European Union

Indonesia : judgements / killings of three UNCHR staff members Press Release: Brussels (10-05-2001) - Press: 177 - Nr: 8534/01


Brussel,
10 mei 2001

8534/01 (Presse 177)

P 94/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Indonesië

De Europese Unie is diep teleurgesteld door de recente vonnissen tegen de zes personen die betrokken zijn bij de moord op drie leden van de internationale staf van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) in Atambua, Oost-Nusa Tenggara, in september vorig jaar.

De Unie steunt ten volle het standpunt dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in zijn verklaring van 4 mei heeft ingenomen. De wreedheid van de moorden wordt onvoldoende weerspiegeld in de vonnissen. De vonnissen verzwakken zowel de binnenlandse als de internationale inspanningen om te zorgen voor de veiligheid en zekerheid van al het humanitair personeel.

De Unie verheugt zich over de verklaring van de Indonesische procureur-generaal dat het Openbaar ministerie voornemens is tegen de vonnissen in beroep te gaan. Zij herinnert aan de verbintenis van Indonesië in de Commissie van de Verenigde Naties voor de rechten van de mens (UNCHR) dat de processen van de verdachten zouden worden gehouden volgens de internationale normen inzake rechtvaardigheid en eerlijkheid.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.