Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/05/2001






Cursus Christendom voor dummies

Op vier woensdagen in mei vindt op de VU de cursus Christendom voor dummies plaats, over wat ´beginners´ moeten weten van het christendom en het christelijk geloof. In het kader van het Studium Generale organiseert het Bezinningscentrum van de VU vier colleges, met discussie, over kernthema´s van het christendom. Op woensdag 9 mei behandelt mw. drs. L.W. van Reijendam-Beek het thema God; op 16 mei spreekt dr. H. Wiersinga over Jezus. Dr. P.J.E. Chatelion Counet stelt op 23 mei de Bijbel aan de orde en dr. P.T. van Rooden bespreekt op 30 mei de Kerk.

Hoewel de ontkerkelijking in Nederland doorgaat en besef en kennis van het christendom afnemen, worden de mensen niet minder religieus. Opvallend genoeg neemt de belangstelling voor religieuze zaken juist toe, ook onder studenten.

Dat gegeven was een aanleiding om een cursus te organiseren waarin kernthema´s van het christendom voor ´dummies´ worden ontvouwd. Een dummy is allesbehalve een dom persoon, maar juist iemand die beseft dat hij of zij blanco is en daarom meer wil weten. De cursus is in de eerste instantie bestemd voor studenten, maar ook niet-studenten zijn welkom.

De docenten, drie theologen en een godsdienstwetenschapper, gaan in hun colleges niet openlijk of verborgen een gesprek aan met andere theologen en wetenschappers. Ze leggen uit waar het in het christendom om gaat, aan een publiek dat geen weet heeft van kerkelijke gevoeligheden en kerkelijke cultuur, en dat niet ´bekeerd´ wenst te worden.