PERSINFORMATIE

Geluidshinder onderschat milieuprobleem
NSG presenteert haar Comité van Aanbeveling

Delft, 9 mei 2001 - "Geluidshinder is een zeer onderschat milieuprobleem. Het is echter ook een van de weinige milieuproblemen waarbij aantoonbare schade voor de gezondheid is geconstateerd, zoals slaapstoornissen, psychische problemen, leerproblemen bij kinderen e.d.", aldus mevrouw Van Rijn-Vellekoop. Zij is plaatsvervangend voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage en sinds kort lid van het Comité van Aanbeveling van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) te Delft.

Ter ondersteuning van haar activiteiten heeft de NSG onlangs een Comité van Aanbeveling ingesteld. Daarin hebben zitting:

* J.G.M. Alders, Commissaris der Koningin van de provincie Groningen
* Jos Brink, theatermaker en predikant

* drs. J. Cleij, oud-directeur Milieudienst Amsterdam
* mw. prof. dr. J.M. Cramer, van Cramer Milieuadvies bv en deeltijdhoogleraar Milieumanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
* Victor Deconinck, vooral bekend als radio- en tv-journalist
* ir. N.G. Ketting, Lid Eerste Kamer voor de VVD en voorzitter Commissie voor de milieueffectrapportage

* prof. dr. G. van Middelkoop, directeur Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energiefysica en hoogleraar natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam:

* mw. drs. L. van Rijn-Vellekoop, plv. voorzitter Commissie voor de milieueffectrapportage.

Steun
Volgens mevrouw Van Rijn treffen geluidsproblemen vaak de mensen die geen andere woonkeuze hebben, bijvoorbeeld de laagste inkomensgroepen. "Daarom steun ik de activiteiten van de NSG, die zich uitstrekken tot vele aspecten van de geluidshinder. Actief werken om deze problemen aan te pakken is noodzakelijk!"
"De NSG verdient steun omdat zij als onafhankelijke, kritische en deskundige organisatie overal aanwezig is waar geluid als milieubelasting een probleem is of kan worden. Uniek is dat die aanwezigheid loopt van concrete adviezen aan burgers tot beleidsadviezen aan de overheid", aldus drs. Cleij, tot voor kort directeur van de Milieudienst Amsterdam.

Nergens meer stil
"Geluidshinder is een vorm van arrogantie en derhalve onrechtvaardig. Er is geen speld tussen te krijgen: lawaai is stilte als je geen lawaai maakt. Zo simpel is het eigenlijk", aldus Jos Brink.
Voormalig NSG-voorzitter professor Van Middelkoop: "Het is vrijwel nergens meer stil in Nederland en er is veel onnodig lawaai. De NSG kan een belangrijke rol spelen de mentaliteit ten aanzien van herrie in Nederland gunstig te beïnvloeden. Dit heeft op lange termijn meer effect dan extra regelgeving".