Microsoft biedt abonnementsoptie voor softwarelicenties en een eenvoudiger upgradeprogramma voor de zakelijke markt

Enterprise Agreement Subscription eerste stap naar het licentieren van software als een service, upgrades vereenvoudigd via nieuw 'Software Assurance'-aanbod

Schiphol-Rijk, 10 mei 2001 - Microsoft kondigt vandaag een reeks vereenvoudigingen en verbeteringen aan van haar Volume Licentie Programma's, waaronder een abonnementsoptie voor de Enterprise klanten van Microsoft. Andere vernieuwingen betreffen een eenvoudigere benadering van upgrades, eenvoudigere verkoopprocessen en de mogelijkheid voor meer bedrijven om in aanmerking te komen voor de populaire Enterprise Agreement-optie.

Deze veranderingen van de licentiemogelijkheden, welke zullen ingaan per 1 oktober 2001, zijn de meest recente in een reeks verbeteringen die Microsoft doorvoert in producten, support, adviesdiensten en bedrijfsprocessen. Al deze maatregelen zijn bedoeld om beter te voorzien in de behoeften van organisaties.

"Nu Microsoft haar focus verlegt van retailproducten naar complete oplossingen voor organisaties, is het tevens noodzakelijk dat onze licentieprogramma's worden aangepast," zegt Bill Henningsgaard, Vice President of World Wide Licensing and Pricing van Microsoft. "Klanten hebben ons laten weten dat zij meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden willen voor hun licenties. Maar ze willen ook eenvoudiger licenties kunnen aanschaffen en beheren, en ze hebben behoefte aan een programma dat hen helpt conform de licentievoorwaarden te blijven opereren. Onze nieuwe programma's bieden een consistent aanbod met een gangbare prijsmethodologie. Ze zijn zo flexibel dat klanten hun licentieovereenkomst volledig kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften. Daarbij kan het gaan om individuele licenties of licenties voor de gehele organisatie, en traditionele (permanente) licenties of licenties op basis van een abonnement. Het is zelfs mogelijk om in één aanschaf zowel licenties als productsupport aan te schaffen. Belangrijk is ook dat we de kwalificatie-eisen voor een Enterprise Agreement verlagen naar 250 licenties. Hiermee kan nu een veel grotere groep van bedrijven over de hele wereld profiteren van de voordelen die een Enterprise Agreement biedt. Naast beheergemak en eenvoudige upgradefaciliteiten behoort daartoe ook vroegtijdig inzicht in aankomende producten en te verwachten kosten."

Licentie-abonnementen
Een langverwachte aanvulling op de Microsoft Volume Licensing-programma's is een licentie-abonnement voor bedrijven die een Enterprise Agreement overwegen en die geïnteresseerd zijn de eerste stap te zetten naar het kopen van software als een service. Abonnementen kunnen aantrekkelijk zijn voor bedrijven die kun licentiekosten willen spreiden over meerdere jaren, of die te maken hebben met grote fluctuaties in computergebruik. Maar ook voor bedrijven die uit fiscale overwegingen of om andere redenen software willen beschouwen als operationele kosten in plaats van als een bedrijfsmiddel kan een abonnement voordelig zijn. De abonnementsoptie is makkelijk te beheren en vereist slechts dat bedrijven ieder jaar een telling doen.

Het Zwitserse Nestlé, één van Microsofts global account-klanten, heeft nauw met Microsoft samengewerkt bij een pilotproject waarin het nieuwe Enterprise Agreement Subscription Program en de bijbehorende licenties werden getest. Nestlé kocht voorheen licenties op transactiebasis, via het Select-programma. Gezien de veranderende behoeften van Nestlé als toonaangevend wereldwijd producent van voedselproducten, is Nestlé nu van plan om een wereldwijde Enterprise Subscription-overeenkomst af te sluiten voor de lange termijn.

"Nadat overweging van de nieuwe en aangepaste licentieprogramma's zijn we tot de conclusie gekomen dat de nieuwe EA Subscription Agreement het beste aansluit op onze behoeften aan flexibiliteit en rendabiliteit," zegt Harry Clough, wereldwijd Head of IS Procurement en Vendor Relations bij Nestlé. Stuart Spelling, wereldwijd Head of Technology & Standards bij Nestlé, voegt hieraan toe: "We hadden reeds besloten om onze desktop- en serverinfrastructuur te standaardiseren op de producten van Microsoft. EA Subscription biedt ons de meest rendabele en flexibele oplossing om te profiteren van de nieuwste en meest innovatieve producten van Microsoft."

Software Assurance
Een essentiële vereenvoudiging in het nieuwe licentieprogramma is de vervanging van de verwarrende reeks van upgrade-opties (VUP, CUP, PUP, LUP, UA) door de gestroomlijnde Microsoft Software Assurance (SA). Bedrijven kunnen die aanschaffen voor individuele machines of voor al hun PC's en servers. Microsoft Software Assurance geeft het recht te upgraden naar de nieuwste versies van producten die verschijnen tijdens de looptijd van de overeenkomst. Hierdoor kunnen klanten direct hun voordeel doen met de meest recente enterprise software en de verhoogde betrouwbaarheid, flexibiliteit en productiviteit die deze software met zich meebrengt.

Klanten die Software Assurance kiezen voor alle toekomstige licentie-aankopen binnen een product-pool voor hun bedrijf zullen een 'Software Assurance Membership' krijgen, waardoor zij in aanmerking komen voor een reeks extra voordelen. Hiertoe behoren speciale aanbiedingen van Microsoft Gold Certified Partners en Certified Technical Education (CTEC) Partners. Ook zullen in een aantal landen klanten met meer dan 1500 Windows desktop-licenties toegang krijgen tot de broncode van Microsoft Windows

Nieuwe online tools voor licentiebeheer
Naast het vereenvoudigen van de upgrades, zorgen nieuwe online tools voor licentiebeheer voor verdere een vereenvoudiging. Deze tools stellen een bedrijf in staat om eenvoudig licenties bij te houden en te beheren via Internet.

"Deze nieuwe tools zullen het makkelijker maken om al onze licenties te beheren,"zegt Terri Harnish van UG Utilities, een energiebedrijf dat gevestigd is in Reading, Pennsylvania. "We hoeven nu niet langer onze licenties handmatig te tellen. Alles wordt snel en accuraat voor ons opgeteld."

Nieuw gestroomlijnd verkoopproces voor Enterprise Agreement-klanten Microsoft introduceert een gestroomlijnd verkoopproces voor klanten met Enterprise Agreement (EA) of een Enterprise Agreement Subscription. Via een nieuwe, geïntegreerde leveringsovereenkomst kunnen klanten hun licenties en Microsoft Product Support in één transactie aanschaffen. Klanten zullen ondersteund worden door onafhankelijke Enterprise Software Advisors, die adviezen en support op het gebied van licenties zullen verzorgen, alsmede diensten op het gebied van Software Asset Management en een reeks van extra diensten. Dit nieuwe proces zal in oktober 2001 van start gaan in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa.

Licentieverbeteringen kunnen de kosten verlagen
De verbeteringen van Microsofts volumelicentieaanbod zijn bedoeld om beter aan te sluiten op het inkoopgedrag van de meerderheid van Microsofts zakelijke klanten, en moet resulteren in lagere of gelijkblijvende licentiekosten voor ongeveer 80 procent van de klanten die volumelicenties kopen. Voor organisaties die minder regelmatig hun software upgraden, is het mogelijk dat de kosten toenemen. Zij hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan het Software Assurance-programma, die er voor zorgt dat zij op een rendabele wijze altijd up-to-date blijven met de nieuwste software-releases.

Meer informatie over de nieuwe licentiemogelijkheden is te vinden op www.microsoft.nl/partner

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.