Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

De Toekomst van de Balkan

Thessaloniki, 9 mei 2001

Tijdens de studiedagen van de EVP/ED fractie in Thessaloniki was één van de hoofdthema´s "De toekomst van de Balkan". Gastsprekers waren de heer Jvanic, minister president van de Republika Serpska (het autonome Servische gedeelte van Bosnië-Herzogovina) en mevrouw Tahiri, specialist op het gebied van Buitenlandse Zaken uit Kosovo. Tijdens de discussie zijn de o.a. de volgende onderwerpen aan de orde gekomen:


- Algemene beginselen ter bevordering van de situatie op de Balkan
- Beschikbare instrumenten ter herstel van de stabiliteit
- De rol van de internationale gemeenschap

- De terugkeer van vluchtelingen en het berechten van oorlogsmisdadigers

Thessaloniki1

Van rechts naar links: mw. Tahiri, dhr. Jvanic en Wim van Velzen

Algemene beginselen ter bevordering van de situatie op de Balkan

Het eerste uitgangspunt is de onschendbaarheid van de grenzen; dit betekent dat bestaande grenzen niet eenzijdig mogen worden gewijzigd. Als hier eenmaal mee begonnen wordt is het einde zoek, vreest men. Mevrouw Tahiri is een groot voorstander van de afscheiding en onafhankelijkheid van Kosovo, maar zij kreeg de volgende vraag uit het publiek: Wat zou er gebeuren als bijvoorbeeld de Griekse minderheid in Albanië zich ook zou willlen afscheiden? De internationale gemeenschap vreest voor het domino-effect: als één staat zich afscheidt, zullen er meerdere volgen. OP de tweede plaats moet het gebruik van geweld vermeden worden en moeten daarentegen de principes van de rechtsstaat en de democratie gehandhaafd worden. Ten derde moeten de minderheden gerespecteerd worden. Dit laatste is met name van belang aangezien de meeste onrust op de Balkan haar oorsprong vindt in etnische conflicten.

Beschikbare instrumenten ter herstel van de stabiliteit

De bestaande internationale instrumenten moeten gebruikt worden om de economische ontwikkeling van de regio op gang te brengen. Dit is mede belangrijk om de jongeren in die landen perspectief op een betere toekomst te bieden; in de Republika Serpska is de werkloosheid op dit moment 40%! Ook zouden de Balkanlanden meer regionale samenwerking moeten ontwikkelen, de huidige mini-staatjes zijn namelijk geen van allen groot genoeg om zich op economisch gebied staande te houden. De EER (Europese Economische ruimte) en het Stabiliteitspact moeten gebruikt worden om deze ontwikkelingen te stimuleren. De coördinator van het Stabiliteitspact, Bodo Hombach, is momenteel gevestigd in Brussel, maar zou zich uit het oogpunt van coördinatie beter in Thessaloniki kunnen vestigen, aangezien deze stad dichter bij de betrokken gebieden ligt.

Thessaloniki2

V.l.n.r. Dhr Trakatellis, gastheer tijdens de studiedagen van de EVP/ED Fractie, dhr. Karamanlis, voorzitter van Nea Demokratia, dhr. Pöttering, voorzitter van de EVP/ED fractie, dhr Welle, Secr. Generaal van de EVP/ED fractie, Wim van Velzen en dhr. Jvanic, minsiter president van de Republika Serpska.

De rol van de internationale gemeenschap

Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk verkiezingen uit te schrijven in Kosovo om de periode van instabiliteit en onzekerheid te doorbreken. Bovendien is dan duidelijk wie de gesprekspartner van de internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie, zal zijn. Met betrekking tot Macedonië zal men meer druk moeten uitoefenen op de regering, zoals afgelopen week is gebeurd door Javier Solana en NAVO Secretaris-Generaal Robertson, die de Macedonische regering met klem hebben afgeraden om de staat van oorlog uit te roepen tegen de Albanese rebellen. In de eerste plaats zou de Grondwet veranderd moeten worden, in die zin dat er in ieder geval twee soorten Macedoniërs erkend moeten worden: Slaven en Albanezen. De Huidige Grondwet begint namelijk met "Wij, Macedoniërs..." en sluit daarmee de 10% Albanese minderheid van de bevolking uit, wat bijvoobeeld tot gevolg heeft dat alleen het macedonisch als officiële taal erkend is.