Gemeente Zoetermeer

Conferentie over registratie schoolverlaters

Op donderdagmiddag 10 mei organiseert de gemeente Zoetermeer een conferentie over de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC). De aanleiding voor deze conferentie is de nieuwe wetgeving die gemeenten verplicht voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar te registreren, de zogenoemde RMC wetgeving.
Tijdens de conferentie worden het onderwijsveld en de hulpverleningsinstanties geïnformeerd over de registratie van voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar en worden zij bekend gemaakt met de bestaande instrumenten.
Een leerling is een voortijdig schoolverlater als hij of zij het onderwijs verlaat zonder een Havo-diploma of MBO-opleiding niveau 2. In het kader van preventie van voortijdig schoolverlaten streeft de gemeente er naar om samen met de onderwijsinstellingen voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Als voortijdig schoolverlaten dreigt te ontstaan, kunnen onderwijsinstellingen de leerplichtambtenaar of RMC casemanager reeds in een vroeg stadium betrekken bij een begeleidingstraject van een leerling.
De casemanager heeft een aantal instrumenten ter beschikking om jongeren die (dreigend) voortijdig schoolverlater zijn te helpen bij het terugleiden naar een kwalificerende opleiding of een passende plaats op de arbeidsmarkt.



Gemeente Zoetermeer © May 2001