Persbericht 10 mei 2001

LEERLINGEN VMBO-GROEN VERBOUWEN BERENVERBLIJF
Verblijf wordt 'omgetoverd' tot leefomgeving voor stokstaartjes en stekelvarkens

Vanaf maandag 7 mei zijn leerlingen van het Midden-Brabant College, VMBO sector Groen, het voormalige verblijf van de Maleise beren in Safari Beekse Bergen aan het herinrichten. Zij maken het verblijf geschikt voor de nieuwe bewoners: stokstaartjes en stekelvarkens. De Maleise beren, de oorspronkelijke bewoners van dit verblijf, gaan verhuizen naar hun nieuwe verblijf in het binnenkort te openen Azië-gebied van het park. De eerste bouwresultaten van de leerlingen zijn nu zichtbaar.

Dit unieke project is voor de 16 leerlingen van klas 3 Ag2 een werkweekopdracht. In deze week verblijven de leerlingen in hun tenten op Safaricamping Beekse Bergen. In het derde jaar van de opleiding wordt de sector Groen, breed aangeboden. Ze maken kennis met alle afdelingen binnen de sector en ze mogen daarna een keuze maken uit één van de afdelingen; groenvoorziening, bloemschikken of dierenhouderij, met daarnaast plantenteelt of agrarische techniek. Om een afdelingskeuze aan het eind van het derde schooljaar voor de leerlingen te vergemakkelijken is deze werkweek ingelast. De leerlingen ervaren dan of de gekozen richting in de praktijk ook zo leuk is als deze lijkt. Safari Beekse Bergen biedt op deze manier de leerlingen dan ook een unieke mogelijkheid om de theorie in praktijk te brengen en misschien een droom te laten uitkomen.

Het zal voor de leerlingen een echte uitdaging worden om binnen één week de herinrichting voor elkaar te krijgen. Er zal midden in de leefruimte een piramide verrijzen, die al in eerdere lessen door de leerlingen in elkaar is gelast. Het totale verblijf wordt bovendien aangekleed met veel planten. En dit allemaal onder het toeziend oog van de Maleise beren, die het gehele gebeuren zullen gadeslaan vanuit het binnenverblijf.

Door de verhuizing worden de Maleise beren verenigd met de dieren van het Aziatische continent binnen het park, na een lange tijd te hebben vertoefd in het Afrikaanse continent. De stokstaartjes en de stekelvarkens, echte Afrikaanse bewoners, zullen hierin beter passen.

Aan het eind van de week komen de ouders het werk van de jongens en meisjes bezichtigen. Of de nieuwe leefomgeving op vrijdag 11 mei al klaar zal zijn is nog de vraag. Anders moeten de leerlingen nog een dagje van hun school in Tilburg-noord komen aanfietsen.

Met de verhuizing van de stokstaartjes en de stekelvarkens wordt nog even gewacht, omdat de Maleise beren nog niet in het nieuwe verblijf in het Azië-gebied kunnen. De leerlingen zullen nog heel even moeten wachten om te zien of hun werkzaamheden in de smaak vallen van de nieuwe bewoners. De verhuizing van de beren staat gepland voor eind juni. Dan kunnen de stokstaartjes en stekelvarkens ook van hun nieuwe omgeving kunnen gaan genieten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Goof Lukken, Marketing & Communicatie-manager Safari Beekse Bergen 013-5360032/06-59735205