Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 25, 10 mei 2001

PPE-bestuur akkoord met actieplan salmonella eieren

Het pluimveehouderijbedrijfsleven zal zijn inspanningen opvoeren om de salmonellabesmetting bij eieren tot een minimum terug te dringen. Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaf daartoe vandaag formeel het groene licht. De nieuwe maatregelen, met de aanduiding "Actieplan Salmonella in de eiersector 2001" betekenen een flinke aanscherping van het bestaande bestrijdingsprogramma.

De tot dusverre gevoerde activiteiten, het Plan van Aanpak, Preventie en Bestrijding van Salmonella in de Eiersector, liep eind 2000 af. Het daarin gestelde doel van een maximale besmetting van 5% (van de koppels leghennen) werd niet bereikt. Het nieuwe actieplan, dat per 1 juli aanstaande ingaat, wil binnen 3 jaar de Sc- en St-besmettingen in eieren tot nul reduceren.

Een van de belangrijkste nieuwe elementen van het nieuwe pakket maatregelen is de verplichting tot enten op bedrijven waar besmettingen zijn aangetroffen. Daarnaast zal de verplichting gelden dat eieren van besmette bedrijven niet rechtstreeks in de consumptie worden gebracht, maar bestemd worden voor de eierverwerkende industrie.

De tot dusverre geldende monitoring en hygienevoorschriften van het Plan van Aanpak blijven onverkort van kracht.