STICHTING BKR

Meer registraties bij BKR

Tiel, 9 mei: Het aantal mensen dat staat geregistreerd met een consumptief krediet is afgelopen jaar toegenomen. In de centrale kredietregistratie bij BKR, dat alle consumptieve kredietverplichtingen in Nederland vastlegt, stonden eind 2000 ruim zeseneenhalf miljoen mensen geregistreerd. In 1999 waren dat er nog vijfeneenhalf miljoen. Gemiddeld hebben mensen twee kredietcontracten op hun naam staan, waarbij moet worden aangetekend dat ook afgelopen contracten, jonger dan vijf jaar worden meegerekend. Het totaal aantal lopende kredietcontracten was 7,7 miljoen aan het eind van 2000, zo blijkt uit het jaarverslag van BKR dat vandaag verscheen.

De toename van het aantal geregistreerden heeft als voornaamste reden een verruiming van de registratieregels bij BKR. In het afgelopen jaar zijn namelijk alle rekening courantkredieten geregistreerd, wat tot een eenmalige toename heeft geleid van het aantal nieuwe registraties. Voorheen werden rekening courantovereenkomsten alleen geregistreerd als er sprake was van betaalproblemen. Door de nieuwe registratiewijze ontstaat een beter en vollediger beeld van iemands kredietverplichtingen en wordt onnodige stigmatisering voorkomen.

Meer doorlopend krediet
De snelst groeiende kredietsoorten zijn diverse vormen van doorlopend krediet. Hierbij heeft de kredietnemer permanent de mogelijkheid geld op te nemen tot een vooraf overeengekomen limiet. Het afgelopen jaar bedroeg het percentage doorlopende kredieten in de database bij BKR 44 tegenover 36 het jaar ervoor. Het percentage aflopende kredietsoorten, waarbij de kredietnemer een geleend bedrag in vaste, maandelijkse termijnen terugbetaalt, neemt daarentegen af. BKR zag het percentage persoonlijke leningen bijvoorbeeld teruglopen van 11 in 1999 naar 8 het afgelopen jaar.

Inzien eigen dossier
Het aantal consumenten dat gebruik maakt van zijn wettelijk recht het eigen dossier in te zien nam toe met zeven procent. In 2000 kreeg BKR 42.940 inzageverzoeken tegenover 40.106 in 1999. Ook de behoefte aan algemene, niet-persoonsgebonden informatie neemt toe. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragen over de werking van het
kredietregistratiesysteem, over bewaartermijnen en over de voorwaarden waaronder BKR gegevens verstrekt. Ook krijgt BKR algemene vragen op het gebied van budgetbeheer en persoonlijke financiële planning. Deze laatste vragen worden, waar mogelijk doorgeleid naar het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, of naar de schuldhulpverlening.

Fraudebestrijdingssysteem VIS
Naast de centrale kredietregistratie, beheert BKR ook het fraudebestrijdingssysteem VIS. Bedrijfsleven en diverse overheidsinstanties maken meer en meer gebruik van de mogelijkheid om via dit systeem de geldigheid van aangeboden identiteitsbewijzen te checken. Het afgelopen jaar werd het VIS ruim 2,2 miljoen keer geraadpleegd, tegenover bijna 1,9 miljoen in 1999, een stijging van twintig procent. In 32 duizend gevallen bleek het getoonde document als ongeldig te boek te staan. Niet iedere Hit-melding duidt overigens op fraude. Een rijbewijs dat (tijdelijk) ongeldig is verklaard als rijvaardigheidsbewijs, is ook ongeldig als identiteitsbewijs. Als een dergelijk rijbewijs ter verificatie wordt aangeboden, levert dit een Hit op.

Miljoenen documenten
In het Verificatie Informatie Systeem staan de serienummers van bijna vijfeneenhalf miljoen gestolen, vermiste of anderszins als ongeldig geregistreerde documenten, uit binnen- en buitenland. Veelal gaat het om: paspoorten rijbewijzen en visa. Sinds medio 1999 zijn via VIS ook alle rijbewijsnummers bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer te checken. Hier gaat het om ongeveer elf miljoen rijbewijsnummers.

Bezorgd over toekomst VIS
VIS is eind jaren tachtig ontstaan uit een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en de divisie Centrale Recherche Informatie (CRI) dat onderdeel is van het Korps Landelijke Politiediensten. Aan de publiekprivate samenwerking voor VIS ligt een convenant ten grondslag. Dit is afgelopen jaar vernieuwd. Het huidige convenant blijft gelden tot de overheid het in ontwikkeling zijnde 'Basisregister Reisdocumenten' introduceert, een verwijsregister, met de nummers van ongeldige Nederlandse paspoorten en Europese identiteitskaarten. BKR volgt de ontwikkeling van het Basisregister Reisdocumenten nauwlettend, om erop toe te zien dat de huidige, succesvolle fraudebestrijdingsfunctie van VIS ook hierin wordt opgenomen. BKR is bezorgd over de vraag of de volledige functionaliteit van VIS in de toekomst gewaarborgd blijft. Het nieuwe basisregister voorziet vooralsnog namelijk uitsluitend in gegevens van Nederlandse paspoorten en Europese identiteitskaarten. VIS daarentegen bevat op dit moment documentnummer uit 182 verschillende landen en biedt dus een veel breder aanbod van nummers van gestolen, vermiste of anderszins ongeldige documenten.

Voor vragen naar aanleiding van dit bericht, of voor het aanvragen van een jaarverslag kunt u bellen met mevrouw G.A.H. van Geenen, 0344 - 616041.


09 mei 01 08:52