a.v. de Vlaamse haven- uitbreidingspolitiek. Normaal moest Dua op 10 maart een antwoord klaar hebben, maar dat is ondertussen uitgesteld, zo blijkt uit een vraag van VU-er Dirk De Cock.

Vanwege het "multidisciplinair karakter van de problematiek en de van de termijn. Momenteel werken Aminal (milieu-administratie), Arohm (administratie ruimtelijke ordening), LIN (leefmilieu en infra- structuur) en AWZ (waterwegen en zeewegen) aan een antwoord. De eindredactie ligt bij Aminal. Normaliter is er een maximaal toegestane verlenging van nogmaals twee maanden. Half mei weten we dus meer.

MOERDIJK EN DOEL KNOPEN VRIENDSCHAPSBANDEN AAN


-- Aan het Hollands Diep, vlakbij het Rotterdamse havengebied, ligt het dorpje Moerdijk. Het wordt, net als Doel, bedreigd door de oprukkende industrie. Daarom hebben beide dorpen besloten samen te werken. ---

Net als in Doel worden ook in Moerdijk mensen bedreigd met onteige- ning en zouden zij plaats moeten maken voor de aanleg van het industrieterrein Moerdijk II. De inwoners hebben zich verenigd in de Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM). SBBM wil in het 'buitengebied' de huidige bestemmingen en functies handhaven, en zo het bestaande open en landelijke karakter van het gebied waarborgen.

Op 17 februari bracht een delegatie van SBBM een bezoek aan Doel. "Hier is het wel heel erg", erkenden de Moerdijkers, die met stijgende verbazing de verhalen van de Doel 2020-ers aanhoren. Ze herkenden ook de overduidelijke manipulatie van cijfers door bestuurders, en vooral de loze beloftes. "Zo zou het bij ons kunnen worden: Moerdijk ingeklemd tussen twee industriegebieden. Al is de afstand tussen dorp en industrieterrein bij ons wel groter".

Op 17 maart bracht een afvaardiging van Doel 2020 een tegenbezoek aan Moerdijk. Op het Kerkplein werd een jumelagebord onthuld. De afvaar- digingen overhandigen elkaar oorkondes waarin dit historische feit is vastgelegd. Beide met verdwijning bedreigde dorpen zullen elkaar bijstaan in de strijd om het voortbestaan en ervaringen uitwisselen.

Meer informatie betreffende de plannen voor Moerdijkse Hoek kan je vinden op www.moerdijk2.nl.

DOELSE KOGGE MOET WEER NAAR DOEL KOMEN!


-- De afgelopen dagen was er heel wat getouwtrek tussen Antwerpen en Waaslandse overheden over de Doelse kogge, die opgegraven werd uit het Deurganckdok. Doel 2020 vindt dat het 13de eeuwse schip thuishoort in een bezoekerscentrum in Doel. ---

Doel 2020 vindt dat de Wase overheden, en de gemeente Beveren in het bijzonder, van de huidige situatie gebruik moeten maken om Doel nieuwe impulsen te geven. Nu de werken aan het Deurganckdok voor maanden, misschien zelfs voor jaren, stil liggen, en men er ook in havenkringen van uit gaat dat er nooit nog een tweede container- getijdendok komt, is er niets meer dat maatregelen ten gunste van Doel belet.

In een nog te bouwen bezoekerscentrum zouden alle bodemvondsten uit het L.O. havengebied een onderkomen kunnen krijgen. Doel zou zo een enorme toeristische impuls krijgen. De financiering van zo'n project kan geen probleem zijn. Met de gigantische winsten die de haven en de bedrijven op de L.O. maken is de investering in een historisch bezoekers- centrum met Europese allure een peulschil.

Doel 2020 is ervan overtuigd dat Doel hiermee opnieuw een schitterende toekomst wacht, en vraagt van de Wase politici en al diegenen die op- recht bekommerd zijn om Doel, dat zij mee zouden ijveren voor een terugkeer van de kogge. In november hakt het kabinet-Sauwens de knoop door.

DORPSCENTRUM DE DOOLEN FEESTELIJK GEOPEND


-- Op 30 april opende in Doel het dorpscentrum De Doolen de deuren met een groot feest. De Doolen is ondergebracht in de voormalige gemeenteschool. Zijn naam kreeg het van de naam waarmee Doel in de 13de eeuw voor het eerst genoemd werd. ---

De oude gemeenteschool stond jarenlang leeg tot de jongerengroep Vrijbuiter ze in augustus vorig jaar kraakte. De jongeren konden een akkoord sluiten met de gemeente Beveren en mochten het pand restau- reren.

Het woonhuis is nu gebruiksklaar, electriciteit, water en sanitair inbe- grepen. Enkele klaslokalen zijn opgeknapt voor de ontvangst van groepen en socio-culturele activiteiten. Achter de gebouwen verscheen een binnentuin en op de koer kwam een prachtige muurschildering. Ondertussen begonnen de jongeren ook de voorgevel een beurt te geven

Op het openingsfeest waren meer dan 300 Doelenaars en sympathisanten uit de hele regio aanwezig. Zij konden een fototentoonstelling bekijken en genieten van de volksmuziek van de groep Vilt. De Doolen staat open voor iedereen die Doel genegen is, en wil initiatieven nemen die leven in het dorp brengen.

BEVEREN WIL BETONCENTRALE AAN RAND VAN
NATUURGEBIED DE PUTTEN


-- Het nieuwe gemeentebestuur van Beveren leverde half april een positief advies af voor de bouw van een nieuwe betoncentrale langs het Doeldok en aan de rand van het natuurgebied De Putten. Zowel natuur- verenigingen als Doel 2020 hadden bezwaar aangetekend. ---

Het is de firma Van Wellen die een betoncentrale wil bouwen in het gebied Putten-Hoog. Dat werd begin jaren '80 opgespoten voor industrie- terreinen langs het Doeldok. De verwachte petrochemische nijverheid kwam er echter niet, en Putten-Hoog ontwikkelde zich spontaan tot een natuurgebied met bosjes en rietkragen. Het werd een feitelijke buffer voor het natuurreservaat De Putten en de landbouwers in de Arenberg- polder.

Eind vorig jaar begon de administratie Waterwegen en Zeewezen hier al ontbossingswerken, zonder enige vergunning. Na klacht moest AWZ de werken stilleggen.

De betoncentrale Van Welle was eerst gepland aan het Verrebroekdok, vlakbij auto-invoerder Grimaldi. Die vreest echter dat de betoncentrale teveel stof zal voortbrengen. Voor de natuur, de landbouw en de buurt- bewoners kan het stof blijkbaar minder kwaad.

K O R T E B E R I C H T E N

AGENDA DOEL: 1 juli: Grote Kermis -- 4 juli: Jaarmarkt -- 5 augustus: Scheldewijdingsfeesten -- Elke eerste zondag van de maand: rommel- markt (info: M. Van Bogaert, tel. 03-575 80 35).

ONVEILIGE WERF: Volgens ir. Aerts, verantwoordelijke voor de werken aan het Deurganckdok, moeten er nog maanden veiligheids- werken uitgevoerd worden vooraleer hij de werken kan stilleggen. In welke onveilige omstandigheden werd daar dan al die tijd gewerkt? Eigenlijk had men de werf dus eerder moeten stilleggen uit veiligheids- redenen. Of wil men onder het mom van veiligheid gewoon verder- werken en zich van de uitspraak van de Raad van State niets aantrekken?

NIEUWE UITDRUKKING: In Tijd-cultuur van 21 maart schrijft Rik Pareit over een boek dat "het scenario lekt als de bouwvergunning voor het Deurganckdok". Een nieuwe Nederlandse zegswijze is geboren ....

HET TELEURGANCKDOK EN CO: Havenschepen Delwaide zoekt een andere naam voor het Deurganckdok. De lezers van het regionale blad De Wase Koerier lieten zich niet pramen en stuurden volgende voorstellen in: Grote Gatdok, Afgangdok, Dok der Dwazen, Flatersdok, Twijfelare- dok, Kemeldok, Utopiadok, Collaboratiedok, Boer-af-dok, Mini- Baalhoeksken en Viagradok.

DOEL, OM VAN TE HOUDEN: Onder deze titel schreef Jan Creve een lang artikel in het 'Tijdschrift voor Recreatie & Cultuur' van de provincie Oost-Vlaanderen. Te verkrijgen door storting van 120 fr op rek. 446- 4623761-08 van Toerisme Oost-Vlaanderen, met vermelding "Recreatie en Cultuur, maart-april 2001".

OBSERVATIEPUNT SAEFTINGHE: Op 23 februari openden Electra- bel en Het Zeeuwse Landschap een observatiepunt voor het Verdronken Land van Saeftinghe. Het gebouwtje staat op een 3 m hoog heuveltje nabij het gasstation op de dijk, en biedt een prachtig overzicht over het natuurgebied, ideaal voor vogelobservatie. Info: Bezoekerscentrum Saeftinghe, tel. 0031-114-633 110.

10 MILIEU-MEETPUNTEN IN BEVEREN: De gemeente Beveren telt 10 Seveso-bedrijven en een kerncentrale op haar grondgebied. Tot nu toe had de VMM er slechts een meetpunt voor luchtverontreiniging, nl. in Doel. Schepen van leefmilieu Ludo De Block (Agalev) heeft nu beslist dat er in de hele gemeente tien meetpunten komen.



W I L T U Z E L F I E T S D O E N ?

WIJ GEBRUIKEN UW GELD GOED

Vele mensen reageerden op onze oproep van 15 maart om financiele steun, waarvoor onze hartelijke dank. Doel 2020 heeft een tiental procedures tegen de vernietiging van het dorp lopen. Dat de juridische strijd niet zinloos is, bewees de schorsing van de bouwvergunning voor het Deurganckdok. Alleen al de kosten van deze vorderingen lopen in de vele tienduizenden franken. Wil u ons daarbij helpen? Elke storting is welkom op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "Procedures".

ZELFKLEVERS EN T-SHIRTS

Volgend actiemateriaal van Doel 2020 is beschikbaar:


- autoklever 'Een hart voor Doel en de polderdorpen' (3 voor 100 fr, verzending inbegrepen)

- zelfklevers met schietschijf 'Doel moet blijven (100 fr voor 20 stuks, verzending inbegrepen)

- wit T-shirt met schietschijf 'Doel' (200 fr + 50 fr verzendingskosten, maten M-L)

- regenhoedje 'Doel blijft' (50 fr + 36 fr verzendingskosten)
- affiche 'Stop de waanzin', geschilderd door Doelenaar Rudi Van Buel (100 fr voor een A4 of 200 fr voor een dubbele A4 + 36 fr verzendingskosten)

- T-shirt 'Stop de waanzin', met schilderij van Doelenaar Rudi Van Buel (400 fr + 50 fr verzendingskosten, maten M-L-XL-XXL)

Zelfklevers kan u bestellen door een briefje van 100 fr op te sturen naar Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel m.v.v. van de soort die u wenst. Zelfklevers, T-shirts, hoedjes en de affiche kan u bestellen door het juiste bedrag over te schrijven op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, met vermelding van wat u wenst, hoeveel en in welke maat.

BOEKEN OVER DOEL


- Onder de titel "Doel moet blijven!" schreven Ferdinand De Bondt, Jan Creve (Doel 2020) en Bart Martens (BBL) een boek over de historiek van de Linkeroever en het Deurganckdok. Prijs: 575 fr (495 fr + 80 fr verzendingskosten).

- In "Doel, dorp aan de geldstroom" vertelt journalist Frank Pollet het verhaal van Doel, zijn bewoners, de strijd tegen de havenuitbreiding, de onteigenaars, de geldwolven etc. Naast de teksten staat telkens een schitterende foto van Stefaan Van Hul. Uitgegeven door Abimo. Prijs: 830 fr (750 fr + 80 fr port).

Beide boeken zijn te koop door het vermelde bedrag over te schrijven op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, met vermelding van de titel en uw volledige naam en adres.

GELEIDE WANDELINGEN IN DOEL EN DE POLDER

Doel 2020 heeft verschillende gidsen ter beschikking, zoals Maurice Vergauwen die in de jaren '70 veldwachter van Doel was. Naast verken- ningen van Doel-dorp verzorgen wij ook natuurwandelingen in de polder. Zowel individuele bezoekers als verenigingen kunnen een geleid bezoek of zelfs een volledig dagprogramma aanvragen. Meer informatie bij: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71. Voor landbouwers hebben wij een apart programma. Info: Paul Van Broeck, Belgische Dreef 4, 9130 Kieldrecht (Prosperpolder).

VOORDRACHTEN

Doel 2020 verzorgt voordrachten voor culturele en andere verenigingen, bedrijven, scholen etc. over Doel en de polder. Daarbij leert u alles over de geschiedenis en de toeristische mogelijkheden van het Scheldedorp, alsook over de havenuitbreiding op de Linkeroever. Info: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03-773 28 33, email: nieuwsuitdoel@altavista.net

RECHT VOOR DOEL

Doelenaars kunnen gratis terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen of huurproblemen. Meldt u bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03-575 88 62) of Maurice Vergauwen (Camermansstraat 12, 03-575 81 71), die de zaak zullen doorspelen aan onze advocaten. U kan ook de coordinator van Recht voor Doel contacteren: mr. Fred Van Raemdonck, Amerikalei 196 (bus 4), 2000 Antwerpen, tel. 03-213 32 20, fax: 03-227 44 34, e-mail: rechtvoordoel@altavista.net.


- VERSPREID ONS VAN VEURNE TOT MAASEIK -

Met deze nieuwsbrief wil Doel 2020 iedereen in Vlaanderen bereiken die met Doel sympathiseert (of invloed kan uitoefenen). Kent u mensen die dit zouden moeten ontvangen, stuur dan hun adres (er is ook een papieren versie) of e-mailadres aan: Rudi Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, doel_forever@belgium-mail.com.



C O L O F O O N

Verantwoordelijke uitgever: Ferdinand De Bondt, Pr. Josephine- Charlottelaan 31, 9100 St-Niklaas

INFO DOEL 2020


- Algemeen adres (ook voor abonnementen 'Nieuws uit Doel'): Doel 2020, Rudi Van Buel, p/a Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, tel. 03-575 88 11 (na 18u), e-mail: doel_forever@belgium-mail.com
- Bankrekening: 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht

- Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwindeke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@altavista.net
- Voordrachten: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03- 773 28 33

- Actiemateriaal en documentatie: Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel, tel. + fax 03-575 88 62

- Wandelingen en dagprogramma's: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71

- Recht voor Doel: mr. Matthias Storme; mr. Fred Van Raemdonck (coordinator), Amerikalei 196 (bus 4), 2000 Antwerpen, tel. 03-213 32 20, fax: 03-227 44 34, e-mail: rechtvoordoel@altavista.net.

INTERNET


- Doel 2020: www.doel2020.org.

- Doel en zijn geschiedenis: http://gallery.uunet.be/rudiger.van.buel.
- Volledig persoverzicht over Doel en de Linkeroever sinds 1963 tot nu.
- Toekomstplan voor Doel