Ministerie van Justitie

10.05.01

Korthals: geld voor handhavingsplannen

Minister Korthals trekt in totaal één miljoen gulden uit om overheidsorganen - zoals gemeenten, provincies, waterschappen of inspectiediensten - te stimuleren plannen te maken die ertoe leiden dat regels beter worden gehandhaafd. De tien beste voorstellen krijgen elk honderdduizend gulden om aan de slag te gaan. Een onafhankelijke jury onder leiding van mr. drs. L. C. Brinkman selecteert de inzendingen en honoreert later de beste uitvoering met een onderscheiding. Dit bleek vanmorgen uit de toespraak van de bewindsman tijdens het congres `De handhavende bestuurder' in Velsen-Noord.

Met de stimuleringsmaatregel onderstreept de minister het belang van professionele handhaving van regels. ` Voor de overheid ligt hier een opgave die niet alleen vandaag maar ook in de toekomst onze aandacht en inspanning zal blijven vragen. Die opdracht is letterlijk van levensbelang. Daar moeten we ons voortdurend van bewust zijn', aldus de minister.

Samenwerking, professionalisering en een consequente uitvoering zijn de sleutelwoorden als het gaat om versterking van de kwaliteit van de handhaving. Die kwaliteit kan alleen worden bereikt als er gewerkt wordt volgens een structureel programma met heldere keuzes neergelegd in een controleerbaar plan. Ook zijn duidelijke afspraken nodig tussen bestuur en handhavers, en handhavers onderling.

Veel handhavingsproblemen zijn op te lossen door bestaande mogelijkheden intensiever te gebruiken. Het hele systeem hoeft niet op de helling. De commissie Michiels toonde in 1998 al aan dat onvoldoende handhaving van regels door overheidsorganen niet het gevolg was van een gebrek aan bevoegdheden of dwangmiddelen, maar eerder het resultaat was van matige samenwerking.

Om de tekorten in de handhaving aan te pakken stelde minister Korthals in mei 2000 een stuurgroep Handhaven op Niveau in, onder voorzitterschap van burgemeester Welschen van Eindhoven.

De stuurgroep heeft zich tot doel gesteld om in vijf jaar de professionaliteit van en de samenwerking tussen handhavers verder te bevorderen.

Dit gebeurt onder meer door projecten op verschillende beleidsterreinen (o.a. milieu, prostitutie, brandveiligheid en leerplicht) van start te laten gaan waarin vooral de nadruk wordt gelegd op samenwerking en werkwijze. De verwachting is dat juist een andere, meer gestructureerde werkwijze bij de handhaving van regels vruchten zal afwerpen. Elk project duurt twee jaar en wordt uitgevoerd aan de hand van een programma waarin duidelijke afspraken over de handhaving van regels zijn gemaakt.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 10-05-2001