TuinbouwNet

PT verheugd over bananenakkoord

Het Productschap Tuinbouw (PT) is verheugd over het feit dat er eindelijk een bananenakkoord is met de VS en Ecuador. Volgens het PT komt er nu meer rust op de bananenmarkt in de Unie. Het productschap is eveneens positief over het uniforme EU-importtarief voor bananen dat vanaf 2006 geldt.

Op 1 juli aanstaande treedt de nieuwe EU-bananeninvoerregeling in werking. Op dezelfde datum schorten de VS de strafmaatregelen tegen de Unie op. Door het omstreden EU-invoerbeleid van bananen had de wereldhandelsorganisatie (WTO) de Verenigde Staten toestemming gegeven om ter compensatie bepaalde EU-producten met een hoge heffing te belasten bij invoer in de VS. Producten uit ons land bleven hierbij overigens buiten schot.

Tot het einde van dit jaar blijft de hoogte van de huidige EU-importhoeveelheid van bananen ongewijzigd. Als de Raad van ministers van de Unie en het Europese Parlement de akkoorden met de VS en Ecuador bekrachtigen zal uiterlijk vanaf 1 januari 2002 het totale contingent (A en B) voor zogenoemde dollarbananen met 100.000 ton worden verhoogd tot 2,653 miljoen ton. Het vaste quotum dat de EU afneemt uit haar voormalige koloniën daalt met ingang van volgend jaar van 850 naar 750.000 ton. De VS zal dan de strafmaatregelen definitief opheffen. Vanaf 2006 wordt het contingentenstelsel afgeschaft en zal de Unie alleen nog invoerrechten voor bananen hanteren.

Nu het bananendispuut opgelost is spelen op dit moment nog twee handelsconflicten tussen de VS en de Unie. Vooral het verloop van de discussie over de EU-import van zogenoemd hormoonvlees uit de VS is voor de Nederlandse tuinbouw van belang. De Amerikanen hebben vorig jaar tomaten op een voorlopige straflijst geplaatst. Nederland is een belangrijke exporteur van tomaten naar de Verenigde Staten. Tot nu toe hebben de VS nog geen extra heffingen ingesteld voor de producten op de straflijst. Nu de strijdbijl over de bananen begraven is gaat het productschap ervan uit dat de andere kwesties tussen de beide machtsblokken ook tot een goed einde kunnen komen.