European Union

Andorra : Ratification of the Rome Statute of the International Criminal Court Press Release: Brussels (10-05-2001) - Press: 176 - Nr: 8448/01


Brussel,
10 mei 2001

8448/01 (Presse 176)

P 93/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van de Europese Unie over de bekrachtiging door Andorra van het

Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof

De Europese Unie verwelkomt de bekrachtiging door Andorra van het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof, zijnde de dertigste bekrachtiging van of toetreding tot het Statuut, hetgeen exact de helft is van het aantal dat voor de inwerkingtreding ervan vereist is.

Het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof is wellicht de belangrijkste verwezenlijking op volkenrechtelijk gebied sinds de oprichting van de VN. Dankzij het feit dat personen die wreedheden begaan hebben of anderen daartoe hebben aangezet niet langer ongestraft zullen blijven en door een doeltreffende, onpartijdige rechtsbedeling zal het Hof het primaat van het recht versterken en bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld. Het Statuut wordt al ruimschoots gesteund door een groot aantal staten uit alle werelddelen en is al door 139 staten ondertekend.

De Europese Unie is een warm pleitbezorger van het Hof. Acht van haar vijftien lidstaten hebben het Statuut van Rome al bekrachtigd en de resterende zeven hebben hun ratificatieproces opgestart. Alle lidstaten werken aan de uitvoering van het Statuut zodat volop met het toekomstige Hof zal kunnen worden samengewerkt. De Europese Unie staat landen bij met de bekrachtiging van, c.q. toetreding tot het Statuut en zij is tevens vastbesloten ertoe bij te dragen dat het Hof daadwerkelijk spoedig wordt ingesteld.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus en Malta, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.