CBS

Omzet detailhandel in eerste kwartaal zes procent hoger

De detailhandel heeft in het eerste kwartaal van 2001 een omzetstijging van 6% gerealiseerd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Deze omzetstijging ging gepaard met een prijsstijging van ruim 4%. Dit betekent dat de stijging van het volume van de verkopen bijna 2% bedroeg. In totaal heeft de consument in het eerste kwartaal van 2001 voor 40,2 miljard gulden (18,2 miljard euro) boodschappen gedaan. Per huishouden werd bijna 6000 gulden (2725 euro) uitgegeven. Bijna tweederde van dit bedrag werd besteed in de non-foodbranches.

Non-foodsector behaalt 4,5% meer omzet
De non-foodwinkels hebben in het eerste kwartaal 4,5% meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2000. Het CBS nam bij alle branches in de non-foodsector een positieve ontwikkeling van de omzet waar. De hoogste groei werd gemeten bij de bovenkledingwinkels (+8,0%) en de drogisterijen (+6,5%), terwijl bij de winkels in huishoudelijke artikelen de stijging aanmerkelijk lager was (+1,9%).

Omzet foodsector in eerste kwartaal 7,6% gegroeid
De foodsector van de detailhandel heeft in het eerste kwartaal 7,6% meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De supermarkten, veruit de grootste branche in deze sector, realiseerden in het eerste kwartaal een omzettoename van 8,4%. De speciaalzaken in voedingsmiddelen, zoals de slagers en de groentewinkels, zijn hierbij achtergebleven en kwamen uit op een groei van 4,4%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het voorgaande jaar.