Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Seminar aanhouding oorlogsmisdadigers in Vredespaleis

09-05-2001

In het kader van het zogeheten FIEP-samenwerkingsverband vindt morgen in het Vredespaleis in Den Haag een seminar plaats over de aanhouding van oorlogsmisdadigers. FIEP is een samenwerkingsverband van zeven landen, waaronder Nederland, die beschikken over 'gendarmeriekorpsen'. Namens ons land is de Koninklijke Marechaussee lid van de FIEP-organisatie. Het seminar wordt geopend door de Chef Defensiestaf, luitenant-admiraal L. Kroon.

De FIEP-landen houden regelmatig seminars. De Koninklijke Marechausee organiseert het seminar dit jaar in verband met het 25-jarig bestaan van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Sprekers zijn ondermeer Gavin F. Ruxton (van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia) en Prof.Dr. G.A.M. Stijards. Ook vanuit de praktijk worden ervaringen naar voren gebracht met betrekking tot het actuele thema van de aanhouding van oorlogsmisdadigers.

FIEP staat letterlijk voor Frankrijk, Italië, Spanje (E) en Portugal, de vier landen die het samenwerkingsverband hebben opgericht. Inmiddels zijn naast de vier oorspronkelijke landen ook Nederland, Turkije en Marokko lid van het verband.