Persbericht

9 mei, 2001

Studenten zetten zich in voor vluchtelingen

De komst van een asielzoekerscentrum stuit nogal eens op verzet van de plaatselijke bevolking, dit komt veel al doordat mensen een negatief beeld hebben van asielzoekers. Acht studenten aan de Haarlem School of Small Business hebben begin april daarom de stichting Geschenk Voor Vluchtelingen (GVV) opgericht. De insteek van de stichting is om de bevolking, en dan met name de jeugd, beter te informeren over vluchtelingen. Ook wil het achttal er zorg voor dragen dat vluchtelingen een aangenamer verblijf in een asielzoekercentrum (AZC) hebben.

Stichting GVV wil door middel van voorlichtingsmateriaal, samengesteld door Vluchtelingenwerk Nederland, leerlingen van basisscholen uitleggen waarom asielzoekers hier zijn en waarom ze bij hen in de gemeente verblijven. Het gaat hierbij om de kinderen van groep 7 en 8, die in een gemeente les krijgen waar ook een AZC is gevestigd.

Ook voor de tweede taak, een aangenamer verblijf voor vluchtelingen, hebben de studenten een oplossing gevonden. Omdat ook de ontspanningsfaciliteiten vaak te wensen overlaten, uit onderzoek is naar voren gekomen dat er veel behoefte is aan sport- en spelartikelen. Daarom wil stichting GVV ieder AZC een sport- en spelpakket aanbieden, zodat asielzoekers hun gedachten even op iets anders kunnen richten en zo het monotone en geestdodende afwachten kunnen doorbreken. Met dit gebaar willen zij ook aangeven dat niet alle Nederlanders negatief staan tegenover vluchtelingen.

Het is de bedoeling dat de pakketten eind mei aan alle AZC's in Nederland worden aangeboden. Om de pakketten aan te bieden aan de scholen en de AZC's zijn sponsoren hard nodig. Enkele ondernemingen en gemeenten hebben al een financiële toezegging gedaan, maar de studenten kunnen nog altijd extra steun gebruiken. Informatie over de stichting GVV kan men vinden op de website: http://www.stichtinggvv.nl.


Nadere informatie te verkrijgen bij:

Stichting GVV
Southmanstraat 1a
2021 ZC Haarlem
Tel: 023-5277632

Website: http://www.stichtinggvv.nl
E-mail: info@stichtinggvv.nl

Job Gimbel
(Afdeling Media)
Tel: 0224-216337