Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 10 mei 2001

Auto bij inbraak in woning gestolen Hillegom (D1) In de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 mei werd ingebroken in een woning aan het Roland Holstheem. De inbrekers kwamen binnen na het openen van een raam nadat men in de sponning daarvan gaatjes had geboord. Uit de woning werd een portemonnee met pasjes en gels gestolen. Ook werden autosleutels gestolen. Daarmee werd een buiten geparkeerde Mercedes gestart en ontvreemd.

Fietster aangereden Leiden (D4) Een 24-jarige fietster uit Leiden is op woensdag 9 mei rond 14.00 uur met onbekend letsel overgebracht naar het LUMC. De fietser werd op de Breestraat aangereden door een 41-jarige bromfietser uit Leiden. Deze kon niet meer op tijd remmen voor de fietster die afsloeg naar de Maarsmansteeg.

Verkeerscontrole Alphen aan den Rijn (D5) De politie van Alphen aan den Rijn heeft op woensdag 9 mei in samenwerking met de verkeersdienst, milieuhandhavingsteam, de douane en de Rijksverkeersinspectie een technische verkeerscontrole gehouden op zwaar vervoer. De controlelokatie was aan de Flemingweg. Er werden in totaal 18 voertuigen/combinaties gecontroleerd. Een bestuurder van een bakwagen voor gasflessentransport kreeg een proces verbaal voor het rijden zonder Eurovignet, twee opleggers vertoonden technische mankementen, twee bestuurders van een bakwagen kregen een proces verbaal. Een voor een niet goedgekeurde tachograaf en één wegens te kort rusten. Deze laatste kreeg een rijverbod. Bij een andere bakwagen staken scherpe delen van betonstaalmatten uit de bak. De chauffeur heeft de scherpe delen in opdracht van de controleurs weggehaald.

Scooterrijder aangereden Bodegraven (D7) Een 17-jarige scooterrijder uit Bodegraven werd op woensdag 9 mei rond 15.50 uur op de Goudseweg aangereden door een 60-jarige automobilist uit Zevenaar. De automobilist sloeg op de weg af om een parkeerterrein op te rijden. Daarbij passeerde hij een fietspad waar juist op dat moment de bromfietser passeerde. Een aanrijding volgde. De Bodegraver liep schaafwonden een een pijnlijk been op. Hij werd overgebracht naar het Groenehardziekenhuis in Gouda.

Publiekscampagne over veilig verkeersgedrag van start
Rotterdam - In heel de provincie Zuid Holland kunnen verkeersdeelnemers vanaf vandaag posters, advertenties en radiospotjes zien en horen die wijzen op het belang van verkeersveiligheid. De publiekscampagne is een gezamenlijk initiatief van de vier politiekorpsen in de provincie en het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid (POV). Ook de wegbeheerders, georganiseerd in regionale werkgroepen, ondersteunen de campagne. Met de campagne willen de initiatiefnemers weggebruikers wijzen op de keuzes die zij dagelijks in het verkeer maken. Door zich veilig te gedragen, kan iedereen bijdragen aan een veiliger verkeer en een vermindering van het aantal slachtoffers.

Het verkeer moet veiliger. Het hoge aantal slachtoffers in het verkeer was vorig jaar al aanleiding voor de politie om dagelijks te controleren op met name vijf punten; de snelheid, het dragen van de veiligheidsgordel, het dragen van de helm, het rijden door rood licht en het rijden onder invloed van alcohol. Jaarlijks komen 1100 mensen om in het verkeer en raken duizenden mensen gewond. Veel verkeersongevallen gebeuren door een combinatie van oorzaken. Bij ongevallen waarbij betrokkenen ernstig letsel oplopen, speelt vrijwel altijd één of meer van de vijf genoemde punten een rol. Gelukkig houdt de grote meerderheid van de verkeersdeelnemers zich gewoon aan de regels. Toch blijft het nodig dat de politie controleert. Om deze controles te ondersteunen start vandaag een campagne die het publiek oproept zich aan de snelheid te houden, de veiligheidsgordel of de helm te dragen, te stoppen voor rood en niet met alcohol op te gaan rijden.

In het partycentrum van Plaswijckpark in Rotterdam is de campagne vandaag, donderdag 10 mei, officieel gestart in aanwezigheid van de heer ir. M. Houtman, provinciaal gedeputeerde voor verkeersveiligheid en voozitter van het POV, en afgevaardigden van de politiekorpsen Haaglanden, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. De heer G. Reinja, adjunct directeur van de hogeschool voor managementcommunicatie en bestuurslid van de vereniging voor overheidscommunicatie (VVO) sprak ter gelegenheid van de start van de campagne over het belang van communicatie om veranderingen in het gedrag te bereiken. De campagne bestaat uit vijf posters en vijf radiospotjes. Voor ieder speerpunt is er een poster en een radiospotje. Steeds wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen kunnen zijn bij een keuze in het nadeel van de verkeersveiligheid. De radiospotjes zullen worden uitgezonden door regionale radiozenders in de provincie. De posters zullen als advertenties in de kranten verschijnen en worden in een aantal gemeenten langs de weg geplaatst. Daarnaast worden de posters verspreid naar een groot aantal openbare instellingen en geven de verkeersassistenten bij de controles freecards weg.

De campagne-uitingen zijn ontworpen door reclame-adviesbureau Artin Advertising uit Enschede. De kosten van de campagne bedragen f 200.000.


Noot voor de redactie /