Raad voor Financiële Verhoudingen


Datum laatste wijziging: 1 mei 2001


1. Op de vergadering van de Rfv van 10 mei 2001 staan de volgende onderwerpen:

- Nota grondbeleid

- Wet basisvoorziening Kinderopvang

- Themas Jaarprogramma Rfv

- De Wet op de jeugdhulpverlening


2. De Raad heeft advies uitgebracht over het te voeren Artikel 12-beleid. Kernpunten uit dit advies zijn dat de Raad groot belang hecht aan een goed voortraject. Het op tijd erkennen dat een gemeente in de problemen komt is belangrijk. Daarom worden mogelijkheden voor preventief toezicht van de provincies op de gemeenten vergroot. Een ander punt is dat het toegangskaartje - minimaal belastingtarief alvorens voor artikel 12 in aanmerking te komen zal worden verlaagd. Deze verlaging betekent echter niet dat dat nieuwe belastingniveau ook het maximale belastingniveau is dat een gemeente kan worden opgelegd aan zijn burgers te vragen. Het advies is vanaf deze site te downloaden.


3. In het Jaarrapport 2001 (binnenkort verkrijgbaar bij de Rfv en op deze site) wordt een verslag van een discussiebijeenkomst, georganiseerd door de Rfv, over het decentraal belastinggebied en belasting als beleidsinstrumentarium opgenomen. In een aparte bijdrage geeft de Rfv zijn eigen visie op decentrale overheden en hun belastinggebied. Een tweetal vragen uit het jaarrapport van 2000, naar het vergroten van het lokale belastinggebied en naar de relatie tussen politieke betrokkenheid en de omvang van de decentrale belastingen, worden beantwoord. Voor het vergroten van het lokale belastinggebied ziet de Raad maar beperkte mogelijkheden en voor de relatie tussen politieke betrokkenheid en de omvang van het lokale belastinggebied is geen bewijs gevonden. Een derde punt dat aan de orde komt is het gebruik van belasting als beleidsinstrument. Het inzetten van belasting als instrument om doelen te bereiken, in het plaats van het inzetten van belasting als algemeen dekkingsmiddel wordt beperkt mogelijk geacht. Hierbij stelt de Raad dat belasting allereerst een dekkingsmiddel is. De Raad wijst ook op de typisch Nederlandse voorkeur voor kleine belastingverschillen tussen gemeenten.


4. Het jaarverslag 2000 is vastgesteld en maakt onderdeel uit van het Jaarrapport. Het is binnenkort te downloaden van deze site.

5. Per 1 april zijn twee nieuwe adviesmedewerkers in dienst getreden van het secretariaat van de Rob/Rfv te weten de heer drs. P.W. (Patrick) Tetteroo en de heer drs. P. (Pieter) de Jong.


6. Het advies van de Raad over het BTW-compensatiefonds is uitgebracht. De Raad stemt in grote lijnen in met het BTW-compensatiefonds, de wijze van invoering en de wijze waarop de omvang van de uitlichtingen wordt bepaald en de wijze waarop die uitlichtingen in de verdeelstelsels worden verwerkt. Wel vraagt de Raad aandacht voor een aantal knelpunten zoals de buitenlandse BTW, de specifieke uitkeringen en de boekwaarde problematiek. Het advies is vanaf deze site vanaf heden te downloaden.

7. De Raad voor het openbaar Bestuur en de Rfv hebben een gezamenlijk advies over het dualisering uitgebracht. Hierin is ook aandacht geschonken aan de gevolgen van de voorziene ontwikkelingen van de financiële functie bij de decentrale overheden. Het advies kunt u vanaf deze site downloaden.


8. De Raad heeft geadviseerd over het Rapport 'Lokaal verdeeld: onderzoek naar een nieuwe verdeling van het gemeentefonds in verband met de decentralisatie van de onderwijshuisvesting'. De Raad stemt in met de voorgestelde oplossing van de knelpunten voor de gemeenten met een snelle groei en de groep kleine gemeenten met grote scholen speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Het buiten beschouwing laten van de meerkernigheid en de centrumfunctie basisonderwijs acht hij gerechtvaardigd. De herverdeeleffecten acht de Raad acceptabel. Wel plaatst de Raad ernstige kanttekeningen bij de gekozen knelpuntenbenadering. Het ontneemt het zicht op een integrale afweging, het nodigt uit tot een verdere differentiatie van het verdeelstelsel en het kan de objectiviteit en globaliteit van het verdeelstelsel ondermijnen. De Raad meent dat met de verdeelvoorstellen wel de uiterste grens is bereikt van differentiatie van de verdeling van de onderwijshuisvestingsmiddelen binnen het Gemeentefonds. Het advies is vanaf deze site te downloaden.


9. De Raad heeft advies uitgebracht over de wijze waarop de integratie-uitkering precario in het gemeentefonds kan worden geïntegreerd. De Raad beschouwt de compensatie van het afschaffen van precariobelasting op telecommunicatiekabels als een compensatie voor de wegvallende belastingcapaciteit van alle gemeenten. Het compensatiebedrag van ruim 97,5 mln kan structureel via de uitkeringsfactor plaatsvinden. Omdat dit ten opzichte van de huidige uitkeringsbedragen aan 29 gemeenten tot grote herverdeeleffecten zal leiden, stelt de Raad tevens voor door middel van een overgangsregeling tijdelijk gedurende nog vier jaar (de integratie-uitkering met 3 per inwoner per jaar aflopend) de nadelige effecten te verzachten. Het advies is vanaf deze site te downloaden.


10. Samen met de Rob heeft de Rfv een adviesaanvraag ontvangen over de optimalisatie van het stelsel voor het grote stedenbeleid (GSB). Een gelijkluidende adviesaanvraag is gezonden aan de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkelingen (RMO) en de VROM-Raad. De Raad streeft ernaar te komen tot een zo groot mogelijke afstemming tussen de werkzaamheden van de betrokken adviesraden. Het advies dient voor 1 augustus 2001 te worden vastgesteld.


11. Maandag 29 januari jl. hebben de Rob en de Rfv gezamenlijk een symposium over decentralisatie georganiseerd. De aanleiding hiervoor vormde het advies 'De kunst van het overlaten; maatwerk in decentralisatie' dat beide Raden in september 2000 hebben uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit advies is binnenkort via deze site te downloaden. De verschillende inleidingen en de belangrijkste bevindingen uit de workshops zullen binnenkort worden gebundeld in een boekwerkje. De deelnemers aan het symposium krijgen dit automatisch toegezonden. Andere belangstellenden kunnen t.z.t. bij het secretariaat van de Rob en Rfv een exemplaar bestellen.


12. Op het secretariaat bestaat momenteel nog één vacature voor adviesmedewerker (BBRA schaal 11). De voorkeur gaat uit naar een medewerker met enige kennis van en/of affiniteit met de financiële verhoudingen. Nadere informatie is beschikbaar op het secretariaat (telefoon: 070 - 426 7540).