TSM Business School en Aan de Stegge Verenigde Bouwbedrijven ontwikkelen samen opleidingsprogramma voor managers van geïntegreerde bouwprocessen

Datum: 27 april 2001

Op 9 mei 2001 zullen Aan de Stegge Verenigde Bouwbedrijven (ASVB) en TSM Business School (TSM) een intentieverklaring ondertekenen voor samenwerking in een ontwikkelingstraject voor managers van geïntegreerde bouwprocessen.

Aan de Stegge Verenigde Bouwbedrijven
ASVB bestaat uit twintig zelfstandige bouwbedrijven die actief zijn in de utiliteitssector van de bouw. Qua omzet, van meer dan f700 miljoen per jaar, neemt het snelgroeiende ASVB momenteel de tiende plaats in binnen de Nederlandse Bouw Utiliteitssector. ASVB onderscheidt zich onder meer door het hoge percentage projecten dat in eigen beheer wordt uitgevoerd. Dit gegeven, gecombineerd met effectief bouwprocesmanagement, draagt er toe bij dat ASVB een hoger rendement behaalt (ca 7 % van de omzet), dan in de sector gebruikelijk is. ASVB is behalve in Nederland ook actief in Duitsland, België en Hongarije.

Integraal procesmanagement
Van oudsher wordt de bouwwereld gekenmerkt door een sterke arbeidsverdeling met veel specialismen en door wisselende samenwerkingsverbanden tussen verschillende functies van verscheidene organisaties. Dit geeft vaak aanleiding tot communicatieproblemen, lange wachttijden, veel improvisatie en hoge faalkosten (naar schatting 8 tot 12 % van de omzet). ASVB is bezig daarmee resoluut te breken door het systematisch toepassen van een zelf ontwikkeld integraal, niet-arbeidsdelig procesmanagement. ASVB werkt daarbij volgens de principes van integraal procesmanagement en heeft op dit gebied een voorsprong op andere bouwbedrijven. Nu wordt een verdere sprong voorwaarts gemaakt door het ontwikkelen van een IT omgeving (aangeduid als "Bouwtaak") die het integraal procesmanagement optimaal ondersteunt. Bouwtaak maakt het bovendien mogelijk om opgedane werkervaring vast te leggen, zodat continu aan de verbetering van het procesmanagement kan worden gewerkt.

Het ontwikkelingstraject
Voor de implementatie van integraal procesmanagement met behulp van Bouwtaak wil ASVB de komende vijf jaar jaarlijks een aantal jonge wo/hbo-afgestudeerden aantrekken. Zij gaan deelnemen aan een tweejarig ontwikkelingstraject, bestaande uit een full-time opleidingsprogramma, gevolgd door een werkperiode bij ASVB, waar zij als manager stapsgewijs integraal procesmanagement via Bouwtaak zullen gaan invoeren. De opleiding van deze jonge managers beslaat 120 dagdelen (480 uur) - uitgezonderd de individuele studie-uren. Het programma bestaat uit algemene bedrijfskundige onderwerpen, toegespitst op de bouw; thema's gerelateerd aan integraal procesmanagement; en de ontwikkeling van persoonlijke- en managementcompetenties. Daarnaast wordt aandacht besteed aan samenwerken en "leren te leren". Het programma wordt zo ontworpen dat deelnemers, na een succesvolle afronding van het traject, kunnen deelnemen aan een verkort Executive MBA programma van TSM Business School.

TSM zal, in samenwerking met ASVB, het traject ontwerpen en uitvoeren. In totaal gaat het om vijf groepen van 15 tot 20 mensen. Het is de bedoeling om de eerste groep nog dit jaar te laten starten en het traject voor de volgende groepen telkens een jaar later te laten beginnen.

TSM Business School
TSM Business School is een samenwerkingsverband van de universiteiten van Twente en Groningen. De kerncompetentie van TSM is het management van technologie, innovatie en ondernemerschap. TSM is een belangrijke partner voor bedrijven die continu in verandering zijn en waarbinnen de nieuwe mogelijkheden van technologie, innovatie en ondernemerschap de basis vormen van hun 'strategic competitive force'. In de bouwwereld is TSM een belangrijke partner met haar speciefieke 'MBA voor de Bouw' en aandeel in het bouwonderzoeksinstituut P3BI.


U wordt van harte uitgenodigd om de ondertekening van de intentieverklaring bij te wonen. U wordt vriendelijk verzocht om voor aanmelding en informatie contact op te nemen met drs. W. Heersink, communication officer, tel. (053) 489 3876. Email w.heersink@tsm.utwente.nl