Panorama geeft toe aan eisen politie

Posters worden verwijderd en rectificatie volgt

Uitgever VNU van weekblad Panorama verwijdert op korte termijn alle bijna 3000 posters en billboards met daarop de voor de Nederlandse politie grievende tekst: 234 agenten hebben een strafblad U bent gewaarschuwd. Volgende week zal Panorama een verontschuldiging in haar blad opnemen. De Nederlandse politie is uitermate tevreden dat uitgeverij VNU op alle fronten toegeeft dat de campagne onrechtmatig was.

Sinds dinsdag maakt Panorama via billboards, posters en advertenties reclame voor een omslagartikel in de uitgave van deze week, waarin aandacht wordt besteed aan de integriteit van de Nederlandse politie. De reclamecampagne wekt ten onrechte de indruk dat bij de Nederlandse politie agenten werken die zich hebben schuldig gemaakt aan ernstige misdrijven. Het artikel, waar de campagne naar verwijst, is tendentieus maar niet op journalistieke gronden af te wijzen.

Woensdagavond heeft de advocaat van het Nederlands Politie Instituut geëist dat uitgeverij VNU onmiddellijk met de reclamecampagne zou stoppen en dat een rectificatie met daarin een verontschuldiging geplaatst moest worden. Desnoods zou dit via de rechter worden afgedwongen. De politie meent dat de campagne tendentieus en onacceptabel is en acht het onjuist en onnodig grievend voor politiemensen dat het publiek gewaarschuwd wordt voor criminele agenten. Nu VNU aan de eisen tegemoet komt, wordt van een gang naar de rechter afgezien.

De Nederlandse politie besteedt veel aandacht aan de integriteit van haar personeel. Politiemensen die ernstig over de schreef gaan, worden ontslagen. Dit blijkt ook uit het onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam van vorig jaar, waarop de schrijver van het artikel in Panorama zich deels op baseert. Uit dat rapport blijkt ook dat de Nederlandse politie behoort tot de meest integere van de wereld.

Begin april van dit jaar werd nog een rapportage naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezonden waarin melding wordt gemaakt van de voortgang van de aanpak van niet-integere politiemensen binnen de 26 korpsen. Naar buiten toe wordt hierover al vele jaren open en helder feitelijke voorlichting gegeven. Elk korps heeft een eigen Bureau Interne Onderzoeken, die misdragingen van politiemensen onderzoeken. Strafrechtelijke onderzoeken worden door de Rijksrecherche uitgevoerd.

Den Haag, 10 mei 2001.