Gemeente Maassluis


1-5-2001

Meimaand Natuurmaand in Maassluis

In de maand mei organiseert het Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) allerlei activiteiten om belangstellenden kennis te laten maken met natuur en milieu dicht bij huis. Er zijn cursussen, excursies en wandelingen. Kortom, voor ieder wat wils.

Planten in het wild
Op de woensdagavonden 9 en 16 mei wordt er een cursus over planten in het wild gegeven. Docent is Frans Advokaat. De cursus is bedoeld voor beginners. Op zijn eigen boeiende manier zal Frans Advokaat de cursisten wegwijs maken in de Nederlandse flora, beginnende in de buurt. Saai? Zeker niet! Er worden tips geven om een eigentijds herbarium aan te leggen en Frans zal niet schromen enkele recepten te geven met welke plantensmeersels je een minnaar lokt. Na twee avonden zullen de deelnemers de meest voorkomende kruiden in en rond Maasluis herkennen en er nog meer van genieten.
· Aanmelden bij het informatiecentrum in het stadhuis aan de Koningshoek of telefonisch: 010-5931931
· Kosten: F 15,- voor twee avonden
· Plaats: NME-Centrum, Havenstraat 2d in Maassluis
· tijd: vanaf 19.45 uur inloop; van 20.00- 22.00 uur cursus
· Maximum: 20 personen

Wandeling ecologische zone Waterweg
Op dinsdagavond 15 mei gidst Leo Bergwerff van de afdeling groenvoorziening van de gemeente belangstellenden door de recreatiestrook langs de Nieuwe Waterweg. Deze wandeling wordt speciaal aanbevolen aan de cursisten "planten in het wild", maar ook andere geïnteresseerden zijn natuurlijk van harte welkom. Leo Bergwerff is beheerder van het gebied en kent elk hoekje, veel planten zijn door hemzelf uitgezet. Ook is er een bloemenveldje speciaal met bloemen die vlinders trekken. Jammer dat nog niet veel mensen dit juweeltje aan de Waterweg, zo dicht bij huis, kennen!
· Aanmelden bij de informatiebalie in het stadhuis of telefonisch: 010-5931931

· Geen kosten

· Plaats: vertrek station Maassluis west
· tijd: 19.00 uur

Varen over de vlieten met Natuurmonumenten Op dinsdagavond 29 mei is er een vaarexcursie over de vlieten. Guus van Oostwaard van Natuurmonumenten is al vele jaren in dit gebied werkzaam. Hij organiseert vaak tochten over de vlieten voor het NME-centrum en vertelt graag over alles wat hier aan vogels en ander leven te zien is. Al snel zal de deelnemers aan de excursie duidelijk worden dat het maar goed is dat Natuurmonumenten zo goed voor dit mooie natuurgebied zorgt. Het is prima onderhouden en veel vogels hebben dit gebied uitgezocht om te foerageren en te broeden. En dat allemaal naast de deur!

· Aanmelden bij de informatiebalie in het stadhuis of telefonisch: 010-5931931

· Kosten: Volwassenen f10,- en kinderen F 5,-
· Maximum 30 personen

· Vertrek: korte buurt Maassluis bij de blauwe brug. (parkeren bij zwembad)

Natuurmiddag voor kinderen onder begeleiding Woensdagmiddag 30 mei is er in het NME-Centrum aan de Havenstraat 2d een natuurmiddag voor kinderen met ouders of andere volwassen begeleiders. Deze middag is voor mensen die wel eens van het NME-centrum gehoord hebben maar nog nooit op bezoek zijn geweest, voor kinderen met ouders die in "de natuur" geïnteresseerd zijn en voor mensen die wel al kennis gemaakt hebben met het NME en weten hoe gezellig deze middagen zijn! Het is een inloopmiddag, dus meer dan een uur zal een rondje door het centrum niet duren. Voor de bezoekers zal het lokaal aan de Havenstraat ingericht worden met uitdagende hoekjes. Thema's zullen zijn: bodem (dieren), insecten, sloot, bijen, bloemen en nog meer. Even proeven van deze onderwerpen die in de NME lessen verder uitgewerkt worden.

· kosten geen

· Tijd: inloop vanaf 13.00 uur. Om 16.00 uur gaan de deuren dicht.

· Plaats: Havenstraat 2d Maassluis