Ministerie van Justitie

10.05.01

Justitie wil ouders actief benaderen na justitiecontact kind

Ouders moeten intensief, consequent en zo snel mogelijk worden betrokken bij de afhandeling van (strafrechtelijk) wangedrag van hun kind. Op die wijze wordt sneller duidelijk of er behoefte is aan vormen van interventie zoals hulpverlening of opvoedingsondersteuning. In de praktijk blijkt dat een intensieve benadering van de ouders de bereidheid om dergelijke programma's te volgen aanzienlijk vergroot. Het ministerie van Justitie zal daarom meer investeren in het vroegtijdig signaleren van mogelijke risicofactoren in gezinssituaties. Dat staat in het Plan van aanpak `Justitieketen en opvoedingsondersteuning' van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie. Het plan is inmiddels naar de Tweede Kamer gezonden.

In juni vorig jaar is de kabinetsnotitie `Niet-vrijblijvende vormen van opvoedingsondersteuning' verschenen. De daarin vermelde uitgangspunten worden gehanteerd in het vandaag verschenen plan van aanpak. Dat betekent dat ouders niet strafrechtelijk vervolgd worden voor de daden van hun kinderen. Wel wordt duidelijk gekozen voor een intensieve benadering van ouders om hen te motiveren adviezen, begeleiding of hulp bij de opvoeding te accepteren. Deze vorm van drang kan bestaan uit het thuis bezoeken van ouders, een gesprek aangaan over het gedrag van het kind en gezinssituatie en het bespreekbaar maken van mogelijke (latente) opvoedingskwesties. Daarna volgt indien nodig een doorverwijzing naar de reguliere hulpverlening of wordt een concreet programma van opvoedingsondersteuning aangeboden. Deze intensieve benadering, zo blijkt uit de praktijk, vergroot de bereidheid en motivatie van ouders om het aanbod te accepteren. Wel is het noodzakelijk dat alle betrokken instanties (o.a. politie, HALT, Raad voor de Kinderbescherming, openbaar ministerie en de hulpverlening) hierin gezamenlijk participeren. Het ministerie van Justitie wil over ruim een jaar een draaiboek `Justitie en opvoedingsondersteuning, samenwerking op lokaal niveau' gereed hebben. Dit draaiboek zal zich richten op het bieden van handreikingen voor de betrokken organisaties om dergelijke samenwerking te realiseren.

Naast de intensieve benadering van opvoedingsondersteuning onderzoekt het ministerie van Justitie of er, naast de ondertoezichtstelling, behoefte is aan een lichtere maatregel tot ondersteuning van de opvoeding. Eind dit jaar volgt daarover een definitief standpunt.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 11-05-2001