ABN AMRO

Amsterdam, 09 mei 2001

ABN AMRO maakt resultaten bekend over eerste kwartaal 2001:

Ingrijpende kostenbeheersing ondersteunt het resultaat in verslechterde marktomstandigheden


* Batenontwikkeling in eerste kwartaal conform markttrend
* Beperkte kostenstijging in eerste kwartaal 2001 ten opzichte van eerste kwartaal van 2000

* Nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd; uitvoering strategie ligt op schema

De nettowinst over het eerste kwartaal van 2001 is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2000 licht gestegen met 1% tot EUR 683 mln. In het eerste kwartaal van 2001 daalden de baten met 3% terwijl de lasten met 7% afnamen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2000. De daling van de lasten is te danken aan de doorgevoerde maatregelen om de kosten te beheersen.

In vergelijking met het sterke eerste kwartaal van 2000 lieten de totale baten een daling van 3% zien tot EUR 4.533 mln. De lagere baten kunnen worden toegeschreven aan de neergang van de financiële markten in combinatie met de wereldwijd zwakkere economische situatie. Als gevolg hiervan namen de provisies en de rente af. Deze teruggang kon echter gedeeltelijk worden gecompenseerd door de relatief sterke performance van vastrentende producten en het retail bedrijf in de Verenigde Staten. De bedrijfslasten stegen met 2% tot EUR 3.253 mln terwijl de voorzieningen/FAR met EUR 90 mln werden verhoogd tot EUR 267 mln. Hierdoor viel de nettowinst 12% lager uit. De belastingdruk viel in het eerste kwartaal van 2001 lager uit door van belastingvrijgestelde baten en het vrijvallen van een belastingvoorziening buiten Nederland.

Verklaring van de Bestuursvoorzitter
"In de tweede helft van 2000 tekenden zich twee verschillende economische trends af: de vertraging van de Amerikaanse economie, die werd ingeluid door de forse koerscorrecties in de Telecommunicatie-, Media- & Technologie-sector, en de afvlakking van de yieldcurve in de eurozone. Deze trends hielden ook in het eerste kwartaal van dit jaar aan. Een aantal van onze bedrijfsonderdelen had hieronder te lijden. Gezien de economische onzekerheden is het lastig om op dit moment een uitspraak te doen over het verdere verloop van dit jaar. Bij ongewijzigde omstandigheden zal het een hele uitdaging worden om de recordwinst van 2000 te evenaren", aldus Rijkman Groenink.