Wageningen Universiteit

Persbericht

9 mei 2001, nr. 032

Wageningen UR met "'n Kleurrijke Ontdekking" op FLORIADE

Met het onthullen van de maquette en het los laten van vlinders heeft Wageningen Universiteit en Researchcentrum aangekondigd mee te doen aan FLORIADE 2002! Onder het thema: "'n kleurrijke ontdekking" gaat Wageningen UR een eiland van 60 bij 60 meter inrichten die de bezoeker gaat verrassen maar ook iets leren! Wageningen UR wil hiermee aangeven dat haar kracht ligt in onderwijs en onderzoek doen.

Onder grote belangstelling heeft Wageningen UR aangekondigd mee te doen aan de Nederlandse wereldtentoonstelling op tuinbouwgebied, FLORIADE 2002. In het bestuurscentrum van Wageningen UR onthulde ir. K. van Ast, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, gistermiddag (di. 8 mei) de maquette. In zijn korte toespraak legde hij de relatie tussen Wageningen UR en FLORIADE 2002. Aansluitend lichtte projectleider Thijs van der Wal de deelname toe. "'n Kleurrijke ontdekking" is het thema. Als paviljoen komt er een tent te staan in de vorm van een vlinder. De tent is ontworpen door TENTECH BV.

In het paviljoen wordt de bezoeker opgeleid tot onderzoeker. Er staat een grote wand, de onderzoek- of ervaringswand. Op, in en aan deze wand krijgt de bezoeker een korte instructiefilm te zien waarna de bezoeker onderzoeker wordt en een (sensorisch) onderzoek kan doen. Over een bepaald item wordt de nieuwbakken onderzoeker een aantal mogelijkheden voorgespiegeld. Door keuzes te maken wordt over het gevraagde item informatie verkregen die een schakel is in het grote FLORIADE 2002-onderzoek van Wageningen UR. Het onderzoek wordt speciaal opgezet voor FLORIADE 2002.

In de natuur is een vlinder een uitstekende graadmeter voor de kwaliteit van de omgeving: vlinders reageren namelijk snel op veranderingen in hun leefgebied. De vlinder staat model voor een leefbaar milieu. In beeldspraak staat de vlinder voor vernieuwing: van ei, rups, pop tot vlinder. Een vlinder staat ook voor nieuwsgierig, onderzoek, kleurrijk. De missie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum: "Veilig, Gezond en Voldoende Voedsel in een Leefbare Wereld" is hierin goed te verwoorden.

FLORIADE 2002 vindt plaats in Vijfhuizen, nabij Haarlem, van 6 april tot en met 20 oktober 2002. Meer informatie over de deelname van Wageningen UR aan de FLORIADE 2002 is te vinden op internet:
http://www.wageningen-ur.nl/floriade

NOOT VOOR DE PERS
Van de maquette, onthulling en toelichting zijn digitale foto's beschikbaar.