Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 55 1 mei 2001

Somalië hoeft niet per se één centrale staat te worden

Curriculum vitae
Noot voor de pers

Na 1991 viel Somalië uiteen in verschillende politieke eenheden. Sindsdien hebben er vanuit de samenleving processen plaatsgevonden, die gedeeltelijk tot staatsvorming hebben geleid en stabieler lijken dan welke centrale staat ooit op Somalisch grondgebied. Volgens Maria Brons is dit met name duidelijk in Somaliland, het noordwestelijke deel dat in 1991 eenzijdig de unie met het zuidelijk Somalië brak en zijn onafhankelijkheid verklaarde. Maria Brons promoveert op 10 mei 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voordat Somalië gekoloniseerd werd, was de samenleving staatloos. De veiligheid van de mensen werd voornamelijk gewaarborgd door binnen de maatschappij verankerde mechanismen, zoals de clanstructuur, het geloof en de sociale eenheden van dorpsgemeenschappen en nomadengroepen. Diezelfde veiligheidsfunctie werd niet naar behoren uitgeoefend door de koloniale, en ook niet door de daaropvolgende onafhankelijke staat Somalië (1960-1991). Na het -na vele jaren burgeroorlog- uiteenvallen van het land in 1991, is een groot aantal van die traditionele sociaal-economische en politieke instituties nieuw leven ingeblazen. De Republiek van Somaliland in het noordwesten, die tien jaar geleden onafhankelijk werd verklaard, en de sinds 1998 autonome regionale staat Puntland in het noordoosten blijken stabiel. Zij zijn geworteld in gevestigde structuren en slagen erin orde te handhaven, controle uit te oefenen op het gebruik van geweld en sociale zekerheid en economisch herstel te waarborgen. In Somaliland en in Puntland is geprobeerd om traditionele, in de maatschappij geaccepteerde structuren te verbinden met moderne staatsstructuren. De promovendus is daarom ook niet van mening dat de politieke rol van de staat geheel is uitgespeeld. Vooral in externe betrekkingen, waarbij een samenleving deel uitmaakt van een wereldgemeenschap, lijkt een staat wel noodzakelijk. Bovendien is het behoren tot een bepaalde staat een belangrijke factor in nationale identiteit en trots.

Curriculum vitae

Maria Brons (Wesel, Duitsland, 1962) behaalde in 1990 haar Magister Artium aan de Universiteit van Bonn. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Rechtstheorie van de RUG. Momenteel werkt zij bij de Internationale Organisatie voor Migratie in Den Haag. Zij promoveert tot doctor in de rechtsgeleerdheid bij prof.dr. J. Griffiths en prof.dr. M.R. Doornbos. De titel van haar proefschrift luidt: Society, security, sovereignty and the state in Somalia: From statelessness tot statelessness? Uitgeverij International Books, Utrecht.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie: M.H. Brons, tel. (070)31 81 546, e-mail mbrons@iom.int (werk)