Gemeente Alkmaar



Persberichten


* Buitenbad Hoornsche Vaart dit weekend open
* Alkmaars minimabeleid scoort goed bij FNV onderzoek
* Opening heringericht speelplein Schermereiland
* Plan `Wijk- en buurtcentra' betekent investering in sociale infrastructuur

* Schetsontwerp voor park Oosterhout gereed
* Aanleg rotonde Laan van Tata

09 mei 2001

Buitenbad Hoornsche Vaart dit weekend open

Het zomerweer heeft zich aangediend en daarom opent het buitenbad van de Hoornsche Vaart al dit weekend zijn deuren voor zwemliefhebbers. Zaterdag 12 mei en zondag 13 mei a.s. kan het publiek een duik komen nemen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Maandag 14 mei a.s. is het zwembad gesloten, daarna gelden de reguliere openingstijden.

Openingstijden

Maandag

13.00 tot 19.00 uur

Dinsdag t/m vrijdag

09.00 tot 17.00 uur

Zaterdag en zondag

09.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen

Kinderen tot en met 2 jaar

gratis

Personen tot en met 17 jaar

F 3,75

Personen van 18 jaar en ouder

F 5,25

5 baden-kaart tot en met 17 jaar

F 15,-

5 badenkaart 18 jaar en ouder

F 21,50

Sportpaspoorthouders

F 1,-

naar boven

09 mei 2001

Alkmaar scoort met minimabeleid goed bij FNV onderzoek

Ook in het jaar 2000 scoort gemeente Alkmaar met haar minimabeleid goed bij het FNV onderzoek. Het FNV onderzoek "Gemeente wees minimaal sociaal" werd voor de vierde keer uitgevoerd. Gemeente Alkmaar doet al vanaf het begin mee en heeft wederom goed gescoord. "We werken hard en met volle inzet aan het minimabeleid, als we dan goed scoren in een objectief landelijk onderzoek is het een mooie bevestiging dat we op de juiste weg zitten", aldus de heer van Vliet, wethouder Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid.

In het jaar 2000 hebben 209 gemeenten deelgenomen aan het onderzoek. De FNV werkt met een vragenlijst waarop per vraag gescoord kan worden. In totaal komen 11 items aan bod, die weer in subitems zijn verdeeld. De vragenlijst wordt met de verantwoordelijke wethouder of ambtenaar doorgenomen, de antwoorden van alle vragen zorgen tezamen voor een totaal score. Het onderzoek kan gezien worden als een instrument om de kwaliteit van het gemeentelijk minimabeleid te verbeteren. De FNV komt tot de conclusie dat de gemeenten die niet mee doen met het onderzoek veelal een mager minimabeleid voeren. Tevens wordt aangegeven dat gemeenten die langer meedoen vaak beter scoren dan gemeenten die net in het onderzoek zijn opgenomen.

Resultaten onderzoek
De gemeente Alkmaar scoort over het algemeen goed en staat met 15 punten op de elfde plaats. De gemeente met de hoogste score was Weert met 18 punten. De voormalige gemeenten Bergen en Egmond staan apart vermeld in de top 10 van de best scorende gemeenten. Indien deze als één nieuwe gemeente (zoals ze nu zijn) vermeld waren dan had gemeente Alkmaar bij een weergave op dit moment ook in de top 10 gestaan.
naar boven

08 mei 2001

Opening heringericht speelplein Schermereiland

Op woensdag 16 mei aanstaande om 14.30 uur opent wethouder Binnendijk het heringerichte speelplein op het Schermereiland. Er is een verhard voetbalveld gerealiseerd en aan de andere kant van het plein is een klimtoestel geplaatst. Wethouder Binnendijk geeft het startschot voor de eerste voetbalwedstrijd op het veld. Jongeren van het Schermereiland spelen dan een vriendschappelijke wedstrijd tegen jongeren uit de buurt Bloemwijk.

Voor jongeren van het Schermereiland waren tot nu toe weinig tot geen voorzieningen. Met de realisatie van het voetbalveld is hierin verandering aangebracht. Een medewerker van Impuls heeft de afgelopen weken samen met de jongeren getraind om woensdag een goede wedstrijd te kunnen spelen tegen de tegenstanders uit Bloemwijk.

De voorzieningen zijn geplaatst op initiatief van ouders uit de buurt en de wijkraad. Het klimtoestel is geplaatst met een financiële bijdrage van Bouwfonds en Woningbouwvereniging SVA en de gemeente.

naar boven

03 mei 2001

Alkmaar, bruisende stad met sterke wijken

Masterplan `Wijk- en buurtcentra' betekent miljoeneninvestering in sociale infrastructuur

Het college van B&W heeft ingestemd met het Masterplan Wijk- en buurtcentra en bijbehorende inspraakrapportage. Met het masterplan streeft het college naar een bruisende stad met sterke wijken. Het gaat daarbij om het vergroten van de sociale cohesie in Alkmaar waarin burgers actief zijn waardoor een sterke sociale infrastructuur gerealiseerd kan worden. Wijk- en buurtontmoetingscentra spelen binnen het wijkgericht welzijnswerk een belangrijke rol vindt het college. Het masterplan is meerdere keren besproken met besturen van buurt- en wijkcentra en is in de inspraak geweest. 15 mei wordt het masterplan besproken in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling.

Het masterplan is een uitwerking van de motie van de gemeenteraad uit 1996 waarin is aangegeven dat alle wijk-en buurthuizen moeten worden omgevormd tot wijkontmoetingscentra en wijkinformatiepunten. Het college is van mening dat een upgrading van wijkgericht welzijnswerk van groot belang is voor de versterking van de leefbaarheid in de Alkmaarse wijken. Het wijkgericht samenwerken richt zich steeds meer op de sociale cohesie in de wijk, waarbij de wijk-en buurthuizen een spilfunctie krijgen en aantrekkelijker worden voor een breed publiek. Belangrijk uitgangspunt is dat bij de ontwikkeling van wijkactiviteitenplannen rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van wijkbewoners. Het aanbod en de dienstverlening van de centra moeten in het teken staan van ontmoeting, ontspanning en informatie.

Nieuwe kijk
Om deze nieuwe kijk op de wijk- en buurthuizen te bereiken stelt het college voor te investeren in de gebouwen, in de professionaliteit en in het ontwikkelen van vraaggerichte wijkactiviteitenplannen. Het college hoopt met die investering ook voor de vrijwilligers een goed werkklimaat te kunnen creëren. Vrijwilligers blijven ook in de nieuwe visie een essentiële rol vervullen.
De wijk- en buurthuizen hebben thans onvoldoende uitstraling. Wil een breed publiek uitgenodigd worden om deze voorzieningen te bezoeken dan zullen de gebouwen een transparantere uitstraling moeten krijgen. Voor een aantal wijk- en buurthuizen betekent dat complete nieuwbouw, voor andere een grondige aanpassing. In wijken waar geen wijkcentrum gesitueerd is (De Mare, Alkmaar-west en Alkmaar-zuid) zullen nieuwe voorzieningen verrijzen.
Alle wijkcentra zullen voorts worden voorzien van een wijkinformatiepunt waar de wijkbewoner informatie kan krijgen over de wijk, maar waar ook via een koppeling met het stadskantoor inzicht kan worden verkregen in het informatieaanbod van het gemeentelijk overheidsloket. Ook voor andere organisaties die informatie willen aanbieden kan het wijkinformatiepunt een rol spelen. Tot slot kan een wijkinformatiepunt directe service verlenen bij (eenvoudige) hulpvragen die betrekking hebben op de wijk. In het thans in aanbouw zijnde nieuwe wijkcentrum in Huiswaard zal een eerste wijkinformatiepunt worden aangelegd.

Prioriteiten
Het masterplan strekt zich over zo'n tien jaren. In de eerste 3-4 jaren wordt bij de uitwerking en ontwikkeling van plan prioriteit gegeven aan: Wijkcentrum Huiswaard (in aanbouw), Multifunctioneel centrum Vroonermeer, Wijkcentrum De Mare, Buurthuis De Wachter (Brede school Schermereiland), Wijkcentrum De Vang, buurthuis Oud-Overdie en Wijkcentrum Overdie. De gemeenteraad heeft voor deze periode reeds zo'n tien miljoen gulden beschikbaar gesteld.

naar boven

26 april 2001

Schetsontwerp voor park Oosterhout gereed

De gemeente, de corporaties, bewoners en andere partners hebben gezamenlijk een wijkontwikkelingsperspectief Overdie opgesteld, waarin het park Oosterhout een essentieel onderdeel is. De plannen bestaan uit revitalisering van het park, het realiseren van een binnenstedelijk sportcomplex inclusief jongerencentrum en het verbeteren van de wijkboerderij. De Oosterhout krijgt nieuwe functies en zal veel meer dan nu het geval is een verbindende factor in de wijk worden. Het college van B&W heeft ingestemd met de ruimtelijke onderbouwing en het schetsontwerp. Dit ontwerp is in nauwe samenwerking met bewoners en andere betrokkenen (onder meer de sportverenigingen, de tuinvereniging, milieuvereniging, et cetera) tot stand gekomen.

Om de plannen te realiseren is een vrijstellingsprocedure nodig van de Wet Ruimtelijke Ordening. De ruimtelijke onderbouwing wordt voorgelegd aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling op 10 mei en wordt vervolgens vier weken ter inzage gelegd. Tevens wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd voor bewoners en andere geïnteresseerden. Dit wordt nog bekend gemaakt. De bewoners van Overdie krijgen een aparte uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over de plannen voor Overdie (de stand van zaken van het wijkperspectief), inclusief de plannen over het park. Ook de bewoners van de Staatsliedenbuurt worden geïnformeerd.

naar boven

april 2001

Aanleg rotonde Laan van Tata

Maandag 23 april is gestart met de aanleg van de rotonde op de kruising Laan van Parijs/Laan van Keulen/Laan van Tata. Uitgangspunt voor deze reconstructie is dat het kruispunt voor alle weggebruikers veel veiliger wordt. Vooruitlopend op de daadwerkelijke aanleg van de rotonde zullen werkzaamheden worden verricht aan de hogedruk gasleiding. De werkzaamheden nemen in totaal ongeveer twee maanden in beslag.

Om de overlast voor het dagelijkse verkeer zoveel mogelijk te beperken zal op de plaats van het toekomstige rijwielpad tijdelijk een asfaltbaan worden aangelegd. Dit geeft voor het verkeer de volgende mogelijkheden:

* Vanaf de Laan van Tata kan men naar de Laan van Keulen rijden.
* Vanaf de Laan van Parijs kan men naar de Laan van Tata rijden.
* Vanaf de Laan van Parijs kan men naar de Laan van Keulen rijden.
Alle andere verkeersbewegingen zijn niet mogelijk. Men zal dus zoveel mogelijk gebruik moeten maken van de ringweg door de Daalmeer.

Nadat de rotonde gereed is, wordt de tijdelijke asfaltbaan omgebouwd tot fietspad. Dit geeft voor de fietsers enige overlast aan het einde van de werkzaamheden.
Het aanbrengen van de asfalttoplaag is het laatste werk. Dit moet in één dag uitgevoerd worden. De rotonde is die dag voor al het verkeer enige tijd volledig afgesloten. Wanneer dit is wordt nader bekend gemaakt.

Over de uitvoering van de werkzaamheden is overlegd met politie, brandweer en ambulance. Connexxion zal bekendmaken welke consequenties het aanleggen van de rotonde heeft voor de diverse buslijnen.

naar boven

09/05/01