Gemeente Oegstgeest

Zonne-energie in huis tegen een scherpe prijs

De Milieudienst West-Holland en Nuon organiseren in de maanden mei en juni een actie om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Tijdens de Actie Zonne-energie kunnen huiseigenaren in de Leidse regio zonnestroompanelen en zonneboilers tegen een sterk gereduceerd tarief aanschaffen en laten installeren. De actie loopt tot 1 juli.

De subsidie van Milieudienst West-Holland en Nuon komt bovenop de energiepremies die de landelijke overheid verstrekt aan huiseigenaren die energiebesparende maatregelen in hun huis nemen. De standaard energiepremie kan duizenden guldens bedragen. Tijdens de Actie Zonne-energie komt daar nog eens een extra premie van 25% bovenop. Dit geldt alleen bij de aanschaf van zonnepanelen en een zonneboiler met HR 107 ketel. Vier zonnestroompanelen kosten dan 1.250,- in plaats van 4.810,- en een zonneboiler geen 8.500,- maar 5.700,-. Deze prijzen zijn inclusief BTW en montage.

Besparing
Meedoen aan de actie betekent niet alleen zonne-energie in huis tegen een scherpe prijs, maar ook een lagere energierekening. Zo zetten zonnestroompanelen (zon)licht om in stroom. Deze stroom wordt direct aan het huisnet geleverd. De panelen zijn geschikt voor platte en hellende daken die zuid, zuidoost of zuidwest zijn gericht. Met vier panelen bespaart een huishouden zo'n 350 kWh per jaar op de energierekening. Dit scheelt met de huidige energieprijzen jaarlijks zo'n 135,-. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat met kraanwater. De collector verwarmt het kraanwater met behulp van de zon en reduceert de kosten van het verwarmen van water met 50%. Dit is een jaarlijkse besparing van 550,-. De boiler is aangesloten op de CV ketel, zodat de gebruiker altijd warm water heeft. Ook de zonnecollector moet op een dak worden geplaatst dat zuid, zuidoost of zuidwest is gericht.

Voorwaarden
Tijdens de actie zijn slechts een beperkt aantal zonnestroompanelen en zonneboilers verkrijgbaar. Voor de toewijzing geldt dan ook: die het eerst komt, het eerst maalt. De milieudienst en Nuon stelt de inwoners van de Leidse regio via advertenties, posters en flyers op de hoogte van de actie. Via een antwoordkaart in de advertenties of flyers kunnen zij aan de actie meedoen. De actie geldt alleen voor huiseigenaren die zich voor 1 juli hebben aangemeld en vooraf een EnergiePrestatieAdvies hebben laten uitvoeren. De EPA is een individueel advies over op welke punten er in een woning nog energie bespaard kan worden. De EPA wordt uitgevoerd door een adviseur die de huiseigenaar informeert over de haalbare maatregelen en subsidiemogelijkheden. Een EPA kost 350,-. Dit bedrag ontvangt de huiseigenaar terug als hij of zij een maatregel uit het advies laat uitvoeren.

Eerste actie
De Actie Zonne-energie is de eerste publiekscampagne van de Milieudienst West-Holland. De milieudienst is op 1 januari 2001 van start gegaan en voert milieutaken uit voor de gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Ook de gemeenten Alkemade, Voorschoten en Warmond werken aan de Actie Zonne-energie mee. Alleen huiseigenaren in één van deze 7 gemeenten kunnen hieraan meedoen.